NA24.no

- Dette er gledelige tall

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Optimistiske signaler i arbeidsmarkedet. Veksten i ledigheten er i ferd med å avta.

Arbeidsledigheten i Norge fortsetter å stige, men mindre enn ventet, viser ferske ledighetstall fra NAV.

NA24 - din næringslivsavis

Ved utgangen av juni var 70.200 personer registrert som helt ledige hos NAV. Det er 31.400 flere enn på samme tid i fjor. Justert for sesongsvingninger har ledigheten økt med 500 personer den siste måneden, og 2,7 prosent av arbeidsstyrken er nå arbeidsledig. Den ujusterte ledigheten viser en økning på 1.267 personer.

- Dette var gode tall
Økonomene ventet en oppgang i ledighetsraten til 2,8 prosent.

- Dette var egentlig gledelige tall, konstaterer makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets, og fortsetter:

- Det siste halve året har vi sett at den ujusterte ledigheten har steget med 4.000-5.000 personer i måneden. I forrige måned så vi imidlertid at denne takten endret seg. Det var derfor spennende å se om dette var en månedsgreie. Nå har vi måned nummer to, og en enda mindre økning enn i mai, med bare 1.267 personer. Relativt sett er dette gode tall, sier Syed til NA24.

Syed peker også på at gapet mellom antall ledige stillinger og antall ledige er tettet igjen og at dette er en indikator på en bedring i markedet.

- Det er interessant, og det betyr at de som er ledige i økt grad får seg jobb.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- De permitterte kommer tilbake
Arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie kommenterer utviklingen slik i en melding.

- Etter at den internasjonale finanskrisen brøt ut i september steg arbeidsledigheten svært raskt gjennom vinteren og våren. De siste to månedene har imidlertid ledigheten steget langt mindre, og vi ser nå at flere bedrifter tar tilbake igjen permitterte i arbeid,

Oslo har høyest ledighet
Ledigheten er nå høyere i samtlige fylker enn det den var for ett år siden. I Finnmark har imidlertid ledigheten kun økt med 14 prosent, langt mindre enn i resten av fylkene. Mest har ledigheten steget i Vest-Agder med 121 prosent, Akershus med 120 prosent og Rogaland med 112 prosent.

Arbeidsledigheten er høyest i Oslo hvor 3,6 prosent av arbeidsstyrken er registrert som helt ledige, fulgt av Finnmark hvor ledigheten er på 3,4 prosent. Lavest er ledigheten i Sogn og Fjordane med 1,8 prosent ledighet og Rogaland med 1,9 prosent..

Tre ganger så mange i bygg og anlegg
Det er bygg og anlegg som har hatt den største veksten i ledigheten det siste året. Her er det nesten tre ganger så mange ledige enn det var for ett år siden. Størst økning i ledighet er det for elektrikere og rørleggere, i disse yrkesgruppene er det nå fire ganger så mange ledige som det var i juni i fjor, opplyser Nav.

Også for ingeniører og IKT-fag har ledigheten mer enn doblet seg det siste året, og særlig har veksten vært stor for sivilingeniører og sivilarkitekter, samt ingeniører og teknikere. Arbeidsledigheten er imidlertid fortsatt svært lav for ingeniør- og IKT-fag med kun 1,3 prosent av arbeidsstyrken.

Minst vekst i offentlig sektor
Innen offentlig sektor er fortsatt veksten og nivået på arbeidsledigheten svært lav. Lavest er arbeidsledigheten innen undervisningsyrker hvor kun 0,8 prosent av arbeidsstyrken er ledig, fulgt av helse, pleie og omsorg med 1,0 prosent.

Har justert prognosene
Tidligere i dag kom det frem at Nav-direktør Tor Saglie har nedjustert sine forventninger til arbeidsledigheten betydelig.

– Vi forventer at vi får en penere utvikling innenfor varehandelen enn det vi hadde trodd, forteller Saglie til NRK. Nav forventer nå at ledigheten vil være under 100.000 personer til høsten.

– Jeg tror det er grunnlag for å kunne si at veksten i ledigheten er i ferd med å avta. Samtidig får vi veldig positive rapporter fra våre fylker som rapporterer om mer optimistiske signaler fra næringslivet, sier Saglie.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere