NA24.no

- Dette vil skje om Iran får atomvåpen

Foto: - (AFP)
Sist oppdatert:
Israel forbereder seg trolig på følgende scenarioer.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA bekreftet mandag at Iran har startet på prosessen med å anrike uran i en underjordisk bunker som kan motstå luftangrep. Det underjordiske atomanlegget Fordow ligger under et fjell i nærheten av den hellige byen Qom.

Israelske myndigheter har nå begynt å forberede seg på dagen etter en iransk atomprøvesprengning.

Det er tankesmien Institute for National Security Studies (INSS) som har utarbeidet de mulige scenarioene for en iransk atomprøvesprengning. Tankesmien konkluderer i rapporten med at en prøvesprengning vil endre på hele maktbalansen i Midtøsten, skriver The Times som har sett rapporten.

- Dette kan skje
De israelske ekspertene har anslått at det følgende kan komme til å skje:

* USA vil forsøke å stanse Israel fra en militær gjengjeldelse og tilby en formell forsvarspakt, inkludert muligheten for å invitere israelerne til å slutte seg til Nato.

* Russland vil tilby USA en forsvarsallianse i et forsøk på å stanse spredningen av atomvåpen i Midtøsten.

* Saudi-Arabia, som ikke er fornøyd med USAs sikkerhetsgaranti, vil starte sitt eget atomvåpenprogram.

* Egypt vil forsøke å presse fram militær handling mot Iran, mens Tyrkia vil forsøke å unngå et oppgjør med Teheran. Om Israel skulle bli medlem av Nato, så vil Tyrkia trekke seg fra alliansen.

- Prøvesprengning i 2013
Spesialistene har tatt utgangspunkt i dagens politiske virkelighet. Den israelske spesialistgruppen består blant annet av en tidligere leder av Israels nasjonale sikkerhetsråd, to tidligere medlemmer av den israelske Statsministerens kontor, en tidligere ambassadør samt andre militær- og etterretningsaktører.

Spesialistene tror at en prøvesprengning i januar 2013 vil føre med seg en rekke krav fra Teheran, deriblant kav om at grensene til Irak blir tegnet opp på nytt, samt små aksjoner mot USAs marineflåte i Persiabukta.

Spesialistene slår også fast at selv om Israel blir presset til ikke å handle militært, så vil de ha denne muligheten på bordet.

Rapporten til INSS, som har nære bånd til makteliten i Israel, er nå oversendt den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu.

- Kan føre til regional krig
Israelske myndigheter har i lang tid sagt at de ikke kan leve med et Iran utstyrt med atomvåpen. Men flere høytstående tjenestemenn har de senere årene satt spørsmålstegn ved dette.

Den tidligere lederen av etterretningsorganisasjonen Mossad, Meir Dagan, sa i fjor sommer at et militært angrep mot Iran ville føre til en regional krig. I forrige måned sa han at et Iran væpnet med atomvåpen trenger nødvendigvis ikke å være en trussel overfor Israel.

Begge uttalelsene ble fordømt av den israelske regjeringen, skriver The Times.

Nye vurderinger?
Men rapporten fra INSS tyder på at Israel også forbereder seg på en situasjon der Iran faktisk har klart å gå til anskaffelse av atomvåpen, noe som kan bety at Israel vurderer å gå vekk fra et angrep før iranerne har klart å skaffe seg atomvåpen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere