*Nettavisen* Økonomi.

- Dette må du ikke gjøre

Illustrasjonsfoto: - Ofte vet vi svært lite om folk vi slipper inn i boligen for å vaske eller utføre håndverkstjenester, påpeker Morten Svensen, kommunikasjonssjef i TrioVing. Foto: Roald, Berit (NTB Scanpix)

Åtte av ti nordmenn gjør noe som kan få store konsekvenser.

12.07.12 16:20

Nordmenn er rause med å låne ut dørnøklene sine, viser en ny undersøkelse. De aller fleste av oss lar andre enn egne husstandsmedlemmer låse seg inn i boligen på egen hånd.

Bare 22 prosent har begrenset nøkkeladgangen til å omfatte egne husstandsmedlemmer gjennom de siste fem årene, viser undersøkelsen, som er utført av YouGov for TrioVing.

- Seks av ti har latt familie og slekt utenom egen husstand disponere nøkkel, men det er også mange andre grupper som gis tilgang til boligen, sier Morten Svensen, kommunikasjonssjef i Trioving, i en pressemelding.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

På de neste plassene følger venner, naboer og håndverkere, som alle tilgodeses med nøkkel av mellom 15 og 17 prosent av de spurte.

Seks prosent har latt vaskehjelpen låse seg inn på egen hånd.

- Med såvidt raust utlån er det viktig å holde regnskap og sørge for at ingen nøkler kommer på avveie. Risikoen for at noen misbruker tilliten og kopierer nøkler i uærlig hensikt er det derimot vanskelig å gardere seg mot med slike vaner, sier Svensen, i meldingen.

Økt risiko
Utlån av nøkler til mennesker man ikke stoler fullt og helt på er sterkt å fraråde, mener Finn Abrahamsen, som etter en lang karriere i politiet nå arbeider som privatetterforsker og rådgiver.

- Hos useriøse aktører er det blitt enkelt å få filt opp dørnøkler. Sammenlignet med godkjente låsesmeder er ikke de like nøye med å kontrollere om bestilleren har lovlig adgang til boligen. Jo mer utlån av nøkler, desto høyere risiko for at uvedkommende senere låser seg inn, sier Abrahamsen, i meldingen.

- Ofte vet vi svært lite om folk vi slipper inn i boligen for å vaske eller utføre håndverkstjenester, påpeker han.

- Det finnes en risiko for at de speider etter verdigjenstander og kartlegger med sikte på å komme tilbake for å stjele. Slike innlåsningstyverier kan vise seg problematisk også i forsikringssammenheng, sier han.

- Ikke merk nøklene dine
Undersøkelsen undersøkelse viste også at svært mange nordmenn disponerer nøkkel til flere eiendommer - i tillegg til egen bolig.

- 57 prosent hadde nøkkel til to eller tre eiendommer. 17 prosent hadde nøkkel til fire eller flere eiendommer. Det kan bli mye å holde styr på, men det er allikevel ikke lurt å merke dem med navn eller adresse. Det gir en tyv alt for lett spill hvis nøklene blir stjålet, sier Morten Svensen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.