*Nettavisen* Økonomi.

- Dette kan gi butikkdød i hele Norge

Foto: Borgen, Ørn E. (Scanpix)

- ICA taper over 20 millioner hver uke.

19.04.13 12:44

Fredag vedtok Konkurransetilsynet å stanse samarbeidet mellom NorgesGruppen og Ica mens de behandler saken lovligheten av de to matvaregigantenes samarbeid.

NorgesGruppen er imidlertid krystallklar.

- Det handler om at ICA skal bestå eller ikke, sier konserndirektør for kommunikasjon Per Roskifte i NorgesGruppen til Nettavisen NA24.

- Det dreier seg om ICAs skjebne. De taper over 20 millioner kroner i uken, fortsetter han.

- Kan gi butikkdød
- Vi overveier å klage inn beslutningen ettersom resultatet av et forbud blir svekket konkurranse, tapte arbeidsplasser og butikkdød i distriktene sier Thorbjørn Theie i ICA Norge i en melding.

ICA Norge har tapt 4 milliarder kroner siden 2008. ICA hevder at en avtale med Norgesgruppen vil trygge selskapets 10.000 arbeidsplasser og en rekke butikker i distriktene.

- Nå blir beslutningen dratt ytterligere ut i tid, noe som er svært uheldig for selskapets 10.000 ansatte og i verste fall kan føre til nedleggelse av våre distriktsbutikker, avslutter Theie.

- Konkurranseskade
Avtalen mellom ICA og NorgesGruppen omfatter samarbeid om innkjøp og grossistvirksomhet.

Tilsynet mener konkurranseskaden blant annet er knyttet til at ICA legger ned sitt grossistapparat i store deler av landet, og at det kan bli vanskelig å bygge dette opp igjen dersom konklusjonen blir at avtalen er ulovlig.

Videre er det tilsynets vurdering at avtalen kan føre til at informasjon utveksles mellom konkurrenter på en måte som varig skader konkurransen.

- Vi er opptatt av et marked med god konkurranse som gir best mulig utvalg og lavest mulig priser for forbruker, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet til Nettavisen NA24.

- Vi må ha rimelig grunn til å tro at avtalen er ulovlig for kunne stanse den midlertidig, fortsetter Gabrielsen.

Konkurransetilsynet har stoppet samarbeidet mellom de to partene ut september i år. Innen den tid vil trolig tilsynet fatte en endelig beslutning.

- Det er en omfattende sak som tar tid å vurdere. I dette inngår også en vurdering av hvordan konkurransesituasjonen vil være dersom Ica må velge andre alternativ enn et samarbeid med NorgesGruppen, uten at jeg vil spesifikt gå inn på det, sier Gabrielsen.

«Matmonopol»
NorgesGruppen har i dag 38,5 prosent av detaljhandelen via butikk, mens Coop har 23,3 prosent og Rema 22,2 prosent. ICA ligger på 12,3 prosent.

Innen grossistmarkedet har Rema litt mer, siden de også leverer til Bunnprisbutikken.

- Valgt ICA feil samarbeidspartner? Ville en avtale med en mindre konkurrent vært lovlig?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere. Men størrelsen og markedsposisjonen til samarbeidspartnere har betydning for vår vurdering av denne type avtaler, sier Gabrielsen.

NorgesGruppen på sin side vil ikke gi seg så fort.

- Vi er villig til å kjempe for denne avtalen, sier Roskifte.

- Det er tross alt bedre med fire aktører enn tre aktører, sier han videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.