NA24.no

- Dette er ingen skjønnhetskonkurranse

Foto: Terje Bendiksby (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Statoil-sjef Helge Lund om Shtokman-utbyggingen.

Konsernsjef Helge Lund la mandag sterke kvartalstall på bordet for oljegiganten Statoil.

NA24 - din næringslivsavis

Men han brukte også tid til å kommentere det mediene har vært opptatt av i sommer, nemlig utbyggingen av det gigantiske Shtokman-feltet.

- Liten forståelse
- Det har vært viet mye spalteplass i sommer om hvem som er vinnere og tapere i forhold til hvilke selskap som er med om å få kontrakter. Jeg har imidlertid liten forståelse for den begrepsbruken, sa Lund under presentasjonen av tallene.

LES MER: Sterke tall fra Statoil

I begynnelsen av juli ble det kjent at den russiske gassgiganten Gazprom valgte franske Total som partner på Shtokman. Både Hydro og Statoil har vært blant de fem selskapene som har vært aktuelle for deltakelse på Shtokman. Og forhandlingene fortsetter.

- Jeg kan ikke si noe eksakt om Statoils forhandlinger med Gazprom, men vi mener fortsatt at Statoil har teknologi, kompetanse og erfaring, og mye å bidra med. Det har vi ment hele tiden, og det tror vi Gazprom mener også, sa Lund.

- Ingen skjønnhetskonkurranse
Total får en eierandel på 25 prosent i første fase av utbyggingen på Shtokman, og Gazprom åpner for at de kan komme til å gi en andel på 24 prosent til en eller flere utenlandske partnere i utbyggingen. Selskapet ønsker å beholde en eierandel på minst 51 prosent selv. Eierandelene gjelder i selskapet som skal eie infrastrukturen tilknyttet Shtokman-feltet og tilhørende landanlegg.

- Det er viktig å huske at dette er ingen skjønnhetskonkurranse, men harde kommersielle realiteter. I hovedsak dreier dette seg om å nå frem til en bra løsning for våre aksjonærer, og vårt hovedmål er å skape langsiktige verdier for våre aksjonærer, sa Lund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere