NA24.no

- Dette gir Norge en ny underklasse

Karin Andersen i NAV.
Karin Andersen i NAV. Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Full krangel om folk på trygd driver dank.

21. september gikk NHH-professor Rögnvaldur Hannesson ut i NA24 med sterk kritikk av det slappe norske trygdesystemet, noe som fikk SVs sosialpolitiske talsperson og stortingsrepresentant Karin Andersen til å rase.

Les de to artiklene her: Nordmenn får betalt for å drive dank / SV-topp fly forbannet på professor

I et oppfølgingssvar fredag 23. september peker professor Hannesson på at for utenforstående vitner norsk trygdestatistikk om at en katastrofe har rammet landet.

Bør sjekke fakta
Karin Andersen er ikke enig med Hannesson siste utspill.

- Det Hannesson mener vitner om en norsk katastrofe må bety at han faktisk ikke har sett til statistikken, til virkeligheten. Norge har nær høyest yrkesdeltakelse i verden. Når man tar hensyn til endringer i befolkningssammensetningen taper vi 16.000 færre årsverk grunnet sykdom enn for fem år siden. På ti år har 300.000 flere kommet i arbeid, sier Andersen til NA24.

Hun mener NHH-professoren burde sjekke fakta før han snakker.

- Han må gjerne opptre som politiker, men heller ikke i politikken kan vi leve med så lavt presisjonsnivå, sier hun.

Lavere minstelønn ikke et alternativ
Andersen avviser fullstendig professorens forslag om at lavere minstelønninger kan sikre at flere personer med lav kompetanse kan komme i arbeid i stedt for et liv på uføretrygd.

- Hannessons tar feil når han sier det er en uførebølge blant unge. Sannheten er at de fleste som blir uføre er over 55 år, de er på slutten av arbeidslivet og de er utslitte. Blant de unge er det snakk om relativt få mennesker som blir uføre, men tunge diagnoser. Det er mye som kan og bør gjøres med dette, men ingenting av det som virker handler om å tvinge disse ungdommene til å jobbe for lønninger det ikke går an å leve av, sier Andersen.

Underbetalt tjenesteproletariat
- De ufaglærte yrkene i dag er mange i front i servicenæringen i butikk, kiosk, servering og lignende. Det er psykisk og sosialt svært krevende og ikke egnet for mange med psykiske lidelser. Andre er svært fysisk tunge, for eksempel renhold. Neppe noe for folk med dårlig helse, for det er dessverre så tungt yrke at mange blir sjuke og så vidt jeg vet ingen makter å stå i til pensjonsalderen, i motsetning til for eksempel å være professor der mange har en arbeidsdag som verken tar helsa fra deg og som er så spennende at mange vil arbeide langt ut over pensjonsalderen, sier Andersen med et stikk til NHH-professoren og legger til:

- I stedet for å følge Hannessons ønske om at vanskeligstilte og folk med helseproblemer skal trues til å bli et underbetalt tjenesteproletariat for de som har god jobb og god helse, vil SV sikre både rett til arbeid og en anstendig lønn. Arbeidskraft er et lands viktigste ressurs og vi vil få mangel på arbeidskraft framover. Derfor må vi sette alt inn på å gi folk mer og bedre kompetanse og tidligere hjelp med problemer. Men at flere får dårlig råd hjelper ikke landet eller den enkelte, sier Andersen.

Hun mener at dersom lønnen til funksjonshemmede, folk som sliter på skolen og andre som er syke dumpes, skapes en ny underklasse i arbeidsmarkedet.

- Det vil, på sikt, også presse ned lønningene i hele arbeidslivet, det gir mindre privat velstand og færre muligheter til å bygge trygge offentlige tjenester. Større forskjeller er ikke bra for noen, sier Andersen.

Lover nye tiltak
Ifølge SV-toppen har regjeringen møtt finanskrise med tiltak som holder folk i arbeid og hjulene i gang, mens andre land har kuttet og skapt enda mer ledighet og elendighet.

Hun opplyser at SV og regjeringen snart legger fram enda en strategi for å få flere i arbeid. Et av stikkordene er lønnstilskudd.

- Det at SV og regjeringen sørger for at folk har noe å leve av er et tegn på at vi er et sivilisert samfunn der folk kan leve av lønnen de får i en jobb. Det er langsiktig godt for næringslivet, det er godt for den enkelte og det er godt for samfunnet, avslutter Andersen.

Vi har møtt finanskrise med tiltak som holder folk i arbeid og hjulene i gang. Andre land har kuttet og skapt enda mer ledighet og elendighet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere