*Nettavisen* Økonomi.

- Dette kan bli et skikkelig streikeår

Streik flere steder i landet. Streikevarsel sendt til tusenvis.

09.05.14 15:16
HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=cJD5Wxv413jHOvdkrruU3atauAOmNTdnnvKDKXsrD5ZIIUQii8Dd5eVRchn7PfywUN-XLEH0aR7_Vf15lIe2gwrs-URXpB5nnB5CH4_g7hMLincE9VjQq3Xq_BiU4BEN8nYouLI342M&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Det går mot streikevår, både i privat og offentlig sektor.

- De har hengt etter den oljerelaterte industrien i mange år. Nå vil de ta igjen det tapte.

En som aldri har streiket i hele sitt liv er John Fredriksen. Norges rikeste mann fyller 70 år på søndag.

- Han var en kaffegutt. Nå er han god for 90 milliarder og fyller 70 år. En utrolig historie. Gratulerer.

Se hva Nettavisens økonomiredaktør Ole Eikeland mener om streiken Fredriksen i toppbilde.

Politi og fengsel, toll og skatt, Nav og Forsvaret vil alle bli rammet dersom det blir konflikt i staten. Det vil i så fall bli første gang ansatte i Forsvaret tas ut i streik, opplyser YS Stat i en pressemelding. Organisasjonen varsler at 1.400 medlemmer står på streikelista.

Frontene skjerpes

Fredag varslet også LO Stat at de vil ta ut rundt 4.500 medlemmer i streik dersom forhandlingene blir brutt. Departementer, skattekontorer, universiteter, veivesenet og andre statlige etater vil bli rammet, heter det i en pressemelding fra organisasjonen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pål N. Arnesen i YS stat har sendt ut streikevarsel. Foto: Krister Sørbø (NTB scanpix)

Frontene er dermed skjerpet i det første lønnsoppgjøret etter at Høyre og Frp inntok maktens korridorer. Og selv i de korridorene vil en streik bli merkbar. Det varslede uttaket omfatter nemlig alle departementene, unntatt Utenriksdepartementet og Statsministerens kontor.

Men før det går så langt, skal det mekles ferdig mellom staten og YS.

– Ingen vilje

Bakgrunnen for streikevarselet er den pågående meklingen i årets hovedoppgjør, ifølge Pål N. Arnesen, leder i YS Stat. Han sier staten ikke har vist noen forhandlingsvilje.

– Staten har ikke gitt noe reelt tilbud. Den har bare henvist til resultatet i industrien. Våre krav er ansvarlige. Nå setter vi vår lit til Riksmekleren, sier Arnesen.

Det er de største byene – Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø – som vil bli hardest rammet av en eventuell streik.

Streik i hotellbransjen
Onsdag ble det klart at 2.600 ansatte i hotell- og restaurantbransjen går ut i streik fra mandag morgen etter at Fellesforbundets medlemmer stemte ned forslaget til ny avtale i uravstemning.

Det betyr at 69 hoteller nå får en streik å forholde seg til.

Det var et klart flertall for streik blant medlemmene som sa nei til den fremforhandlede avtalen mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv i årets lønnsoppgjør. 38,9 prosent sa ja og 26,9 prosent sa nei.

Les mer: Kan bli streik på 17. mai

Fare for havnestreik
I alle norske havner. Mosjøen er unntaket dersom meglingen ikke fører fram innen midnatt.

– En streik vil få store konsekvenser fordi så å si alle havnene i Norge tas ut. Det betyr at lossing og lasting av båter blir stoppet, mener nestleder Lars M. Johnsen i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) til NTB.

Det LO-tilknyttede forbundet er i ringen hos Riksmekleren på dag to fredag, sammen med NHO Logistikk og Transport. Oppgjøret om havnetariffen gikk til mekling tidlig tidligere denne uken.

Bakgrunnen er ifølge NTF at arbeidsgiverne mener forbundets tariffavtaler ikke skal gjelde på privat område. Fagforeningen mener det vil kunne åpne for at havneeiere kan leie bort havner til private drivere og påstå at havnene dermed er private, for således å kvitte seg med tariffavtaler.

NTF gir dispensasjon for konteinere med medisinsk utstyr. Dessuten vil passasjertrafikken gå som normalt.

Les mer: Fare for storstreik i alle norske havner

Norwegian-streik
Flyselskapet er i hard konflikt med sine kabinansatte.

Fredag har selskapet gjort alvor av truslene i forkant av streiken og avslutter de kabinansattes ordning med sterkt rabatterte flybilletter.

Kort tid før streiken i Norwegian ble et faktum natt til onsdag, sendte Norwegian-ledelsen ut en SMS til samtlige ansatte om konsekvenser av en streik. En suspendering av de såkalte ID-billettene i tre år var blant de tre punktene som fagforeningen Parat oppfattet som direkte trusler.

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian mener dette ikke bør komme som noen stor overraskelse på de ansatte.

– Dette er en konsekvens av at de ansatte har gått til streik, sier Sandaker-Nielsen.

Les mer: Kabinansatte mister gratisbilletter


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.