NA24.no

Foto: Privat (Privat)

- Dette er ute av kontroll

Sist oppdatert:
FpUs neste formann er norskinder, har besøkt over 90 land, og hamrer løs på norsk naivitet.

(Nettavisen): Lær deg like godt navnet med en gang, for om en uke blir Himanshu Gulati (23) valgt til ny formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU).

Som norskinder blir Gulati historisk, som den første lederen av FpU med flerkulturell bakgrunn.

Nettavisen har møtt Gulati i «Det Store Intervjuet».

- Bakgrunn er uviktig
Det er tirsdag formiddag og vi har avtalt å møte den unge politikeren på Frps partikontor i Oslo sentrum.

Rett før avtalt møte får vi en sms:

«Hei :) Jeg er ca. 5 min forsinket, jeg kommer rett til 5.etg. Hilsen Himanshu».

23-åringen møter oss ved resepsjonen, fem minutter forsinket, snakkende i telefonen. For pågangen er stor nå etter at det er blitt kjent at han er blitt innstilt som ny formann i FpU. Mediene vil intervjue ham. Gulati sier høflig at han bare må avslutte samtalen, og viser samtidig vei opp en etasje til kontoret til ungdomsorganisasjonen.

Så kan intervjuet starte.

- Jeg trodde pågangen skulle komme etter landsmøtet, men ikke nå, sier han, smilende. Men nettopp at han har flerkulturell bakgrunn, og skal bli formann i FpU, vekker tydeligvis interesse.

Selv mener han det er «litt tullete» at hans bakgrunn blir tema.

TRE KJAPPE:

Hva gjør deg redd?

- Det må jo være å ikke ha kontroll, når en føler at ting er utenfor ens kontroll.

Hva gjør deg sint?

- Ansvarsfraskrivelse og neglisjering.

Hva gjør deg glad?


- Glede. Der er for eksempel å være med gode venner.

- Fordi jeg mener det er uviktig. Det er jo en del av hvem jeg er, absolutt, men det er uviktig for den politiske rollen jeg har og de sakene jeg skal prate om, sier Gulati.

- Smakebit fra bygda
Gulati er født i Norge, og har vokst opp i en liten bygd på Vestlandet.

- Mine foreldre kom fra India på slutten av 70-tallet, som henholdsvis lege og fysioterapeut. Vi bodde i Lavik i Høyanger kommune i mange år, og flyttet til Lillestrøm da jeg var ni år, og der har vi bodd siden, sier han.

- Hvordan vil du beskrive oppveksten din?

- Jeg er veldig heldig og har hatt en helt normal oppvekst uten noen problemer, heldigvis. Så den har vært så god som den kunne være. Jeg har hatt det godt, sier Gulati.

Han har søstre, og vokste opp som nest yngste i søskenflokken.

- Jeg husker en del fra Vestlandet, det var jo veldig annerledes enn Oslo-området. Mye mer fredelig, folk låste ikke dørene sine og sykkelen sto parkert midt i bygda i flere dager. Jeg har på en måte fått en liten smakebit på hvordan det er å bo langt utenfor byen, men det er jo først og fremst fra tiden i Lillestrøm og Oslo jeg husker mest, sier han.

- Aldri tvil om partivalg
Seks år etter at han og familien flyttet til Lillestrøm, begynte han å interessere seg for politikk.

- Jeg var 15 år gammel da jeg meldte med inn i FpU, men var vel 17-18 år da jeg virkelig ble aktiv og fikk store verv. Jeg leste og lærte mer, og fant ut at jeg var mer enig i Frps politikk enn jeg kanskje trodde, sier Gulati.

Han var imidlertid aldri i tvil om partivalget.

- Frp var egentlig det eneste valget for meg. Det var aldri aktuelt med noe annet. Det som fikk meg til å melde meg inn var at Frp var partiet som turte der andre tiet. De har alltid kalt en spade for en spade. Mens jeg mener andre partier er veldig politisk korrekte, og ikke tør å ta upopulære debatter, så opplevde jeg Frp som de som ikke brydde seg om hva andre mente, og sa hva de mente, sier 23-åringen, og fortsetter engasjert:

- Det var det som fikk meg til å begynne i politikken, og så har jeg med årene blitt mer ideologisk bevisst på frihet i et større perspektiv - og hvor mye makt politikerne egentlig har over folks liv, sier han.

- Har du fått mange reaksjoner fra venner og familie på at du valgte akkurat Fremskrittspartiet?

- Jeg har stort sett bare fått støtte. Det er mange venner som er uenig med meg, men det er jo morsomme uenigheter og blir artige diskusjoner, sier Gulati lurt.

- En drøm om å bli regissør
Siden har det ballet på seg. Gulati har hatt ulike verv i Akershus FpU, han har vært trainee på Stortinget, byrådssekretær i Oslo kommune og politisk rådgiver for Frps stortingsgruppe.

I fjor høst ble han gjenvalgt i kommunestyret i Skedsmo, der han har sittet siden 2007. Dessuten har han de siste to årene vært nestformann i FpU sentralt, der han nå altså skal stige i gradene og bli formann.

- Har du noen utdannelse?

- Jeg har økonomiutdannelse fra BI. Så jeg er litt gründer, og har lyst til å skape noe selv også, sier han, og forteller samtidig om en annen stor interesse, nemlig film:

- Jeg har faktisk gått på en filmskole i India i et halvt år, en regissørskole.

- Så det er en drøm for deg å bli regissør?

- Film er hobby, men jeg håper kanskje også på å kunne drive med det på et eller annet tidspunkt. Det jeg tok var mer som et hobbykurs, og det var først da jeg kom tilbake at jeg virkelig fikk tyngre verv, og satset for fullt i politikken, sier han.

- Er ikke fremmedfiendtlige
Gulati svarer tydelig, og grundig alle spørsmålene Nettavisen stiller.

Han har klare meninger. Ikke bare om norsk innvandringspolitikk, men også om skatter og avgifter, boligmarkedet og norsk utenrikspolitikk.

- En del mener at Frp er et fremmedfiendtlig parti, på grunn av partiets strenge innvandrings- og integreringspolitikk. Er du enig i det?

- Det er jo klart at Frps motstandere har forsøkt, og kanskje også har lyktes med til tider, å stemple partiet som fremmedfiendtlig - men det er feil. Frps politikk er jo å satse på en god integrering framfor ukontrollert innvandring, og vi mener det å integrere innvandrere i Norge er viktigst. Det er en politikk som også innvandrerne selv vil vinne på, sier Gulati.

Han mener det er en myte at innvandrere ikke støtter Frp.

- Jeg tror nok kanskje venstresiden vil bli veldig overrasket over hvor mange innvandrere som er kritiske til den naive og veldig løsslupne asyl- og innvandringspolitikken vi har hatt. Så det er nok en myte at de ikke gjør det. I tillegg er jo innvandrere som nordmenn flest. Mine foreldre driver selv virksomhet, og det gjør mange innvandrere. De møter på akkurat de samme forbudene, påbudene og byråkratiet i dagliglivet som alle andre, sier han.

Gulati påpeker samtidig:

- Det å være for en strengere innvandringspolitikk, er ikke det samme som å være fremmedfiendtlig.

- Skal ikke fylle opp utenlandskvoten
Men samtidig ser han at stemplet som innvandrerfiendtlig, kanskje skremmer en del fra å stemme på partiet.

- Det er klart at en del av disse fordommene fortsatt eksisterer blant noen, og det er nok også noe som står i veien for at en del ikke stemmer Frp, selv om de er enige i politikken. Men jeg mener utviklingen går i riktig retning, og jeg er sikker på at man vil se flere og flere innvandrere som stemmer på Frp, sier Gulati.

- Så det er ikke slik at du nå skal fylle opp utenlandskvoten i Frp?

- Nei, på ingen måte. Jeg er innstilt på grunn av den innsatsen jeg har gjort, ikke minst som nestformann de siste to årene, sier han.

Den unge politikeren presiserer at han absolutt ikke vil bli en talsmann for innvandrerne i Norge.

- Jeg ønsker ikke å være en innvandringspolitiker, og jeg ønsker ikke å kun prate om innvandring. Det er mange like viktige saker, påpeker han.

Da Gulati ble innstilt som FpU-formann, skrev nåværende formann Ove Vanebo følgende på Twitter:

«Det er sant som de sier, innvandrerne kommer og tar jobbene våre».

- Synes du det er greit å spøke om din bakgrunn?

- Som vi har snakket om, det er en del fordommer mot Frp som ikke minst våre motstandere har prøvd å etablere. Vi har en veldig høy takhøyde for å spøke om sånt, nettopp fordi vi ser hvor latterlig slike beskyldninger er. Så spøk og humor har vi mye av, det må man nesten ha i politikken. Man kan ikke ta seg selv så høytidelig, sier han, og smiler.

- Minoritet bør ikke bli majoritet
Det er ikke å komme utenom at innvandring er en viktig sak for Frp, og Frp-leder Siv Jensen har denne uken gått ut og advart mot konsekvensene av de ferske beregninger fra Statistisk sentralbyrå, som slår fast at over halvparten av Oslos befolkning kan være innvandrere i 2040.

- Hva synes du om at de med innvandrerbakgrunn kan bli i flertall i Oslo?

- I utgangspunktet så tenker jeg at det ikke er positivt når en minoritet blir en majoritet, for man skal ha noe å integrere seg inn i. Den største utfordringene med de tallene er at man må løse de utfordringene man har med integreringen. Hvis man ikke får løst utfordringene og innvandringen øker, sier det seg selv at problemene bare vil blir større, sier han.

- Hva er feil med Norges innvandrings- og integreringspolitikk i dag?

- Det ene er at vi har velferdsordninger som fort passiviserer folk. Det er ikke innvandrerne det er noe feil med, men det er systemet som gjør at det ofte lønner seg å motta velferdsordninger i stedet for å jobbe. Da er det ikke rart at mange velger det. Det er det ene som har ført til dårlig integrering. Det andre det er at vi har en politikk som i for liten grad verdsetter de som bidrar mye, men det gjelder befolkningen som helhet gjennom skattesystemet, regulering og byråkrati. De som er heltene, de blir holdt litt nede, mener Gulati.

Han er klar på hva som er løsningen på problemene:

- Man må stille strengere krav til de som kommer til landet, at før man får rettigheter så må man også opptjene de gjennom jobb, integrere seg og lære norsk. Språket er selve nøkkelen til å lykkes i Norge, sier han.

- Må dempe innvandringen
Gulati mener dessuten at Norge må ta imot færre asylsøkere, og være enda strengere enn den rødgrønne regjeringen, som de siste årene har kastet ut rekordmange asylsøkere uten lovlig opphold.

- Man må dempe innvandringen, selve antallet som kommer gjennom en strengere asylpolitikk. For vi vet jo at de aller fleste av asylsøkerne som kommer til Norge, de har ikke krav på opphold og får nei. Men det tar kanskje 5-7 år før de får et endelig nei, så dette er ute av kontroll. Selv for dem som ikke har krav på opphold, så har man ikke et system for faktisk å bli sendt tilbake. Det gjør at tempoet i både asylinstituttet og asylpolitikken er så stort, at man ikke får løst de utfordringene man har, og alle skjønner at det ikke er bærekraftig over tid, sier han.

Han vil ha lukkede mottak, og et bedre registreringssystem for dem som kommer til landet.

- Vi trenger en strengere politikk, men også en bedre kontroll på den politikken man har, sier Gulati.

- Hva tenker du om mulla Krekar. Bør han ut av landet?

- Når en person som av Høyesterett er blitt erklært som en trussel mot landets sikkerhet, han har ingenting i Norge å gjøre. Han kommer jo stadig med uttalelser som underbygger at han ikke ønsker dette landet eller innbyggerne vel, så det er synd at han fortsatt lever i Norge, mener 23-åringen.

- Nordmenn er ikke rasister
- Er nordmenn rasister?

- Nei, absolutt ikke, svarer han kontant, og begrunner hvorfor:

- Nordmenn er absolutt ikke rasister. Men noe som er veldig naturlig blant folk, er skepsis til ting som er nytt. Det så man jo når nordlendinger begynte å flytte inn til Oslo og skulle ha leilighet, men fremmedfiendtlighet det opplever jeg ikke, sier Gulati til Nettavisen.

Han ser til siden, og tenker litt, før han snakker videre:

- Men nå man ser at det er mye med integreringen som er mislykket, er det ikke rart folk blir skeptiske til innvandring. Det finnes rasisme i samfunnet, det er ikke det, men å si at nordmenn er et fremmedfiendtlig folk, det blir helt feil.

- Har du kjent rasisme på kroppen selv?

- Nei. Jeg har ikke oppfattet noe rasisme i Norge. Min hudfarge har aldri vært et hinder for meg, sier Gulati.

- Jeg vil bestemme mindre
- Hvordan vil du forandre Norge?

- Jeg vil forandre Norge ved at politikere får bestemme minst mulig over folk, og at folk får bestemme mest mulig over egne penger, egen hverdag og ikke minst egen eiendom, sier han.

Sin første kampsak som FpU-leder, har han allerede liggende klar:

- En av de store sakene jeg virkelig ønsker å sette fokus på, som en av de første av mange saker, er at regjeringen effektivt har klart å holde ungdommen utenfor boligmarkedet ved politikken som er blitt ført. Vi kommer til å lansere en tiltakspakke for å få ungdommen igjen inn på boligmarkedet, blant annet ved å oppheve BSU-grensen, fjerne dokumentavgiften og redusere egenkapitalkravet fra 15 til 10 prosent, sier Gulati.

Han vil i tillegg fjerne formuesskatten, slik at det blir like gunstig for folk å investere penger i andre prosjekter enn bare bolig.

- Det er skammelig den politikken regjeringen har ført, slår han fast.

- Hva synes du om skattene og avgiftene?

- Jeg mener folk burde få beholde langt mer av sine egne penger enn i dag. For det er utrolig mye når man begynner å telle sammen både inntektsskatt, moms og avgifter på det ene og andre. Det er et samfunn med liten frihet når du faktisk disponerer så lite av dine egne penger, sier han.

I tillegg ønsker han mer frihet i skolen, blant annet ved valgfritt sidemål og fritt skolevalg.

- Dessuten har FpU saker der vi ønsker å utfordre Frp i større grad. Når det gjelder reform av velferdsgoder så må man være tydeligere, sier Gulati.

- Norge har gjort skade
- Er det andre saker som ligger ditt hjerte nært?

- Noe jeg alltid har vært interessert i, er sikkerhets- og utenrikspolitikk. Det var også en av grunnene til at jeg engasjerte meg i politikken. Både kampen mot terror og sikkerhet- og forsvarspolitikk som helhet. Det er veldig mange konflikter i verden, og jeg mener at man kan spille en annen rolle enn kanskje den litt naive rollen Norge har hatt.

- Hva tenker du på da?

- Man ser jo både i Sri Lanka og i Midtøsten, og andre steder, at Norge kanskje til tider har gjort mer skade enn nytte. Man må ha en mer realismebasert politikk. Man må skjønne at Norge er et lite land, sier Gulati.

- Hva mener du Norge burde gjort annerledes?

- Det er ikke sånn at vi skal blande oss inn absolutt alle steder, hvis det ikke er naturlig. Et eksempel er jo bistandspolitikken der man pøser ut titalls milliarder, uten at vi vet at det har effekt og hvor vi ser at det går til korrupsjon mange steder. Vi må få en annen holdning. Det er bedre at man senker tollgrenser, og heller lever av handel, noe som vil føre til mer langsiktig velstand, sier han.

- KrF og Venstre må bestemme seg
Den unge politikeren fra Lillestrøm mener nå det er på høy tid at den rødgrønne regjeringen får avløsning, slik at Norge kan føres i en annen retning.

- Hvilket terningkast vil du gi til den rødgrønne regjeringen?

- Jeg føler at jeg blir litt inhabil der, men jeg ville nok si en 2-er. Både fordi det ikke er noen visjoner, det er det største problemet. I tillegg er det mye slitasje, og det gjenstår fortsatt å se noen resultater på politikken de har ført. For eksempel øker helsekøene, og avgiftene ser ut til å gå opp. Resultatene uteblir, så ja, de trenger avløsning, sier Gulati.

Han mener helt klart at Frp bør overta regjeringskontorene.

- Vi er ikke i politikken for å leke politikk, eller for så vidt bare ha makt, men for å endre ting. Hvis man virkelig skal gjennomføre det man har tro på, så er det jo regjeringskontorene som er de viktigste, sier Gulati.

- Hvem mener du dere bør sitte i regjering med?

- Jeg mener at alle gode krefter som ønsker en ny retning for landet, alle partiene som ønsker en ny regjering, burde sette seg ned å prate og samarbeide. Vi ønsker å samarbeide med alle, så det er ikke vi som er noen hindring, sier han.

Han etterlyser imidlertid en mer tydelighet fra enkelte av de borgerlige partiene.

- Jeg håper at de partiene som er utydelige sier klart ifra, og jeg tenker da første og fremst på Venstre og KrF. De må svare på om de støtter en ny regjering eller en rødgrønn regjering, slik at folk vet hvilke alternativer de kan stemme på, sier han, og legger advarende til:

- Å holde Frp utenfor en ny regjering, som et så stort borgerlig parti, det er vanskelig å tenke seg.

- Men det er jo ingen hemmelighet at også Høyre og Frp er uenige i flere store saker, som bruk av oljepenger og innvandringspolitikken. Tror du dere vil klare å bli enige?

- Jeg oppfatter nok at uenighetene kanskje er mindre enn de framstår, og jeg er sikker på at man finner løsninger. Det er mange ting partiene er enige om, sier han.

- 2011 var ikke et godt år
Det siste året har vært turbulent for Frp, med blant annet saken mot tidligere ordførerkandidat Trond Birkedal, som nylig ble dømt for å ha snikfilmet unge gutter i dusjen. I tillegg ble stortingsrepresentant Bård Hoksurd bøtelagt for brudd på sexkjøpsloven i utlandet.

Samtidig har partiet rast på meningsmålingene, etter det elendige stortingsvalget i fjor.

- 2011 var ikke et godt år for Frp. Det er ikke noen tvil om at det i 2011 var fokus på mye annet enn politikk, og det vinner ikke noe parti på, sier Gulati, som likevel er optimist:

- Men jeg vil jo si at de siste par månedene så har trenden uten tvil vært positiv. Frp ligger vel på en 17-18 prosent på de siste målingene. Det er absolutt ikke et dårlig nivå, og jeg tror det vil fortsette å vokse. Clueet er at man klarer å opprettholde fokuset på politikk, og politiske saker. Klarer vi det fremover tror jeg vi kan komme godt over 20 prosent, og nærme oss tidligere gode målinger, sier han.

Han ser på mobilen, det har snart gått en time - og flere avtaler venter.

- Hvor mye tror du saker som Birkedal-saken og Hoksrud-saken har ødelagt for dere?

- Jeg tror at sakene gjorde at begeistringen gikk litt ned. Men bare de siste ukene viser at slike saker dukker opp alle steder. Både Høyre, Ap og Venstre har sine saker, så dessverre dukker slike uheldige saker opp i alle partier, sier Gulati.

- Så du tror det ikke er typisk at slike saker skjer i Frp?

- Nei, ikke i det hele tatt. Slike saker håper man ikke kommer i noen partier, og det er selvsagt umulig å reservere seg mot det. Da må man bare gjøre en best mulig jobb ved å ha retningslinjer og løse opp i slike saker hvis de oppstår, sier han.

- Siv er en fantastisk dame
- Din sjef er nå Siv Jensen. Synes du hun en rette til å lede partiet til nye høyder?

- Uten tvil. Jeg synes Siv er en veldig fantastisk, hyggelig dame. Hun er uredd og sier det hun mener, og hun er den tydeligste opposisjonspolitikeren vi har i Norge, sier 23-åringen.

- Har dere en god tone?

- Ja, absolutt. Jeg har ikke fått muligheten til å jobbe så mye med henne foreløpig, men jeg antar at det blir mye mer nå, sier han.

Og, når vi spør om hvem som er hans store forbilde, svarer han raskt:

- Carl I. Hagen.

- Grunnen til at jeg meldte meg inn i FpU som 15-åring, og grunnen til at jeg først ble interessert i Frp, var Car I. Hagens tøffe språk, at han turte å si det han mente rett ut. Han turte der andre tiet, rett og slett. Han har en helt unik politisk teft, mener Gulati.

- Drøm om å bli minister?
Gulati sitter med mye kunnskap, og snakker som en ekte opposisjonspolitiker. Så da er det naturlig å smette inn et spørsmål av en litt annen karakter:

- Drømmer du om å bli minister?

- Jeg har ikke gjort meg så mye tanker om det. Jeg har fått erfart i livet at man tar et steg av gangen, og stort sett så byr livet på overraskelser. Mitt fokus nå er å gjøre en god jobb som formann i FpU, og bringe FpU til nye høyder - og at vi får en blå regjering i 2013, sier han.

- Hva med å bli stortingsrepresentant?

- For å være helt ærlig så har jeg ikke tenkt så mye på det. Kanskje om noen år, sier Gulati lurt.

Han sier han nå ser veldig fram til å bli valgt til FpU-formann, og at det er der fokuset ligger.

- Det er jo en utrolig stor tillitserklæring å få. Det er en veldig stor og viktig oppgave som jeg gleder meg til å begynne på.

- Jeg skal bli veldig tydelig
- Hvordan vil du bli som leder for FpU?

- Jeg kommer til å bli veldig tydelig og klar i samfunnsdebatten. Mitt mål er at politikerne skal ha minst mulig makt, og ta opp saker som gir folk mest mulig rett til å bestemme over eget liv. Vi har også en venstreside som spesielt de siste par årene har vært veldig mye i media med mange utspill om å kontrollere mer av folks liv, og jeg ønsker å være en klar og tydelig motvekt til dette, sier han bestemt.

Han mener FpU har en viktig rolle for få byttet ut Jens og co.

- Det er ikke noen tvil om at skal vi få ungdommen med på laget for å velge en ny, blå regjering i 2013, så har FpU en viktig rolle. Vi må gjøre dem bevisst på hva Frp står for, og det er vår viktigste oppgave, sier han.

Det store ledervalget skjer på FpUs landsmøte førstkommende lørdag, på Hotel Royal Christiania i Oslo.

Har vært i 90 land
Men selv engasjerte politikere har et liv utenom politikken.

- Hva gjør du når du skal slappe skikkelig av?

- Jeg liker veldig godt å kjøre bil, så jeg tar meg gjerne en rolig kjøretur. Jeg er også veldig interessert i å se film, og er en stor slalåmentusiast. Det å bare ta heisen opp til et fjell og nyte vinden mens man kjører nedover, det er noe av det beste som finnes, sier Gulati.

Han elsker også å reise, og har besøkt over 90 land.

- Jeg bruker veldig mye tid og penger på å reise. Jeg har en familie som er glad i å reise, og har fått det litt inn med genene, sier han.

- Er du opptatt av å opprettholde tradisjonene som dine foreldre har tatt med fra India?

- Jeg er opptatt av å også ha impulser fra mine foreldres hjemland, og har lært meg språket, hindi. Jeg har brukt mye tid på å reise i India, og ønsker å ta vare på den delen av identiteten min også, sier Gulati, som besøker familie sin i India så ofte han kan. Neste tur blir i påsken, da han skal tilbringe en uke sammen med sine besteforeldre i New Delhi.

- Har du tid til kjæreste?
- Så det store spørsmålet, har du tid til kjæreste opp i alt dette her?

- Nei, svarer han, og ler godt, før han fortsetter:

- Mye tid går til politikken, så ikke ennå. Jeg bor fortsatt hjemme hos mine foreldre, og det trives jeg veldig godt med. Det er en tid for alt, men jeg er jo bare 23 år, så jeg tenker det er litt tidlig å stifte familie.

Og helt til slutt; hvor er du når vi møter deg om ti år?

- Hver gang jeg har prøvd å gjette, gjetter jeg feil, så jeg skal la være å gjette denne gangen. Han ler enda mer, og vi takker for intervjuet.

Gulati tar oss i hånda, og haster videre til neste avtale.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere