NA24.no

- Dette er patetisk

(TV 2)
Sist oppdatert:
Funksjonshemmede reagerer på TV 2-program.

I forrige uke rykket sosiolog Trond Blindheim ut i Nettavisen og kritiserte «Ingen grenser» på TV 2.

Sosiologen mener det hadde vært bedre å vise fram funksjonshemmede på et sirkus.

Nå får Blindheim støtte fra en interesseorganisasjon for funksjonshemmede. Organisasjonen skjønner ikke hva som er meningen med programmet og mener det stigmatiserer en gruppe mennesker.

- Konseptet kan karakteriseres som et freakshow. Dette er bare med på å sementere holdninger. Det eneste jeg som rullestolbruker har til felles med en synshemmet, er diskrimineringer. Programmet setter oss tilbake istedenfor å løfte oss fram, sier Ann Kristin Krokan, leder for politikk og informasjon i Uloba, til Nettavisen.

Patetisk

Den politiske interesseorganisasjonen har landets kommuner som kunder, og omsatte for nesten 700 millioner kroner i 2012. Uloba forvalter arbeidsgiveransvaret for nærmere 6000 assistenter og har over 1000 medlemmer.

- At programleder Odd-Bjørn Hjelmeset står og gråter og virker rørt over innsatsen til deltakerne blir helt patetisk, fortsetter hun.

Les også: Derfor gråter Odd-Bjørn Hjelmeset

Organisasjonen mener programkonseptet bidrar til å opprettholde folks fordommer og stereotype holdninger til funksjonshemmede.

- Her tar man en gruppe mennesker man antar passer inn i gruppebetegnelsen «funksjonshemmet», og fokuserer på det som er annerledes enn hos flertallet. Man viser dermed at man ikke har brydd seg med å finne ut av hva funksjonshemning egentlig handler om, sier Krokan i Uloba.

Feil fokus

Programleder Odd-Bjørn Hjelmeset har levert skuffende seertall for det kritikerroste programmet. Under 300.000 seere hadde programmet i forrige uke. TV 2 innrømmer at programmet hadde fortjent flere seere.

Målet for årets ekspedisjon er toppen av Norges tredje største isbre, Folgefonna. Hjelmeset har med seg elleve deltakere med ulike funksjonsnedsettelser.

- Hvordan deltakernes kropper fungerer, og hvordan folk håndterer funksjonsnedsettelsene sine, er like uinteressant som å fokusere på hvordan folk flest håndterer sine vonde rygger, hodepine eller musearm. Hvis TV 2 ønsker å bidra med opplysning her, burde de konsentrert seg om de samfunnsforholdene funksjonshemmede lever under, sier Krokan i Uloba.

Hun mener at «Ingen grenser» dveler veldig ved mange scener. Krokan viser til et klipp hvor en av deltakerne skal pusse tennene og strever med å få opp tannpastatuben.

- Dvelingen er der nettopp for å fokusere på det som er annerledes. Det blir litt sånn: «Å, se hvor rare de er på TV», fortsetter hun.

Har du nyhetstips? Tips Nettavisen!

«Ingen grenser» er basert på den britiske TV-serien «Beyond Boundaries». På NRK hadde serien rekordhøye seertall med over én million seere. Programmet var en av de mest populære på kanalen.

(Saken fortsetter under bildet.)

- Når flere av seerne etter fjorårets program uttalte at de likte serien fordi «nå har jeg skjønt at funksjonshemmede er nesten helt sånn som oss andre», da må jeg spørre – Ja? Hva hadde de trodd? spør Krokan i den politiske interesseorganisasjonen.

Blir lei seg

TV 2 mener det er synd at Uloba ikke ser at synliggjøring av mennesker med funksjonsnedsettelser er bra for deres sak. Kanalen mener «Ingen grenser» løfter fram mennesker med forskjellige funksjonsnedsettelser som rollemodeller.

- Sammen viser de at ingenting kan hindre dem i å gjennomføre en tøff ekspedisjon. Dette gjør de først og fremst gjennom godt samarbeid som lag, sier Bjarne Laastad, assisterende kommunikasjonssjef i TV 2, til Nettavisen.

Laastad forsvarer at kanalen viser CP-rammede Christian Fjeldals problemer med å åpne tannkremtuben.

- Det er selvsagt ikke for å vise hvor «rar» han er, slik Uloba mener. Dette er for å vise at Christian har utfordringer som vi andre kanskje ikke tenker over at kan være det, og samtidig se hvordan han løser dette. Vi blir faktisk både oppgitt og litt lei oss når Uloba stempler dem som friker. Det er jo å rakke ned på alle de menneskene som er med i og har søkt på å være med i programmet, sier kommunikasjonssjefen.

Har ikke fått klager

Han håper at Uloba ikke mener at vi er kommet dit hen at det finnes grupper i samfunnet vårt det ikke kan lages tv-programmer om og med fordi de er annerledes enn oss de fleste av oss.

Bjarne Laastad, Pressetalsmann i TV2.

- Ingenting ville være mer diskriminerende enn det. «Ingen Grenser» er ikke skolefjernsyn eller opplysnings-TV, og det er helt sikkert mange andre måter å vise seerne hvilke utfordringer funksjonshemmede møter i samfunnet i det daglige. Dette får bli oppgaven til andre programmer, sier han.

Kommunikasjonssjefen i TV 2 forteller at 99 prosent av alle de som ser «Ingen Grenser» er utelukkende positive.

- Vi føler oss veldig trygge på at seerne opplever at programmet har mye positivt tankegods med seg, og at de lar seg imponere over hva det er mulig å få til om man står sammen og er villige til å tenke annerledes for å få ting til – selv om med andre forutsetninger, sier Laastad i TV 2.

Odd-Bjørn Hjelmeset ser ikke noen grunn til å kommentere utsagnene.

Hva synes du om programmet? Si din mening i kommentarfeltet!

Har du nyhetstips? Tips Nettavisen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere