- Dette gjør døve forbanna på TV 2

Foto: Håkon Mosvold Larsen

- Sprer en negativt vibb som går ut over seertallene, sier Hørselshemmedes Landsforbund.

TV 2 opplever sin dårligste septembermåned siden år 2000. Seerne svikter reklamekanalen.

Bakgrunn: Verste for TV 2 i dette årtusen

Hørselshemmedes Landsforbund tror de sitter på litt av forklaringen til frafallet.

- I halve september var det valgsendinger på TV 2. Mange av våre medlemmer valgte bort sendingene ettersom de ikke var tekstet, sier Anders Hegre, generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund, til Nettavisen.

Føler seg utestengt

Hegre forteller at organisasjonen får mange sinte meldinger fra medlemmer som gjerne skulle sett at TV 2 var flinkere til å tekste programmene sine.

- Vi kan strekke oss til å si at såpass mange er forbanna på TV 2 og at det sprer en negativt vibb som går ut over seertallene, sier Hegre.

Generalsekretæren forteller at mange seere føler seg utestengt av kanalen.

- Under OL i Sotsji forventer vi et bedre tilbud for hørselshemmede, fortsetter han.

I forkant av stortingsvalget klagde Hørselshemmedes Landsforbund TV 2 inn for medietilsynet. Organisasjonen mener TV 2s manglende teksting av valgsendingene er brudd på kringkastingsloven, der det pålegges de store riksdekkende TV-kanalene å tekste direktesendte programmer, dersom det er teknisk og praktisk mulig.

Foto: Tor Slette Johansen, Din Hørsel

Hørselshemmedes Landsforbund fikk medhold, men tilsynet ga kanalen nåde. Det vil ta litt tid å få plass teksting på programtilbudet.

Forventer løsning

Kravet om teksting er nytt av året. Medietilsynet akter å følge opp ved årsskiftet.

- Vi forventer at TV 2 jobber på med å komme med løsninger for hørselshemmede, nettopp fordi hele befolkning skal ha tilgang til kringkasternes tilbud, opplyser Medietilsynet til Nettavisen NA24.

Ifølge Hørselshemmedes Landsforbund er rundt 14 prosent nordmenn har ulike grader av hørselshemninger. Organisasjonen mener TV 2 som riksdekkende tv-kanal har et særskilt ansvar for å gjøre sine sendinger tilgjengelige for alle deler av befolkningen, slik at alle har lik mulighet til å delta i samfunnsdebatten.

Anders Hegre understreker at organisasjonen ikke har oppfordret til en boikott av kanalen.

Har ikke råd

TV 2 forteller til Nettavisen at tekster alle forhåndsproduserte programmer som sendes i prime-time. Kanalen tekster også alle forhåndsproduserte nyhetsreportasjer i nyhetssendingene.

- Vi tekster ikke direktesendinger og nyhetsreportasjer som er produsert ferdig veldig tett inntil sendetidspunkt i nyhetssendingene, sier Rune Indrøy, kommunikasjonsdirektør i TV 2, til Nettavisen NA24.

Indrøy forteller at kanalen tekster manuelt, altså ved hjelp av tekstere.

Rune Indrøy,Kommunikasjonsdirektør i TV2. Foto: (TV 2)

- Det finnes ikke tilgjengelig teknologi som leverer tilstrekkelig kvalitet når det gjelder «tale til tekstsystemer». Dersom TV 2 skulle ha tekstet direktesendinger måtte vi har gjort dette manuelt ved hjelp av tekstere, slik NRK gjør. Det ville har utløst 25-30 nye årsverk hos oss. Vi har konkludert med at vi ikke ønsker å gjøre dette grunnet økonomi. Vi har ikke fem milliarder i lisensinntekter til disposisjon, slik NRK har, sier Rune Indrøy til Nettavisen NA24.

Han forteller at kulturdepartementet og Medietilsynet kjørte et større prosjekt for få år siden for å utrede systemer for automatisert teksting. Kulturdepartementet konkluderte etter en tid med at prosjektet ikke skulle videreføres, på grunn av kvaliteten på tilgjengelig teknologi. TV 2 var en del av dette prosjektet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag