NA24.no

- Dette vil ikke ødelegge verden

Sist oppdatert:
Forsvarer StatoilHydros oljesandfelt i Canada.

VÆKERØ (NA24): StatoilHydro er et av selskapene som planlegger å utvinne olje fra sand i Alberta i Canada. Det har selskapet fått kraftig kritikk for.

NA24 - din næringslivsavis

Tirsdag var StatoilHydros direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Calgary Canada, Robert Skinner, i Norge for å presentere hva StatoilHydro skal gjøre i Alberta fra 2010.

- Har dere ikke tro på StatoilHydro?
- For meg personlig er det en motsetning at nordmenn sier til oljeselskapet sitt at de ikke burde gå inn i oljesanden, hvis dere har tro på deres nasjonale oljeselskap. Hvis ikke StatoilHydro går inn, vil noen andre gjøre det. Jeg liker StatoilHydros sosiale verdier og miljøengasjement. Som kanadier har jeg tro på StatoilHydro - hvorfor har ikke dere? sier Skinner.

Alle de store oljeselskapene er der: Shell, CNRL, Petro-Can, Exxon/Mob, Synonco, Suncor, Syncrude og Total - og StatoilHydro. Oljesand er ikke for de små - til det koster er prisene altfor høy. Hele området er enormt, nesten like stort som halve Norge og gjør Canada til verdens nest største oljereserve etter Saudi-Arabia.

StatoilHydros plan er å nå 200.000 fat olje om dagen innen 2020.

- Vært mye feil i norske medier
Norske medier har skrevet om det de kaller StatoilHydros skitne olje, og om hvordan oljesanden vil ødelegge drikkevannsreservoaret i Alberta. Skinner avviser dette på det sterkeste.

- Det har vært mye feil i norske medier, sier Skinner.

- La meg bare få sagt dette: Vi kommer ikke til og vi har ikke tatt vann fra Athasbasca-elven. Vi holder på langt unna, sier Robert Skinner. Ifølge Skinner har StatoilHydro et godt forhold til den lokale befolkningen i området. Det er rundt 1500 innfødte i området rundt StatoilHydro.

Miljøutfordringene
Det er store miljøutfordringer med oljesandutviklingen. Ifølge Skinner skaper oljesandutvinningen per i dag 30 millioner tonn CO2-utslipp.

- Det er sant, sier Skinner. Han innrømmer også at industrien vokser nest raskest etter flyindustrien når det gjelder CO2-utslipp.

- Men i en global sammenheng slipper Canada ut 2 prosent av CO2-utslippene. Dette er det samme som 10 timer av verdens CO2-utslipp i løpet av et år eller to dager Kinas CO2-utslipp, sier Skinner. Han forteller også at Alberta krever betaling for utslipp og at selv om folk krever mer, så er det en begynnelse.

- Canada er ingen sinke når det kommer til CO2.

Skinner minner om at man har langsiktig perspektiv på utvinningen i Canada, og at dagens utslippsnivå ikke vil vare for evig.

- Industrien vil forbedre seg, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere