*Nettavisen* Økonomi.

- DnB Nor skremmer folk

Foto: (Illustrasjon)

Skatteråd fra DnB Nor får slakt av skatteekspert. Les skatteråd her.

27.12.07 10:12

Det er tid for å flytte rundt på penger for å spare litt på den beryktede skatten og det er tusenvis av kroner å spare på å trikse litt med privatøkonomien før nyttårstalen.

NA24 - din næringslivsavis

Men storbanken DnB Nors skatteråd, blir ikke godt mottatt av Skattebetalerforeningen. Gjennom annonser anbefaler banken folk å kjøpe andeler i aksjefond for å spare formuesskatt og hevder du kan kutte formuesskatten med opptil 15 prosent om du gjør det før nyttår.

LES NA24-KOMMENTAREN: Forsetter for 2008

Kun promiller å spare
Ifølge administrerende direktør Jon Stordrange i Skattebetalerforeningen er det kun promille å spare og han hevder DnB NOR skremmer folk til å kjøpe aksjefond.

- Flytter man 100.000 kroner på aksjefond i dag, vil man spare 165 kroner i formuesskatt for 2007, sier administrerende direktør Stordrange til NRK.

Det avviser Aud-Helen Rasmussen i DnB Nor. Hun viser til at mange er på skattejakt på denne tiden av året og at rådene banken kommer med ikke er verdiløse.

Sett penger i BSU
DnB Nors skatteråd er ikke det eneste som gis nå om dagen. De fleste ekspertene råder folk til å sette av penger i BSU. Setter du inn 15.000 kroner, kan du spare 3000 kroner i skatt. Totalt kan du spare 100.000 kroner til du er 34 år gammel.

- Det er nok en av Norges beste spareordninger, sier Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen i til Din Side.

I årets turbulente aksjemarked er det nok noen som har tapt penger på aksjer eller i fond. Realiserer du dette før nyttår, er det 28 prosent å spare på det tapte beløpet. Har du tapt 20.000 kroner i fond, kan du spare 5600 kroner. Det er ikke noe i veien for å kjøpe aksjene igjen etter nyttår, så lenge du lar det gå litt tid.

Gi forskudd på arv
Har du penger til overs, og barn, kan du tenke på å gi bort penger til familien for å redusere formuesskatten. I dag kan mor og far gi 250.000 kroner til hvert barn, uten å betale avgift. Har du fire barn, er det en million kroner du kan spare formuesskatt på, men for mottakeren er fritaket oppbrukt for resten av livet.

Ved å gi gaver til frivillige organisasjoner, eller til familiemedlemmer, kan det også være skattepenger å spare.

Livrenter blir fra og med i år ført som formue på ligningen.

- Har du plassert penger i livrenter, kan det derfor være greit å vurdere om forsikringen bør gjenkjøpes før nyttår, sier skatteadvokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen til dn.no.

Les NA24-kommentator Are Slettans råd om hvordan å få skikk på økonomien i det nye året her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.