*Nettavisen* Økonomi.

- Dette er gull verdt

Foto: Berit Roald/Scanpix

Her er anbefalingen norske toppledere har til studentene.

05.02.12 21:32

- Jeg vil absolutt anbefale det til studenter. Man får oppleve andre måter å arbeide på og det er veldig utviklende, sier Rolv Erik Ryssdal til NA24.

Ryssdal er konsernsjef i mediegiganten Schibsted. Han er en av flere toppledere i Norge som har hatt praksis i en bedrift i utlandet under studietiden.

Ryssdal jobbet tre måneder i banken ABN-Amro i Amsterdam. Det førte til fast ansettelse, og tre måneder ble til tre år.

- Det var veldig spennende og lærerikt. Man får et annet perspektiv på ting og tar med seg de beste arbeidsmetodene tilbake til Norge, sier konsernsjefen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Utvikler unge ledere
Rolv Erik Ryssdals utenlandsopphold var i regi av Aiesec, som er verdens største studentdrevne organisasjon.

Aiesecs mål er å utvikle unge ledere gjennom et praksisopphold hos en utenlandsk bedrift. De har stor tro på deres metode.

- Man lærer å tilpasse seg en ny kultur både på og utenfor jobb, man får faglig påfyll innenfor det man har studert og man jobber i team med mennesker fra hele verden, sier daglig leder i Aiesec Norge, Andreas Sung Unstad, til NA24.

En slik praksisperiode blir vanligvis gjort på sommeren eller mellom semestre. Det kan også gjennomføres når man er nyutdannet.

- Gjør at du skiller deg ut
Svein Larsen er strategisk direktør i OMD Norway, et mediebyrå som er en del av Omnicom Group, som er verdens største holdningsselskap innen kommunikasjon

Han mener at et slikt utenlandsopphold er svært fordelaktig.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg har vært involvert i flere ansettelsesprosesser, og det er svært få som skiller seg ut. Med et slikt opphold viser du en vilje, og du får en meget verdifull erfaring, sier Svein Larsen til NA24

Selv tilbrakte Larsen et halvt år i en databedrift i Ghana i regi av Aiesec.

- Det er en erfaring jeg ikke ville vært foruten. Jeg ble oppmerksom på andre måter å se verden og jeg ble sensitiv ovenfor andre kulturer. Jeg har jobbet mye internasjonalt og da har jeg dratt nytte av dette, sier strategidirektøren.

- For studenter er det gull verdt, legger Larsen til.

- Blir mer og mer viktig
Manpower er Norges største bemanningsbyrå. Der er man også klar på at et utenlandsopphold gjør at du stiller sterkere når du skal søke på jobber.

- CV’en din styrkes av at du har internasjonal erfaring. Det er en fordel å ha jobbet i andre kulturer, lært språk, vist at du er allsidig og tatt initiativ til noe mer en å gå et vanlig A4-løp, sier Maalfrid Brath til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hun er konsernsjef i ManpowerGroup, og mener at praksis i utenlandske bedrifter blir mer og mer viktig framover.

- Vi får en globalisering av arbeidsmarkedet. Arbeidslivet i Norge kommer til å bli mer mangfoldig, og da er det en styrke å ha bakgrunn fra andre land, sier Brath.

Også Rolv Erik Ryssdal mener internasjonal erfaring teller positivt i en ansettelsesprosess.

- Absolutt. Jeg har stor tro på det Aiesec driver med, sier konsernsjefen i Schibsted.

Av andre toppledere i Norge som har jobbet i utlandet i regi av Aiesec kan vi nevne Helge Lund (Statoil), Arne Hjeltnes (Creuna), Jan Grønbech (Google), Leif Teksum (DNB) og Rolv Assev (tidligere Opera).

PS: Aiesecs rekruttering til utenlandsopphold starter 20. februar. Organisasjonens hjemmeside vil da bli oppdatert med nødvendig informasjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag