*Nettavisen* Økonomi.

- Dette er en svært utrygg situasjon

Foto: AFP

Hillary Clinton er bekymret over Korea-krisen. USA har 28.000 soldater i Sør-Korea.

24.05.10 21:02

- Vi jobber hardt med å hindre en eskalering av den fiendtlige provokasjonen. Dette er en svært utrygg situasjon som Nord-Korea har skapt i regionen, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton til journalister i Beijing mandag, melder nyhetsbyrået AP.

Clinton henviser til hendelsen der Nord-Korea senket et sørkoreansk marinafartøy tidligere i år. Sør-Korea har varslet motreaksjoner og ønsker at FNs sikkerhetsråd skal innføre nye sanksjoner mot Nord-Korea. Sør-Koreas president Lee Myung-bak sa mandag at de vil kutte ut all handel med nordkoreanerne.

Truer med krig
Nord-Korea benekter for at de sto bak torpederingen av det sørkoreanske marinefartøyet, og har truet med krig dersom sørkoreanerne innfører sanksjoner.

Clinton understrekte at enhver reaksjon fra Nord-Korea som vil forverre situasjonen, vil være svært beklagelig.

Clintons uttalelse falt kort tid etter at Det hvite hus sa at det amerikanske forsvaret koordinerer med Sør-Korea og forbereder seg på eventuelle reaksjoner fra Nord-Korea.

Les også: Obama forbereder seg på aggresjon

Utenriksministeren ville ikke gå i detalj om planene til USA, men understrekte at president Barack Obama har gitt ordre til militærledere om «å være i beredskap og å være i stand til å hindre fremtidig aggresjon».

USA har utplassert 28.000 soldater i Sør-Korea, ifølge nyhetsbyrået AP.

Frykter eskalering
46 sørkoreanske sjømenn ble drept da marinefartøyet ble senket 26. mars, og nå øker frykten for kraftige sammenstøt mellom nabolandene.

- Vi har en veldig spent situasjon. Dette kan være den verste situasjonen mellom Nord-Korea og Sør-Korea på ti-elleve år. Det er omtrent elleve år siden det var en liten kamp mellom den sørkoreanske og nordkoreanske flåten. Da var det spent, men det er på en måte verre nå, sa Nord-Korea-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, Vladimir Tikhonov, til Nettavisen forrige uke.

Les også: - Den verste situasjonen på ti år

Tikhonov frykter at situasjonen kan eskalere og ende med et sjøslag mellom nord og sør.

- Det som er veldig sannsynlig nå, er at Sør-Korea vil i løpet av en eller to måneder reagere veldig sterkt på en minste provokasjon fra nordkoreanerne på havet. Og det kan resultere i kraftige kamper mellom flåtene, sa Tikhonov

Nord-Korea og Sør-Korea er teknisk sett fortsatt i krig ettersom det ikke ble signert noen fredsavtale mellom landene da det ble innført våpenhvile i 1953.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.