*Nettavisen* Økonomi.

- Dette er regjeringens store bløff

Foto: Schrøder, Tor Erik (NTB scanpix)

- Regjeringen bløffer om skatteløftet, sier Lars-Erik Sletner.

31.10.12 15:02

Administrerende direktør i Bedriftsforbundet, Lars-Erik Sletner, er ikke imponert over regjeringens skryt av statsbudsjettet:

- Skatte- og avgiftsbelastningene på bedriftene øker og man legger ikke nok innsats i å få ned administrative kostnader. Regjeringen bløffer om at den holder skattenivået. Regjeringen har økt skattene på næringslivet med cirka 5,7 milliarder kroner siden 2005, sier Sletner til Nettavisen NA24.

Han er langt fra ferdig.

- Kommunene presses til å øke eiendomsskatten og har så mange lovpålagte oppgaver at servicen til næringslivet blir dårligere og avgifter og gebyrer øker. Det rammer mange småbedrifter. At alle nystartede veiprosjekt i 2013 planlegges med bompenger og at man øker eiendomsskatten på næringsbygg, viser at Regjeringen ikke forstår utfordringene som næringslivet i skyggen av oljerelatert virksomhet sliter med, sier Sletner.

- Enorm belastning
Regjeringen legger opp til 9.250 mill. kroner i bompenger i 2013 og alle nystartede prosjekt har bompengefinansiering.

- Dette utgjør en enorm belastning. For næringslivet er kostnader knyttet til køkjøring også svært sentralt. Det er derfor svakt at budsjettet ikke inneholder krafttak for å korte ned gjennomføringstiden for større samferdselsprosjekt. Det eneste positive er en reduksjon i omregistreringsavgiften for brukt næringskjøretøy, men samferdselsinvesteringene burde vært høyere prioritert innenfor et budsjett på over 1.000 milliarder kroner, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Morten Brakestad

For lite og for sakte
Sletner synes det er positivt med økte bevilgninger til Altinn og elektronisk dialog med næringslivet (EDAG).

- Men nye rapporteringsplikter knyttet til sykefraværsbyråkrati, miljørapportering og regjeringens omfattende tiltak mot sosial dumping påfører næringslivet store økte kostnader til administrasjonNettoeffekten av forenklingstiltakene er dermed lavere enn det Giske og Regjeringen kommuniserer og fortsatt er det langt frem på forenklingsløftet. Regjeringen bløffer om forenklingseffekter. Det trengs et temposkifte og vi etterlyser klare tidsfrister for gjennomføring av forenklingstiltak, sier han.

Kostnadene med utenforskapet vokser
Regjeringen gjør ikke nok for å øke yrkesdeltakelsen. Kostnadene til trygder øker samtidig som regjeringen bare bevilger småpenger til lønnstilskudd for å ansette personer med nedsatt funksjonsevne. Vi ser at næringslivets kostnader knyttet til sykefravær fortsatt er skyhøye. Her har Regjeringen svært lite konkret politikk. Sletner mener sykefraværet er elefanten i statsbudsjettet regjeringen ikke vil snakke.

- Regjeringen gjorde lurt i å øke bunnfradraget på formueskatten for 2013, men så lenge skatten eksisterer så gir det fortsatt en fordel ved å flytte ut. Jeg er også redd for at flere vil flytte virksomheten sin ut av landet eller til en annen kommune om eiendomsskatt på næringsbygg blir mer utbredt, sier Sletner.

Øker lønnen dobbelt så mye
Sletner er svært bekymret over nye tall som viser at offentlige ledere øker lønnen dobbelt så mye som i det private.

- Toppledere i offentlig sektor har vært lønnsledende de senere år. De har økt lønnen med cirka 17 prosent i perioden 2009-2011. For ledere i private bedrifter er lønnsøkningen cirka ni prosent i samme periode, sier en bekymret Sletner

To av tre nye arbeidsplasser til privat sektor
Statssekretær Hilde Singsaas i Finansdepartentet avviser Sletners kritikk.

- Ved å holde orden i økonomien har vi lagt til rette for nye arbeidsplasser og holdt arbeidsledigheten lav. Det er det viktigste vi gjør for norsk næringsliv. Siden 2005 er det skapt om lag 340.000 nye arbeidsplasser, og to av tre har kommet i privat sektor. Det viser at politikken lykkes. Virkelighetsbeskrivelsen til Bedriftsforbundet kan jeg derfor ikke kjenne meg igjen i, sier Singsaas.

- Innenfor ansvarlige rammer har Regjeringen også prioritert områder, som er viktige for næringslivet. I statsbudsjettet for 2013 foreslår vi for eksempel store løft innen samferdsel, forskning og lettere dialog mellom næringsliv og det offentlige, sier hun.

.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.