*Nettavisen* Økonomi.

- Dette selskapet er forhekset

Foto: MAX ROSSI (Sxanpix)

- Bare en djevelutdriver kan redde det. Sterke ord fra fly forbannet styreleder i italiensk stolthet.

03.04.08 12:24

- Dette selskapet er forhekset, bare en eksorsist kan redde det, sier den avgåtte styrelederen i Alitalia.

NA24 - din næringslivsavis

Ordene falt etter et møte med de sterke fagforeningene etter at forhandlinger kollapset, melder BBC.

Alitalia har kalt inn til hastemøte. Styret må nå møtes etter at styreformann Maurizio Prato trekker seg. Forhandlingene om å bli kjøpt opp av den europeiske flygiganten Air France-KLM har nå brutt sammen.

Forhandlinger i ruin
Årsaken er at forhandlingene mellom fagforeningene i Alitalia og Air France-KLM har kollapset. I forkant advarte Prato mot at Alitalia kan gå konkurs hvis ikke fagforeningene kom til enighet.

Det er også ventet at den regjeringen i Italia nå motes. Fusjonen har vært et betent politisk tema for italiensk luftfart. Myndighetene har prøvd å selge eierandelen på 49,9 prosent i over ett år, men ingen andre har vist interesse.

Dent tidligere statsministeren og nå ny statsministerkandidat Silvio Berlusconi har lenge forsøkt å stanse salget. Om 9 dager er det valg i Italia.

Stanset aksjehandel
Handelen i aksjen er nå suspendert, og situasjonen er dramatisk for det svekkede flyselskapet. Nå kan selskapet bli satt under myndighetenes administrasjon.

Fagforeningene har protestert mot at 2.100 jobber ville forsvinne i forbindelse med oppkjøpet, de ønsket også å beholde italiensk eierskap i flyselskapet.

Air France-KLM har økt budet til 139 millioner euro eller rundt 1,1 milliarder kroner. Alitalia har 1.368 millioner euro i gjeld, det tilsvarer nesten 11 milliarder kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.