- Dette er riktig vei

Foto: (Scanpix)

De har begge takket nei til amerikanske friere. Nå har to sterke børskvinner funnet tonen.

12.03.09 15:46

OSLO BØRS (NA24): Både London Stock Exchange (LSE) og Oslo Børs har på hver sin side stått imot press fra den amerikanske børskjempen Nasdaq. Nå er de partnere.

Meget godt fornøyd
Etter å ha forhandlet i fire måneder kunne en stolt børsdirektør ved Oslo Børs torsdag kunngjøre at de har signert en avtale om strategisk samarbeid med London Stock Exchange.

- Jeg er veldig glad for at vi har signert denne avtalen. Dette er riktig vei å gå ut fra vår strategi, sier børsdirektør Bente A. Landsnes ved Oslo Børs til NA24.

Hun mener det nå byr seg frem ypperlige muligheter til å videreutvikle det norske verdipapirmarkedet.

- Dette er en naturlig utvikling for Oslo Børs som øker vårt distribusjonsnettverk i Europa. Vi tror at partnerskapet vil styrke både likviditeten og den generelle interessen i vårt marked. Dette åpner et vindu inn til Norge for utenlandske investorer, og gir oss en fleksibilitet og støtte til å utvikle et sterkt marked i Norge, sier Landsnes.

- Ved et veiskille
Landsnes mener man fra før har oppnådd gode resultatet gjennom samarbeidet med Nasdaq OMX, men legger ikke skjul på at konkurransesituasjonen har endret seg. Derfor mente man at en nærmere tilknytning til London Stock Exchange ville passe bedre.

- Det har vært et godt samarbeid, men det viste seg å ikke være så stor interesse for kryssinvesteringer i Skandinavia. Dermed står vi nå ved et veiskille, sier Landsnes.

Et tydelig bevis på dette veiskillet fikk man også for et par uker siden. Da meldte Nasdaq OMX at de starter handel av norske aksjer. Dermed gikk verdens største børsselskap målt i antall noterte selskaper fra å være samarbeidspartner med Oslo Børs, til å bli den argeste konkurrenten.

I dag gikk oppsigelsesbrevet om felles plattform fra Oslo Børs til Nasdaq OMX. Og børsdirektøren sier at en sammenslåing med Nasdaq OMX aldri var aktuelt.

- Nei, det har ikke vært et tema, og det har ikke vært interesse om det fra vårt styre og aksjonærer.

- Trygg på avtale
I dag er det norske børsmarkedet særlig sterkt innen for olje og offshore-industrien, og dette er mye av grunnen til den store utenlandsandelen i Norge. I tillegg er de fleste store internasjonale meglerhusene allerede børsmedlem på Oslo Børs. Men Landsnes tror ikke en fusjon med LSE kommer til å bli aktuelt. Hun er heller ikke redd for at storesøster skal sluke lillesøster.

- Nei, vi er ikke det. Med de avtalene som nå er signert så føler vi oss trygge på det ikke vil bli aktuelt. Oslo Børs er, og vil være et brand som står sterkt, sier Landsnes til NA24.

- Betydelige rom for utvidet samarbeid
I første omgang betyr det nye samarbeidet mellom London-børsen og Oslo Børs at handelssystemet TradElect blir tatt i bruk fra første kvartal neste år. I tillegg skal overgang til felles derivathandelssystem SOLA være på plass i november.

Den mektige konsernsjefen Clara Furse i London Stock Exchange Group ser på sin side frem til mulighetene med nordmennene.

- Vi ser fram til å samarbeide med dem for å utvide omfanget av de kombinerte nordiske markedene for derivater og bidra tuil at handelen med norske aksjer kan foregå på TradElect, vår internasjonalt anerkjente handelsplattform. Det er betydelig rom for ytterligere samarbeid, og vi ser fram til å jobbe sammen med våre kolleger i Oslo slik at vi kan tilby alle våre kunder innovative, effektive og likvide markeder, sier Furse i en melding fra LSE.

London Stock Exchange Group og Oslo Børs skal også samarbeide tett innen markedsovervåkning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag