*Nettavisen* Økonomi.

- Dette er fortsatt det dummeste jeg har sagt

Moderaternas parlamentariske leder Anna Kinberg Batra (44). Foto: Johan Fredriksson (Wikimedia Commons)

Her er sitatet som kan koste henne jobben som Sveriges neste statsminister. Se video.

04.12.14 15:29

Hun er tidligere PR-konsulent, utdannet siviløkonom og er gift med en indisk-svensk komiker. Nå er hun plutselig kastet ut i en valgkamp som kan ende med at hun blir den neste personen til å styre Sverige.

Denne uken ble Sverige rammet av regjeringskrise etter at Sverigedemokraterna besluttet å felle statsbudsjettet til statsminister Stefan Lövfen, noe som førte til at sistnevnte skrev ut nyvalg.

Etter alle solemerker blir Anna Kinberg Batra (44) valgt til ny partileder for Moderaternas, og blir dermed statsministerkandidat for Alliansen.

- Det er kanskje ikke drømmen for henne å kaste seg inn i et ekstra valg etter noen måneder. Men jeg tror ikke det blir noen negative overraskelser, sier redaktør for det svenske liberale magasinet Neo, Mattias Svensson, til Nettavisen.

- Få som blir populær
Svensson jobbet med Kinberg Batra før hun ble valgt inn i Riksdagen for første gang i 2001. Han beskriver henne som en flink og populær politiker med mange gode egenskaper.

- Hun har ledet Moderaternas riksdagsgruppe med høy kompetanse. Det er få som blir populær i en sånn situasjon hvor man må piske folk inn for å stemme. Men hun lyktes med å gjøre det, sier Svensson.

- Hun er en ambisiøs person som jobber med både de store og små spørsmål. Hun har en god liberal, ideologisk kompass, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mattias Svensson er redaktør for det svenske, liberale magasinet Neo. Foto: Neo

Hun har imidlertid sine svin på skogen, som stammer fra et TV-intervju under en valgkamp i 1998, hvor hun klarte å si noe sånt som at byfolk er smartere enn bygdefolk.

- Svakhetene er at hun i 1998 bristet seg til å snakke litt nedsettende om at stockholmere var smartere enn lantisar (harry folk fra landet red.anm.). Det har hun fått muligheten til å unnskylde mange ganger. Det var en dyrekjøpt erfaring, sier Svensson.

- Dummeste jeg har sagt
Senest i november gikk hun ut og beklaget sitatet.

- Det er fortsatt det dummeste jeg har sagt offentlig. Alle har vel noe de må skamme seg over og kanskje angrer på at de har gjort, uttalte Kinberg Batra i et intervju med Helsingborgs Dagblad.

Det er nok ikke siste gang Kinberg Batra blir konfrontert med denne uttalelsen.

- Hennes kritikere vil hente fram et sitat fra 1998, men etter det er det ikke så mye å gå på, sier Svensson.

Svensson sier at Kinberg Batras sterkeste kort så langt har vært i det indre partiarbeidet, og understreker at det nok råder en form for usikkerhet rundt hennes politiske ståsted.

- Hun gikk imot riksdagsgruppens linje om homoadopsjoner. Det gjør man ikke om man ikke har politisk mot, sier han.

Kinberg Batra var for at homofile skulle få adoptere.

- Hun har også hatt et utspill om at det måtte bli en slutt på privatisering av statlige selskap, og at Moderaterna må bevare og beskytte statlige selskap, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Anna Maria Kinberg Batra var medlem av Riksdagen 2001–2002 og fra 2006. Siden riksdagsvalget 2010 har hun vært Moderaternas gruppeleder i Riksdagen. Foto: Anna Kinberg Batra (Twitter)

- Kan bli en gallionsfigur
- Er det noen tvil om at hun blir valgt til partileder og statsministerkandidat?

- Nei. Det er selvsagt. Men det blir et spørsmål om hvilken politikk hun vil drive. Som partileder kan hun bli en gallionsfigur for en annen politikk enn det hun selv hadde tenkt seg, sier Svensson.

I svenske medier portretteres hun gjerne som litt kjølig og stram når hun stiller seg foran medienes mikrofoner. På en annen side blir hun også omtalt som en person som makter å balansere mellom humor og alvor.

- Etter 1998 (sitatet om lantisar red.anm.) passer hun seg for å være rolig og privat. Det er klart at det hemmer henne, men det er også en tilvenningsprosess, sier Svensson.

- Jeg tror nok at hun er litt prydelig og korrekt. Hun er ingen person som umiddelbart kommer gjennom TV-ruten. Men folk vil nok få se at hun kan sine saker og er alvorlig.

- Hun har gode sjanser
Svensson tror det er fullt mulig at Sverige for en kvinnelig statsminister når de går til nyvalg 22. mars neste år.

- Jeg tror det er gode sjanser for at hun blir Sveriges neste statsminister. Nå har folk fått se Alliansen i åtte år, som har ledet Sverige gjennom en finanskrise, og kan sammenligne med Stefan Lövfen som har forsøkt å regjere i to måneder, sier Svensson.

Moderaternas partikomité varslet torsdag formiddag at en ny partileder vil være klar allerede før årsskiftet. Fredrik Reinfeldt er offisielt fortsatt Moderaternas leder, men varslet sin avgang etter nederlaget i høst.

Alliansen rykker fram
I en dagsfersk måling i Aftonbladet nærmer den borgerlige alliansen seg de rødgrønne. Alliansen får til sammen 40,6 prosents oppslutning. Ved valget hadde de en oppslutning på 39,3 prosent.

Regjeringspartiene får sammen med støttepartiet Vänstern 43,5 prosents oppslutning på målingen, som altså er litt mindre enn de 43,7 prosentene de fikk ved valget, melder NTB.

Se det omstridte sitatet fra 1998.

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag