NA24.no

- Dette kan være norgeshistoriens største svindelsak

(Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Forfalskede dokumenter og nullomsetning. Nå skal Johnsen Oil selges for milliarder.

Nettavisen NA24 har i en rekke artikler avslørt at det er stor turbulens rundt det danske selskapet Johnsen Oil.

Selskapet har tilnærmet null i omsetning og en forfalsket rapport brukt til å skaffe investorer. Selskapets finansielle rådgiver har laget rapporter som viser over 8.000 prosents vekst fra ett år til et annet.

Sveitsere skal selge
Nå skal selskapet, som satser på maskiner som renser olje, selges til en industriell investor.

Jobben er gitt til en finansiell aktør i Zürich.

- Are Kristiansen har gitt meg et mandat på å selge 50 prosent av Johnsen Oil til en industriell partner. Vi fikk det for rundt en måned siden, sier Antonino Ilardo hos Ilardo & Partner Asset Management AG til Nettavisen NA24.

Til hvilken pris vil ikke Ilardo ut med.

- Det vet vi ikke ennå. Vi skal finne en strategisk investor til selskapet, som Bosch. Til hvilken pris, vet vi ikke ennå. Dette er en sånn «investment bank» type transaksjon, sier Ilardo.

- Hvilke omsetningstall bruker selskapet?

- Jeg er ikke analytiker. Harald Gruber er analytikeren som ser på selskapet. Analysen er ikke ferdig ennå. Vi trenger forretningsmodellen og tallene. Vi jobber med prisingen nå. Det kan bli 50 millioner euro eller det kan bli 500 millioner euro. Vi vet ikke det ennå, sier Ilardo.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

- Spiller ingen rolle
Flere tidligere straffedømte nordmenn har vært koblet til Johnsen Oil og salg av selskapets aksjer. En av disse er sønnen til selskapets store eier, Leiv Are Kristiansen. I salget skal det ha blitt benyttet falske meglerhus.

Nettavisen NA24 avslører:
Les mer: - Vi skal drepe din far og kidnappe din datter

Les mer: - Jeg vil få sparken

Les mer: Straffedømte nordmenn koblet til selskap verdsatt til seks milliarder

Les mer: Professor: – Her må Økokrim på banen

Les også: - Denne rapporten har jeg forfalsket

- Vi leter etter en industriell partner og det tror jeg er veldig viktig for Johnsen Oil. Det er tre store partnere som har vist interesse, for et samarbeid med Johnsen Oil. Men forutsetningen for dette er at ingen vil ha kontroll i selskapet, sier Leiv Are Kristiansen til Nettavisen NA24.

- Hvilket finanshus er det som hjelper dere?

- Det spiller jo ingen rolle. Det har ikke noe å si det, om det er den ene eller andre, sier Kristiansen.

- Er det noen som kjenner selskapet godt, det er det vi lurer på?

- Om de kjenner selskapet godt? Altså hva er det for noe? Det spiller ingen rolle. Poenget er at klarer de å få til en industriell partner så er det fint og klarer de det ikke, så er det ikke noe. Det er en mulighet som vi ser på.

- Men når man skal selge selskapet til en industriell partner så bør de jo kjenne selskapet godt. Har de fulgt dere lenge?

- Jeg vet ikke om de har fulgt oss lenge. Denne kontrakten ble signert for noen måneder siden. Dette selskapet har vært i kontakt med oss før med samme utgangspunkt, men nå er det mer konkret. Selskapet har hatt nesten ingen kontakt med dem, men det er de som ha vist interesse og vil gjøre en deal for å tjene penger, selvfølgelig, sier Kristiansen.

Selv om ikke selskapets rådgiver vil fortelle til hvilken kurs selskapet skal selges, har selskapet tidligere gitt uttrykk for store forventinger.

Ved et salg av 50 prosent av Johnsen Oil vil det strømme enorme summer inn på kontoen til Leiv Are Kristiansen sin far. Jan Ingolf Kristiansen er selskapets største aksjonær med vel 80 prosent av aksjene.

Kan være historiens største
Johnsen Oil opplyste i februar, i et brev til sine aksjonærer, om en børsintroduksjon et sted i Europa til kurs 10,50 per aksje. Det tilsvarer en prising på rundt 500 millioner euro, eller fire milliarder kroner.

Klarer selskapet å oppnå en slik prising kan dette potensielt være tidenes norske svindel, mener professor.

- Ja, dette er potensielt norgeshistoriens største svindelsak, sier Petter Gottschalk, BI-professor og forfatter av flere bøker knyttet til hvitsnippkriminalitet, til Nettavisen NA24.

- Hvordan er det mulig at slikt som dette kan gå under radaren på myndighetene?

- Kripos har et svært godt samarbeid med andre lands politimyndigheter, samt med Europol og Interpol. Det gjelder drap, narkotika, organisert kriminalitet, overgrep mot barn et cetera. Økokrim derimot har ikke så godt samarbeid med andre land økokrimmyndigheter. Det bør bli bedre, sier Gottschalk.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Gottschalk, som tidligere har sagt til Nettavisen NA24 at Økokrim må på banen, kommer så med listen over de største bedragerisakene i Norge, pluss Johnsen Oil - dersom det skulle vise seg at selskapet blir solgt og at alt er en boble.

* Johnson Oil-saken 4 milliarder?
* Finance Credit-saken 1,2 milliarder
* Sponsor Service-saken 800 millioner
* Drosjesvindel-saken 625 millioner
* Norex-saken 363 millioner
* Stålsaken 320 millioner
* Acta-saken 300 millioner
* Eltek-saken 206 millioner
* Mohr-saken 200 millioner
* Ivaran-saken 155 millioner

- Grunn til å være på vakt
Også en av de mest erfarne etterforskerne i Norge peker på Finance Credit som den til nå største saken.

- I farten er kanskje Finance Credit den saken som har passert en milliard kroner, sier Helge Kvamme til Nettavisen NA24.

Kvamme er i dag granskingssjef i advokatfirma Selmer, har etterforsket en rekke internasjonale investeringsbedrageri både i sin tid som etterforsker i Økokrim og som gransker i DNB, PwC og nå Selmer.

Kvamme opplyser at investeringsbedragerier har forekommet i mange år og har mange forskjellige former og utgaver, men en del kjennetegn går igjen.

- Hovedkjennetegnet er den gamle, men gode regelen om at virker det for godt til å være sant, så er det nok ikke det. Med dette menes at avkastningen som loves ligger langt over det som er sannsynlig og reelt i det seriøse markedet, sier Kvamme.

Selmer-rådgiveren trekker fram den mest kjent metoden, Ponzi-svindel, navngitt fra den første kjente investeringssvindelsaken på 1900-tallet.

- Den mest kjente saken i den senere tid er Madoff-saken i USA. Oftest private investorer blir lokket med betydelig avkastning ved kjøp av gråmarkedsaksjer som vil stige betydelig i verdi ved forventet børsnotering, sier Kvamme.

Uautoriserte meglerhus uten lisens forleder investorene til å innbetale til bankkonti som er opprettet for svindelen og apparatet opererer ut fra mange jurisdiksjoner for å gjøre forfølgning og etterforskning vanskelig.

- Ikke sjelden forekommer trusler og utpressing og det hele er en form for organisert, internasjonal kriminalitet. Slike bedragerier forekommer over hele verden og vi har sett at Norge er blitt utsatt med ujevne mellomrom og det er informasjon nå som tyder på at det er grunn til å være på vakt i disse dager, sier Kvamme.

Dansk vurdering
For å forsvare verdivurderingen bruker Johnsen Oil sin finansielle rådgiver, Schrøder & Partners i Danmark. De har verdsatt selskapets syv rammeavtaler til milliarder av kroner.

- Men for fanden! Hvordan har du fått tak i en intern, konfidensiell rapport? Det skulle jeg likt å vite. Det høres ut som det er noen som forsøker å miskreditere selskapet, sa Gert Mortensen til Nettavisen NA24 tidligere i uken.

Mortensen likte dårlig at rapporten skulle omtales. Uansett spår han en meget kraftig vekst i selskapet.

– Det ligger et sett rammeavtaler med en rekke kunder, distributører og potensielt interesserte forretningspartnere. Det er det som ligger til grunn for de forventede omsetningstallene og den forventede omsetningsveksten. Det er også en rekke forbehold til stede, sa Mortensen.

- Med slike rammeavtaler er det vel ikke så enkelt å regne seg fram til en nåverdi. Hvordan har denne blitt estimert?

- Verdiestimeringen omfatter kun en del av de rammeavtalene. Det er klart at det har vært vanskelig å estimere de distribusjonsavtalene som foreligger. Så fungerer det på den måten at en profesjonell investor får adgang til disse kontraktene og avtalene gjennom en due diligence, og kan dermed selv vurdere substansen i dette, sa Mortensen

Rapporten ble grunnlaget for at selskapet sendte ut et brev i februar til sine aksjonærer at det planla en børsnotering i løpet av kort tid.

- Jeg kjenner han selvfølgelig
Nettavisen NA24 har påvist at Johnsen Oil har forfalsket en rapport utarbeidet av forskningsstiftelsen SINTEF. Det er Skandinavias største uavhengige forskningsorganisasjon og deres rapporter blir gitt betydelig tyngde når det kommer til teknologiske produkter

Nettavisen NA24 avslørte at flere tidligere straffedømte nordmenn har vært linket til Johnsen Oil. I tillegg til Kristiansen, har også Ole Petter Lindegaard, millionarving og tidligere straffedømt i Norge, hjulpet med å selge aksjer til blant annet småsparer i Tyskland.

Ifølge Ilardo tok Lindegaard og Kristiansen kontakt med meglerhuset Ilardo høsten 2012 i et forsøk på å selge Johnsen Oil-aksjer.

- Vi skulle først få 1,5 prosent, så tre prosent kommisjon, men vi fikk ikke betalt. Vi hadde mye administrasjonsproblemer. Vi klarte ikke å levere aksjene. Kunder ringte å klage til oss. Vi kjente jo ikke disse kjøperne, så vi droppet det, sier Ilardo til Nettavisen NA24.

- Men kjenner du Are Kristiansen?

- Jeg kjenner han selvfølgelig, sier Ilardo.

- Når traff du Are Kristiansen første gang?

- Det var vel fem uker før det første mandatet i fjor, sier Ilardo.

Nettavisen NA24 har forsøkt å få kontakt med Ole Petter Lindegaard uten å lykkes.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere