*Nettavisen* Økonomi.

- Dette er et pinglebudsjett

Jan Petter Sissener er skuffet over Erna Solberg og Siv Jensen. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Aksjenestor dypt skuffet over Siv.

08.10.14 13:56

- Dette er et pinglebudsjett, sier Jan Petter Sissener til Nettavisen i Vandrehallen på Stortinget.

Nettavisen tok med Nettavisen-blogger og finansnestor, Jan Petter Sissener, på tinget for å få hans dom over Siv Jensen, og den blåblå regjeringens første ordentlige statsbudsjett.

Sissener, som var en sterk kritiker av Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering, og langet flere ganger ut mot det Stoltenberg, blant annet i «Det store intervjuet»:

LES HER: - Jens lar seg smøre

Nå er han nesten like skuffet over Erna & Co.

- Det er nesten ingen forskjell på Siv og Sigbjørn, og Erna og Jens.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jan Petter Sissener er skuffet over Siv Jensens første ordentlige budsjett.Her overser han finansministeren i Vandrehallen på Stortinget. Foto: Ole Eikeland (Nettavisen)


For ett år siden heiet Sissener på Erna.

Han kom selv med fem problemer som Erna måtte løse, for å lykkes.

Sissener påpekte da:

Erna har mye å ta tak i for å sikre Norge en bærekraftig utvikling etter åtte år med stillstand. Jeg ser fem områder hvor det er mye å hente:

  • Stans sløsing i offentlig sektor
  • Gjøre det mindre «lønnsomt» å være syk
  • Gi bøndene mindre penger
  • Legg om uhjelpen
  • Skap en pensjonsreform i offentlig sektor


LES SISSENERS BLOGG HER: Erna må knuse fem egg

Her er dommen
- Hvor mye av dette har Siv og Erna fått til? Veldig lite. De prøver seg litt på uføretrygd-siden, men ellers nesten ingenting, sier Sissener.

- Budsjettet bærer preg av å blidgjøre alle med å smøre tynt utover til alle. Med unntaket av kuttet i formuesskatten, er det umulig å finne de store forskjellene på Erna og Jens, fortsetter han.

- Går de langt nok i kuttet i formuesskatten?

- Den er tilpasset til å ta et fåtall av de rikeste, og siden eiendom verdsettes langt under reell verdi, så bidrar den til å subsidiere eiendomsinvesteringer som ikke er produktive investeringer. Det er helt på trynet, sier Sissener.

- Skal man først ha formuesskatt, skal alle aktivaklasser skattes likt. Det må finnes andre måter å beskatte de rikeste på.

Det er ikke summen av skattelettene Sissener ønsker å adressere, men han er kritisk til at finansministeren opprettholder den svært investeringsfiendtlige formuesskatten, som han kaller skatten.

- Har du en leilighet til fem millioner, så får du betale formuesskatt av den. Så enkelt er det.

- Frp lovet mer
Ap-leder Jonas Gahr-Støre sier at han ikke har samme prioriteringer som Sissener.

- Jeg er glad for at ikke hans prioriteter får gjennomslag i norsk statsbudsjett, etter hva jeg har lest om hva han vil bruke fellesskapets penger på. Men der han har et poeng er der Frp lovet og garanterte hva man ville gjøre i regjering ser man ikke mye igjen av her, sier Gahr-Støre til Nettavisen.

- Det er en klar høyreprofil der hovedsatsingen er å kutte skatt til de som har mest. Og å vise lite mot til å prioritere mot på de områdene som trenger et løft som klima, miljø og kollektivtransport.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.