NA24.no

- Disse lånene er ren gambling

Jan Ludvig Andreassen er sjeføkonom i Eika, som har en rekke sparebanker.
Jan Ludvig Andreassen er sjeføkonom i Eika, som har en rekke sparebanker. Foto: Sven Christian Fender Teigen
Sist oppdatert:
Kronen har svekket seg kraftig det siste året, nå mener eksperter at kronen skal styrke seg.

Som følge av den kraftige oljeprisnedturen har den norske kronen svekket seg kraftig mot de fleste store valutaene.

Nettavisen retter denne uken i en artikkelserie fokus på hva oljenedturen gjør med renten og hverdagen til nordmenn flest.

Torsdag er det rentemøte og det knyttes stor spenning til om Norges Bank vil sette ned foliorenten for første gang siden mars 2012. Den er i dag på 1,5 prosent.

- Se på valutalån
Nå mener flere eksperter, blant annet DnB og Eika, at kronen skal styrke seg igjen, med henholdsvis seks og 10 prosent mot euroen.

- Etter en kraftig svekkelse, tror vi at kronen vil styrke seg en god del det neste året, opptil 10 prosent mot euro. For dem som ikke er belånt til pipen, kan det jo være en god ide å se på en eksponering mot en av de store valutaene som euro og dollar, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen hos Eika til Nettavisen.

Han ønsker imidlertid å presisere at dette er penger som man må tåle å tape.

- Valutaspekulasjon er ikke for veikinger, det er ren gambling, sier han.

Valutalån er særdeles risikofylt og er ikke noe folk flest bør vurdere.

Store utslag
Men Andreassen får støtte av seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB.

- Det er en veldig risikabel investering, å drive med valutalån. Valutamarkedet er volatilt og det endrer seg hele tiden. Store bevegelser kan komme veldig raskt og uten forvarsel, sier Haugland.

- Man må ha en meget stor porsjon ydmykhet når man spår valutakurser, fortsetter hun.

Som man ser av grafen er det store svinginger i valutakursene.

Kan tjene og tape titusener
Men for dem som har en trygg økonomi, kan en valutaeksponering nå, være interessant. Hvis man eksponerer en million kroner av boliglånet mot euro, vil man spare mellom 60.000 og 100.000 kroner, hvis de to bankene får rett. 

I tillegg er rentenivået mye lavere i eurosonen, noe som trolig vil gi ytterligere besparelser på en til 1,5 prosent. 

- Valutalån kan virke forlokkende nå, men de er blitt langt dyrere enn før finanskrisen. Bankene tar mye høyere margin og transaksjonskostnadene er blitt mye høyere, sier Andreassen.

- Da er det mye rimeligere og rett og slett kjøpe seg eksponering mot ønsket valuta gjennom CFDer eller vanlige opsjoner, fortsetter han videre.

- De fleste investerer med lånte penger
En av aktørene som selger såkalte CFDer er CMC Markets.

- Dette er et fleksibelt produkt som passer godt for den som ønsker å trade på kursbevegelser i valuta og andre produkter, sier Chris Kaino hos CMC Markets til Nettavisen.

Han sier at de fleste som handler i valutamarkedet belåner opp egenkapitalen.

- CMC Markets tilbyr valutahandel i norske kroner mot euro og dollar fra en margin på 0,3 og 0,4 prosent. Vi understreker samtidig at for å lykkes som trader er det nødvendig å ha tilstrekkelig egenkapital til å tåle svingninger i markedet. Valutahandel er forbundet med risiko, og vår tradingplattform har gode systemer for risikostyring. Vi legger også vekt på veiledning og opplæring for våre kunder.

- Hva koster det?

- Kostnaden ligger i forskjellen mellom kjøper- og selgerkurs (spread), vi tar ingen kurtasje på valutatransaksjoner. Spreaden kan variere avhengig av hvilken tid på døgnet man handler og flere andre forhold. Vår minimumsspread på dollar mot norske kroner er 25 pips som tilsvarer 0,0025 forskjell i valutakursen. Dersom man kjøper dollar for en million kroner vil dette innebære en implisitt kostnad på ca 175 kroner, og tilsvarende når man velger å selge gitt dagens valutakurs. Dersom man sitter med posisjonen over tid, kan det dessuten være kostnader eller inntekter knyttet til finansiering . Dette avhenger av forskjellen i rentenivået i Norge og USA.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere