- Dette vitner om norsk katastrofe

Foto: Privat.

Elendig skole tvinger titusener til å leve på staten, mener professor.

23.09.11 21:32

Onsdag 21. september bragte NA24 et intervju med NHH-professor Rögnvaldur Hannesson.

Professoren går hardt ut mot det norske trygdesystemet og norsk holdning til det å gå på trygd fremfor å jobbe.

Les saken her: - Betaler nordmenn for å drive dank

Lite fornøyd SV-topp
Dette fikk SVs sosialpolitiske talsperson og stortingsrepresentant Karin Andersen til å rase.

- Hannesson og høyresiden påstår at det er blitt så voldsomt akseptert å motta trygdeytelser. Misbruk av trygdeordninger er svært alvorlig, på samme måte er det alvorlig når folk ikke får innfridd rettigheter de har etter folketrygden. Det at noen utnytter eller misbruker en ordning kan aldri rettferdiggjøre at andre skal gjøres fattigere, sier Andersen til NA24.

Les hele saken her: SV-topp fly forbannet på professor

Tallene vitner om at en katastrofe har funnet sted
Fredag 23. september følger professor Hannesson opp med tall han mener vitner om at Norge har vært utsatt for en nasjonal katastrofe.

- I 1996 var de offentlige utgifter til sykdom og uførhet ni prosent av statens samlede utgifter. I 2010 var tallet vokst til 14 prosent. Hvis man ellers ikke kjente til rikets tilstand, ville man lurt på hva slags katastrofe som egentlig har rammet dette landet i mellomtiden. Å peke på en rødgrønn regjering ville være et billig poeng, sier Hannesson til NA24.

Er det norske trygdesystemet for slapt? Si din mening i kommentarfeltet nederst (krever Facebook-profil).

Ung ufør - et liv på trygd
Han peker videre på at uførepensjonene har økt fra litt under fem prosent til over fem prosent av de samlede offentlige utgifter.

- Ikke så ille i seg selv, men mer urovekkende er det at mottakere av uførepensjon med begrenset pensjon som «ung ufør» har økt fra 41.891 i 2002 til 53.233 i 2011. Disse unge er personer som aldri har vært i arbeid og aldri kommer til å være det heller. Det er mildt sagt bekymringsfullt, sier professoren.

Lave lønninger høye nok
Han avviser Andersens argument om at de laveste lønningene i Norge ikke er til å leve av.

- Til og med de laveste lønninger i Norge er høye. Det hadde vært aldeles utmerket hvis alle arbeidsføre hadde kunnet få jobb til den lønnen. Det kan de ikke. Noen kommer så pass dårlig ut av skolen at de ikke en gang kan lese og skrive. Arbeidsmarkedet har liten bruk for slike til norsk tariflønn, sier han.

Liv på trygd - eller jobb med lav lønn?
Ifølge Hannesson er ett av de fundamentale spørsmålene i debattem om det norske trygdesystemet følgende: Hva er å foretrekke, å la unge mennesker gå på evig trygd eller å senke lønnsnivået for at også de skal kunne komme i arbeid?

- Før i tiden var det slik at de som ikke var særlig flinke på skolen kunne gå til sjøs eller få seg annet arbeid som ikke krevde mye mer enn muskelkraft. Slik er det ikke i dag, men dersom lønnen sattes lavt nok ville det også bli lønnsomt å sysselsette dem som i dag ikke kommer ut på arbeidsmarkedet. Så kan man diskutere hva som er mest tjenlig for samfunnet og det enkelte individ, å la dem som har lite å fare med gå på trygd eller sørge for at de også får seg noe å gjøre selv til lav lønn, avslutter Hannesson.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet:

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag