NA24.no

- Dette er et grotesk angrep

OSLO 20100112. Forlagssjef William Nygaard etter presentasjonen av vårens bøker på Aschehoug forlag tirsdag. Foto: Berit Roald / Scanpix
OSLO 20100112. Forlagssjef William Nygaard etter presentasjonen av vårens bøker på Aschehoug forlag tirsdag. Foto: Berit Roald / Scanpix Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Man kan aldri utelukke at det kan skje i Norge også.

William Nygaard fikk selv føle terror på kroppen etter at han som sjef i forlaget Aschehoug ga ut den Islamkritiske boken «Sataniske vers» av Salman Rushdie i 1989.

Irans ayatollah Khomeini utstedte i 1993 dødsdom (fatwa) over Rushdie og alle som bidrog til å spre boken, da prestestyret mente den var gudebespottende. Kort tid etter ble Nygaard skutt og såret utenfor hjemmet i Oslo, gjerningspersonen er aldri tatt.

- Det første spørsmålet man må stille seg er; hvem står bak og hva er dette? er det første Nygaard lurer på.

William Nygaard leder nå den norske PEN-avdelingen, som er verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon.

- Dette er et grotesk angrep på våre kjerneverdier i vestlige demokratier og som er selve grunnlaget for vår politiske og sivile eksistens, ytringsfriheten, sier Nygaard til Nettavisen.

- Noen vet å ramme noe som er sårbart og for oss en grunnleggende verdi, ja, vår identitet og integritet, fortsetter han.

Han trekker frem at dette rammer jo først og fremst de pårørende og kolleger av de drepte, så vil tiden vise hvor storpolitisk dette angrepet er.

- Det er det for tidlig å begynne å spekulere i. Det er imidlertid viktig å bevare fatning og klokskap i en slik situasjon, sier Nygaard.

- Tror du noe slikt kan skje i Norge?

- Man kan aldri utelukke det. Vi skriver på norsk, bare der ligger det litt selvforsvar. Det kan like godt skje i Norge som andre steder, men de større språksamfunnene er nok mer utsatt enn Norge i utgangspunktet, sier Nygaard.

Tidligere har han vært styreleder i NRK og sjef for forlaget Aschehoug. Nygaard fikk Fritt Ord pris for sin innsats for ytringsfriheten i 1994.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere