NA24.no

- Dette er organisert kriminalitet på høyt nivå

Noen av verdens farligste terrororgrupper står bak smuglingen av sigaretter, som er blitt en milliardindustri. - Det bekymrer oss, sier statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Vidar Brein-Karlsen.
Noen av verdens farligste terrororgrupper står bak smuglingen av sigaretter, som er blitt en milliardindustri. - Det bekymrer oss, sier statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Vidar Brein-Karlsen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Smuglersigaretter er et stort problem, sier regjeringen som roper et varsko etter Nettavisen-avsløring.

Nettavisen avslørte i mars at det selges smuglersigaretter over disk i kiosker i Oslo.

På søndag kunne Nettavisen på ny avsløre at det fortsatt selges smuglersigaretter fra den samme kiosken i Oslo sentrum.

LES HER: Her blir han tatt på fersken

Regjeringen innser nå at smuglersigaretter er blitt et stort problem i Norge.

- Det er selvfølgelig et stort problem. Ting som blir smuglet inn i landet og blandes sammen med legitim virksomhet, gjør det mye vanskeligere å oppdage den illegale delen av virksomheten. Det forårsaker store utfordringer for myndighetene generelt og politiet spesielt, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justis- og beredskapsdepartementet til Nettavisen.

LES HER: Her går kioskeieren løs på Nettavisen

Løpende dialog
- Vi følger opp dette i den løpende dialogen vi har med Politidirektoratet, sier han videre.

Brein-Karlsen viser til at regjeringen har lagt frem en handlingsplan som skal intensivere samarbeidet mellom alle de ulike kontrolletatene og politiet.

- Tre tverrfaglig samordningssenter er opprettet, slik at politiet og de ulike kontrolletatene kan benytte seg av den samlede informasjonen de sitter på og dermed komme tettere på de ulike kriminelle miljøene, sier statssekretæren. 

(Saken fortsetter under bildet)

Her går en kisokeier i Oslo sentrum løs på Nettavisens økonomiredaktør Ole Eikeland og fotograf Paul Weaver sist fredag.


Organisert kriminalitet på høyt nivå
Han viser til at arbeidet så langt viser at det ofte er mange typer kriminalitet, som er involvert under dekket av å være en legitim virksomhet, som salg av smuglervarer og narkotika, samt svart arbeid og menneskehandel.

- Dette er organisert kriminalitet på høyt nivå, noe som illustrere alvorlighetsgraden i dette, sier statssekretæren.

- Nettavisen avslørte at en konkret kiosk i Oslo selger smuglersigaretter i mars. Kiosken gjør det fortsatt. Er politiet for passive i sitt arbeid mot denne milliardindustrien?

- Det vil jeg være litt forsiktig med å konkluderer med. Jeg forutsetter at politiet går etter de kriminelle handlingene de vet foregår og foretar seg det som er nødvendig, for å få dem stoppet. Men denne konkrete saken vil jeg ikke kommentere, sier Brein-Karlsen.

En undersøkelse fra konsulentselskapet KPMG kommer Norge ut nest dårligst når det gjelder salg av smuglersigaretter. Kun Latvia er dårligere.

En milliard smuglersigaretter i Norge
Undersøkelsen viser at det selges nesten en milliard smuglersigaretter i Norge årlig. En 20-pakning med smuglersigaretter koster rundt 50 kroner pakken. Bakmennene tjener milliarder.

LES HER: Selges en milliard smuglersigaretter i Norge årlig

Flere av verdens mest fryktede terrorgrupper står bak sigarett smuglingen på verdensbasis. Bare fra Norge overføres det milliarder av kroner samlet til disse organisasjonene. 

- Det bekymrer oss, selv om jeg ikke vil gå god for at det er snakk om så mye penger. Men uansett er det bekymringsfullt og vi jobber hver dag, med å effektivisere bekjempelsen av organisert kriminalitet i Norge, sier Brein-Karlsen.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere