NA24.no

- Dette er roten til alt vondt

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Disse lånene skal du holde deg langt unna. Se verstinglisten.

En fersk undersøkelse viser at svært mange nordmenn må øke lånene sine for å betale uforutsette utgifter,

Bare fire av ti nordmenn under 30 år kan betale med oppsparte midler hvis de får en uforutsett utgift på 25 000 kroner, ifølge en undersøkelse utført av Sentio Research for Danske Bank.

Samlet sett klarer 54 prosent å betale en uforutsett utgift på 25 000 kroner med oppsparte midler, viser undersøkelsen.

16 prosent låner av familie eller venner. Syv prosent øker et flexilån, og 12 prosent tar opp forbrukslån. De øvrige krysser av for annet, som også kan innebære ulike former for låneopptak.

- Verdens dyreste og dårligste og roten til alt vondt
- Andelen som må låne seg ut av en knipe er høyere enn ønskelig. Særlig urovekkende er det at en god del tar opp forbrukslån. Det er verdens dyreste og dårligste og dyreste finansieringsmåte, sier privatøkonom Monica Haftorn Iversen i Danske Bank.

Askim-mannen Per Inge Norvik, proflert i siste episode av TV3-programmet Luksusfellen, er trolig helt enig med forbrukerøkonomen.

- Ikke ta opp forbrukslån. Det er roten til alt vondt, sa 29-åringen i et intervju med Side2.

Nederst i artikkelen finner du en fersk oversikt over rentebetingelsene til alle tilbydere av forbrukslån i Norge (kilde: www.smartepenger.no). Som tabellen viser er det Bergen Broker Finans som tilbyr det dyreste lånet med en effektiv rente på hele 27.31 prosent. Best av de totalt 39 ulike lån som tilbys er OPPFinans der den effektive renten til sammenligning kun er kun 9,56 prosent.

For svak frårådingsplikt
I en artikkel onsdag 5. februar presenterte Nettavisen NA24 en rapport fra forskere ved Norsk insitutt for by- og regionsforskning (NIBR) og Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) som konkluderer med at frarådingsplikten for bankene ved forbrukslån er alt for svak.

Forskerne mener den svake frårådingsplikten åpner for uforsvarlige låneopptak fra kunder og spekulative utlån fra banker.

- Forbruksgjeld i seg selv kan være problematisk, men vi så på det spesifikt i sammenheng med boligeie, der boligen kan bli begjært tvangssolgt om man misligholder forbruksgjeld. Høy forbruksgjeld kan også gjøre det vanskelig å beholde boligen i en evt. gjeldsordning for dem som får alvorlige gjeldsproblemer. Et gjennomgående svar fra alle vi intervjuet, gjeldsrådgivere, Namsfullmektige og Forvaltere av startlånet i syv kommuner, var at boligeiere sjelden misligholdt boliglånet sitt og at dette sjelden var årsaken til økonomiske vanskeligheter – det var forbruksgjeld som ble tatt opp etter boligkjøpet som skapte problemer, sier uttaler forfatterne Kim Christian Astrup (NIBR) og medforfatter Kristin Aarland (NOVA).

Eksperter vil ikke ha forbud
Bør så forbrukslån forbys?

- Jeg tror ikke tiden er moden for å forby forbrukslån, men tiden mer moden for å styrke prosedyrene for hvordan forbrukslån skal selges, sier fagsjef finans i Forbrukerrådet Jorge Jensen og utdyper:

- Vi må få bedre rutiner for kredittvurdering. I dag teller man stort sett betalingsanmerkninger og finner man ingen er veien kort til å innvilge lånesøknaden. Et gjeldsregister, som kredittytere plikter å konsultere før de innvilger forbrukslån, må på plass. BLD jobber med saken og vi regner med at forbrukerminister Horne lander saken om kort tid.

Han ber forbrukere huske på at forbruksgjeld er det førte man skal kvitte seg når man kan.

- Vi registrerer at det er stor iver etter å selge forbrukslån. Særlig på nettet og på sosiale medier er det stort trykk, sier Jensen.

Peker også på gjeldsregister
Forbrukerøkonom Haftorn Iversen vil heller ikke ha forbud mot forbrukslån.

- Jeg tror ikke på et forbud hva gjelder forbrukslån, da dette i praksis vil bety at nordmenn som ikke har mulighet til eller ikke ønsker å stille sikkerhet for låneopptaket, ikke får mulighet til å låne penger i en bank. Jeg mener at det er viktig at forbrukeren har valgfrihet hva gjelder ulike låneløsninger.

Hun er imidlertid skeptisk til at det hos enkelte aktører er svært enkelt å ta opp store forbrukslån.

- Derfor er det så viktig at vi får innført et gjeldsregister i Norge fordi det er noen som trenger beskyttelse fra seg selv. Videre er det viktig at den som tar opp et dyrt forbrukslån fullt ut forstår hva dette betyr for privatøkonomien, sier hun.

- Stor nytte av kredittkort
Landets største bank DNB gir forbruksfinansiering hovedsaklig gjennom kredittkort.

- Bruk av kredittkort, som utgjør størstedelen av forbruksfinansieringen vår, er rentefritt hvis man betaler tilbake innen 45 dager. Vi råder alltid kundene våre til å betale ned kredittkortgjelden før rentene begynner å løpe, og de aller fleste har god oversikt over økonomien sin og gjør dette. Det er viktig å få med at de fleste som bruker kredittkort har stor nytte av det. Bruk av kredittkort gir høyere sikkerhet i forhold til svindel og er spesielt anbefalt ved netthandel og på reise i utlandet. Ved fornuftig bruk og god planlegging er kredittkort et godt tilbud til forbrukerne, sier informasjonsdirektør Even Westerveld.

Han vil i likhet med Haftorn Iversen og Jensen helelr ikke ha forbud.

- DNB er veldig bevisst ansvaret vi har når vi utsteder kredittkort eller gir usikrede lån. Vi er derfor nøye med hvem som får innvilget kredittkort, og over halvparten av de under 25 år som søker om kredittkort får avslag. Det er gode og strenge regler rundt markedsføring av forbrukskreditt allerede, og et forbud er ikke nødvendig.

Prisoversikt forbrukslån:Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere