- Dette har vært et ubeskrivelig mareritt

Foto: (Privat)

- Jeg tør aldri å kontakte en eiendomsmegler igjen, sier Gro Hege Walmestad (45) etter at hennes eiendom ble solgt - uten at hun visste det.

29.10.12 14:33

- Jeg har følt meg maktesløs og rundstjålet, sier Gro Hege Walmestad fortvilet til Nettavisen NA24.

Hun opplevde en boligselgers verste mareritt da hun la eiendommen sin ut for salg i 2010.

Eiendomsmegleren i Dnb Eiendom Teie solgte eiendommen for 3,2 millioner.

Dette budet hadde Walmestad (45) aldri akseptert.

Etter det ufrivillige salget ble Walmestad saksøkt av boligkjøperen, som ville ha erstatning for kvinnens bruk av eiendommen.

Har du opplevd noe lignende? Tips meg på nina.schage@nettavisen.no eller ring meg 94234416

Vant etter langvarig mareritt
Kvinnen fra Nøtterøy fikk i juni medhold av Agder lagmannsrett etter en årelang kamp mot boligkjøperen. Eiendomsmegleren i Dnb Eiendom fikk skylden for at tvisten i det hele tatt eksisterte.

«Lagmannsretten legger til at saken ikke har vært tvilsom. Det er beklagelig at så vel kjøper som selger har kommet opp i en svært vanskelig situasjon på grunn av meglerforetakets forhold», står det i dommen.

Selv om megleren fikk all skyld i saken, jobber hun fortsatt i Dnb Eiendom.

- Dette er skremmende, synes Walmestad.

- Jeg har ingen kommentarer til denne saken, sier megleren når Nettavisen NA24 kontakter henne.

Takstmannen tok feil
Marerittet startet med at Walmestad ble kontaktet av megleren i 2009. Eiendomsmegleren hadde hørt rykter om at Walmestad ønsket å selge eiendommen sin i Bjørdalveien 54 på Nøtterøy.

Eiendommen består i hovedsak av en tomt på 82 mål. Det er ingen beboelige hus på eiendommen, og tomten ble brukt til produksjon av juletrær.

I 2008 fikk Walmestad takst på eiendommen på 3 millioner kroner. Da megleren fikk i oppdrag å selge eiendommen på Nøtterøy ønsket megleren en ny takst.

Walmestad ble sjokkert da taksten hadde sunket til 2,5 millioner kroner.

Les flere saker om eiendomsmeglerbransjen her:

- Denne aksepterte jeg ikke da jeg mente at en eiendom ikke synker i verdi og forlangte ny takst, forteller Walmestad, som ønsket 5 millioner kroner for eiendommen.

Det viste seg i ettertid at takstmannen ikke hadde fått med seg at eiendommen er konsesjonsfri. Konsesjonsplikt innebærer kort fortalt at eieren er pliktig til å benytte deg av eiendommen, som fører til redusert verdi.

I august 2011 fikk Walmestad en tredje takst der det ble tatt hensyn til at eiendommen er konsesjonsfri. Taksten ble da nesten dobbelt så høy, med en salgsverdi på 4,5 millioner kroner.

Følte seg presset til å selge
Walmestad ville vente til den tredje taksten var klar før eiendommen skulle legges ut for salg. Etter det hun beskriver som «mye mas» fra megleren ble hun imidlertid med på å legge eiendommen ut på finn.no for å teste markedet.

- Megleren fikk klar beskjed om at ingenting skulle selges før den nye taksten var på plass, sier Walmestad.

Etter et par dager holdt megleren en visning. Det kom da inn flere bud, der det høyeste budet endte på 3,2 millioner kroner. Walmestad avslo alle bud både skriftlig og muntlig.

Men eiendomsmegleren ønsket salg og ga ikke opp.

Mest lest på Nettavisen nå:

Megleren ringte kvinnen mange ganger over flere dager og prøvde å overtale henne til å selge for 3,2 millioner kroner, som megleren mente var en god pris. Walmestad avslo budet både muntlig og skriftlig.

- Flere dager etter visningen ringte hun meg igjen for å prøve å presse meg til å selge for 3,2 millioner. Da ble jeg ganske sint for jeg følte at hun prøvde å presse igjennom dette salget, sier Walmestad.

Fikk vite om salget på Facebook
Noen dager senere ble Walmestad kontaktet på chatten på Facebook og fikk gratulasjoner for salget av eiendommen.

- Jeg ble rimelig paff for jeg hadde ikke solgt noe. Ikke hadde jeg hørt mer ifra megler heller så jeg trodde nærmest at det var en spøk, sier Walmestad.

Hun ringte mannen som hadde fått tilslag på eiendommen og sa at hun ikke hadde akseptert budet, og ba megleren rydde opp i rotet hun hadde stelt i stand.

Megleren sendte da akseptbrevet og ba Walmestad signere salget.

Har du opplevd noe lignende? Tips meg på nina.schage@nettavisen.no eller ring meg 94234416

Ble saksøkt
Deretter kom enda en sjokkmelding: Advokaten til kjøperen av eiendommen sa at hun måtte stoppe juletrehogsten med én gang. Hvis ikke ville han saksøke Walmestad med megler som vitne.

Walmestad hadde mange vitner på telefonsamtalene med megleren som følge av åpent kontorlandskap på jobben. Hun hadde også dokumentasjon på skriftlig kommunikasjon med megleren.

Likevel tapte hun i tingretten.

- Dommeren la alle mine vitner og all min skriftlige dokumentasjon til side fordi han mente at eiendomsmegleren var autorisert og derfor ikke hadde motiv for å lyve. I tillegg var takstmannen syk og kunne ikke avgi vitneavklaring, forklarer Walmestad.

Feil loggføring
Walmestad anket dommen til lagmannsretten der alle bevis ble gjennomgått.

- Hadde jeg ikke orket å anke dette til lagmannsretten så hadde jeg mistet eiendommen min, sier Walmestad fortvilet.

Den endelige dommen avslørte at eiendomsmegleren hadde ført flere feil i budloggen, der blant annet to av budgiverne hadde samme telefonnummer.

Walmestad fikk fullt medhold og ble frifunnet, og det kommer klart fram at megleren aksepterte et bud som hadde blitt blankt avvist.

Ingen konsekvenser for megler
Mannen som bød 3,2 millioner for eiendommen ble dømt til å betale saksomkostninger på nesten 315.000 kroner. Megleren jobber imidlertid fortsatt som eiendomsmegler i Dnb Eiendom, og må ikke betale en krone.

- Megler fikk all skyld, men siden hun kun var saksøkers vitne så får jo ikke dette noen konsekvenser for henne. Dette er skremmende!

- Dette har vært et ubeskrivelig mareritt i to år, jeg har følt meg helt maktesløs. Er det slik at meglere har så mye makt? Er det så enkelt for meglere å selge andres eiendommer uten eieres samtykke? spør Walmestad.

Hun har sendt saken til eiendomsmeglerklagenemda.

Les også disse sakene:

- Tar dommen til etterretning
Daglig leder i Dnb Eiendoms kontor i Teie Tor Olav Strandskog er ordknapp når Nettavisen NA24 konfronterer ham.

- Hva har du å si til at en av dine ansatte er involvert i en slik sak?

- Vi har mottatt dommen og tar den til etterretning, sier Strandskog.

- Hva mener du med det?

- Det betyr at vi har lest dommen.

- Hvorfor jobber megleren fortsatt hos dere?

- Da må du snakke med informasjonsdirektør i Dnb Thomas Midteide, sier Strandskog.

Har tillit til megleren
Midteide sier Dnb har tillit til jobben megleren gjør i Dnb Eiendom.

- Hun har mange års erfaring, og vi har tillit til at hun gjør en god jobb.

- Men hun har jo en dom rettet mot seg som tilsier det motsatte?

- Dette er en uheldig sak som vi må forholde oss til. Vi tar saken til etterretning.

- Hva mener du med det?

- Jeg har ikke lyst til å kommentere dommen ytterligere.

- Vil ikke denne saken ha noen konsekvenser for eiendomsmegleren?

- Vi diskuterer ikke personalpolitikk i mediene. Dessuten var det vel to dommer, var det ikke?

- Det er siste dom som teller.

- Ja, det stemmer forsåvidt, sier Midteide til Nettavisen NA24.

Nettavisen NA24 har ikke lyktes med å få kontakt med boligkjøperen som rettet søksmålet mot Walmestad.

- Nulltoleranse
Nettavisen NA24 har tidligere skrevet om den tidligere eiendomsmegleren «Sofie» som var vitne til at meglere både løy og svindlet under budrunder.

Styreleder i bransjeforeningen Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) Terje Buraas uttalte i den forbindelse at bransjen har nulltoleranse for uredelige eiendomsmeglere.

- Dagens eiendomsmeglere har personlig bevilling og avdekking av ureglementert budgivning vil kunne bety at vedkommende, i tillegg til å miste jobben, også mister bevillingen og dermed retten til å jobbe som eiendomsmegler resten av livet. Jeg tør påstå at det er få meglere som tør å «gamble» i en budrunde med jobben sin som innsats, sa Buraas til Nettavisen NA24.

Har du opplevd noe lignende? Tips meg på nina.schage@nettavisen.no eller ring meg 94234416

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.