*Nettavisen* Økonomi.

- Dette lånet er du dømt til å tape på

Priatøkonom Endre Jo Reite i Sparebanken 1 SMN. Foto: Thor Nielsen (Sparebanken 1 SMN)

Valutalån er gambling nesten uten vinnere, ifølge ekspert.

Når det er stor renteforskjell mellom Norge og verden for øvrig er det fristende å spekulere gjennom å ta opp lån i annen valuta. De siste årene har du kunnet låne til ned mot to prosent rente i Euro, sveitserfranc og dollar.

Noen har latt seg friste, og har samtidig hatt tro på at den sterke norske økonomien skulle styrke krona og gjøre lånet mindre. Den 17 desember ble det rekordstore utslag med svekkelse av kronen til 9,50 kroner per Euro.

Grådighet gir som oftest tap

- Selv om man kan se svingninger i valutalånet som gir kortsiktig gevinst, så er det nesten ingen kunder som velger å gå ut av lånet når de er i pluss, sier privatøkonom i Sprebanken 1 SMN Endre Jo Reite til Nettavisen NA24.

Fra bankens egen statistikk ser Reite at kundene velger å vente på enda større gevinster.

- I de tilfellene hvor kundene veksler tilbake til et lån i norske kroner er lånet nesten uten unntak større enn det lånet var oprinnelig, fortsetter han.

Kriser som vi ser nå skjer jevnlig, og sist i 2011 var mange med valutalån i samme situasjon.

Bruk kun penger du har råd til å tape
- Skal du først spekulere i valuta så er det bedre å åpent risikere noe av sparepengene på ren spekulasjon, og ikke å blande boliglånet inn i det. Det er dessverre slik at noen oppfatter risikoen med å ta valutalån som mindre enn et kjøp av valutaderivater, men den lave fleksibiliteten i valutalånet gjør at den faktisk er enda større, sier Reite.

Valgte du å låne tilsvarende tre millioner norske kroner i Sveitserfranc sommeren 2013, har du nå fått økt boliglånet til over 3,7 millioner krone. Da er en spart rente på 33.000 kroner i samme periode forsvinnende lite, sier Reite.

Mest populært blant fiskere og oljearbeidere

Det er svært store forskjeller på hvor stor andel som har valutalån i ulike landsdeler. Mest populært virker lånene å være i byer med stort innslag av fiskeri og offshore.

- Historisk har vi mer etterspørsel etter slike lån i områder hvor det er mye handel med utlandet. Mange får kjennskap til produktet gjennom at bedriften de jobber for har inntekter i annen valuta. Da er et valutalån en forsikring mot valutasvingninger, men for privatpersoner med inntekter i norske kroner er det noe vi sterkt fraråder, sier Reite.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.