NA24.no

- Disse tallene øker sannsynligheten for rentekutt før påske


Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen mener svakere boligprisvekst øker sjansen for nye rentekutt. 
Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen mener svakere boligprisvekst øker sjansen for nye rentekutt.  Foto: Eika Sparebank
Sist oppdatert:
- Sterk boligprisvekst vært et hinder for å kutte renten aggressivt. Nå er det hinderet borte.

Boligprisene gikk ned med 0,9 prosent fra august til september, viser boligstatistikken fra Eiendom Norge mandag.

Korrigert for sesongvariasjoner var utviklingen nærmest flat, med en prisøkning på 0,1 prosent.

Les også: Nedgang i boligprisene

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika tror dagens tall kan bidra til nye rentekutt fra Norges Bank. Senest i september kuttet sentralbanken styringsrenten til historisk lave 0,75 prosent og varslet også at det kan komme ytterligere rentenedsettelse.

- For Norges Bank har sterk boligprisvekst vært et hinder for å kutte renten aggressivt. Nå er det hinderet borte. Disse tallene, særlig hvis de får følge av flere svake måneder, øker sannsynligheten for at vi får et rentekutt før påske, sier sjeføkonomen til Nettavisen Stocklink.

Venter nedkjøling
DNB Markets hadde ventet en sterkere sesongkorrigert boligprisvekst på 0,4 prosent i september.

- Det kan være tegn til at boligmarkedet kjøles ned. Det venter vi vil skje etter hvert. Selv om renten er lav er usikkerheten knyttet til norsk økonomi større enn før. Veksten er svakere, ledigheten er på vei opp og det trekker i retning av en mer forsiktig utvikling i boligmarkedet, sier DNB Markets-analytiker Camilla Viland.

De regionale forskjellene er store viser boligprisstatistikken. I Oslo falt boligprisene med 0,6 prosent i september, mens nedgangen i oljebyen Stavanger var på 2,2 prosent.

- Det er ikke unaturlig at boligprisene faller i Rogaland. Men vi tror at det som skjer i petroleumssektoren vil bre om seg og at ringvirkningene til økonomien vil bli tydeligere etter hvert, og at også andre yrkesgrupper og andre regioner vil se økt ledighet. Da er det naturlig at også boligmarkedet i andre deler av landet vil kunne kjøles ned, sier Viland.

- De regionale forskjellene er omtrent som ventet, hvor utviklingen er sterkest i hovedstadsområdet og svakest i de mest oljeutsatte delene av landet. De regionale forskjellene vil nok forsterke seg i tiden fremover, sier Andreassen.

Sjeføkonomen tror prisene skal lenger ned før de stiger på nyåret, en sesongmessig normal utvikling.

- Fordi volumtallene er svake så peker det i retning av at prisene vil falle videre i fjerde kvartal. Det er ikke unormalt og vi må regne med at boligprisene vil komme opp igjen til våren

Lavere salg i september
Fra september i fjor var boligsalget ned med 4,5 prosent, til 9.299 boliger, men salget er likevel den nest høyeste registreringen som har vært for en september måned.

Hittil i år er det solgt 70.552 boliger, en oppgang på 5,7 prosent fra samme periode i fjor.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere