- Dette er panikk

Tror frykten sprer seg etter saftig amerikansk rentekutt.

22.01.08 15:42

- Jeg er redd for at dette rentekuttet er et tegn på panikk. Ben (den amerikanske sentralbaksjefen, red. anm.) vinner slaget, men taper krigen, sier seniørøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken, etter at sentralbanken tirsdag valgte å kutte renten med 0,75 prosent- midt mellom to rentemøter.

NA24 - din næringslivsavis

- Situasjonen er fryktelig, fryktelig vanskelig, legger han til.

Kim Evjenth, aksjestrateg i Kauphting sier til NA24 at rentekuttet var overraskende.

-Jeg hadde ventet at de skulle holde ut til neste møte som er neste uke. Grunnen til det er at det er en risiko for at dette kan slå tilbake. Markedet kan tolke det slik at de har panikk, sier Evjenth som sier at det ikke ser ut til at markedet er svært imponert.

- Først lettet, så redd
Også seniørøkonom i Nordea Erik Bruce er urolig for det plutselige rentekuttet.

- Man skal være forsiktig når sentralbanken kutter mellom møtene. Først trekker man et lettelsens sukk, men så kan det slå begge veier. Folk spør seg: Hva vet de som ikke vi vet? Det kan gi frykt i markedet, sier han.

Han tror de amerikanske børsene likevel vil ta positivt i mot rentekuttet når de åpner i dag etter tre dagers etterlengtet hvile.

- Resultatet kunne blitt langt verre om de ikke kuttet renten, poengterer Bruce.

- Nærmest krevd

Foto: Nordea


Men om det ender opp i USA, er han slett ikke sikker på. I såfall tror han heller ikke rentekuttet vil bli positivt utslagsgivende på Oslo Børs i morgen.

Bruce sier det har vært mye spekulasjoner i det siste om når dette rentekuttet kunne inntreffe, og forklarer at det har vært priset inn i markedet.

- Det var nærmest krevd i aksjemarkedet, hevder han, og konstanterer at de europeiske børsene, inkludert Oslo Børs, reagerte positivt med en gang den amerikanske sentralbanken svingte renteøksen.

Men det kan altså være snakk om kortvarig moro, ifølge økonomene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.