*Nettavisen* Økonomi.

- Dolket i ryggen

Mandag møter tidligere konsernsjef Thorleif Enger i Yara i Oslo tingrett for å forsvare seg mot tiltalen mot korrupsjon. Han mener tiltalen er grunnløs. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

I dag starter tidenes største korrupsjonssak i Oslo tingrett.

06.01.15 06:18

Oslo (NTB/Nettavisen): I dag, mandag, møter fire tidligere toppledere i gjødselgiganten Yara i Oslo tingrett, tiltalt for grov korrupsjon. Saken er den største korrupsjonssaken i Norge noensinne.

Når rettssaken starter 5. januar, sitter tidligere konsernsjef Thorleif Enger og konserndirektørene Tor Holba, Kenneth Wallace og Daniel Clauw på tiltalebenken. Oslo tingrett skal bruke tre måneder på saken mot dem.

- Tiltalepunktene er svært alvorlige. Tiltalen gjelder store beløp i bestikkelser, og mottakerne av pengene er høytstående myndighetspersoner i Libya og India, sier aktor og førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til NTB.

Ifølge tiltalen skal Yara ha avtalt å betale fem millioner dollar til sønnen til oljeministeren i Gaddafis regime i Libya. Yara forhandlet da om felles gjødselproduksjon med et statseid, libysk oljeselskap.

Yara skal også ha avtalt å betale minst tre millioner dollar til sønnen til en høytstående, indisk tjenestemann, da selskapet forhandlet om et fellesprosjekt med et indisk kunstgjødselselskap.

Ingen av de fire tiltalte erkjenner straffskyld, opplyser forsvarerne deres til NTB.

Les også:

Håndplukket fra verdens mest korrupte selskap

Dro fra land til land med penger i kofferten

- Bare tull at nordmenn er mer etiske

- Det vil bli flere korrupsjonssaker

- Jeg står rett for alt jeg har gjort

Vet ikke hvem han overført aksjer for 800 millioner til

- Dolket i ryggen
Det var i januar i fjor at bomben smalt. Yara vedtok en bot på 295 millioner kroner for bestikkelser i saken de fire tiltalte nå skal svare for i Oslo tingrett. Yara erkjente dermed straffskyld for bestikkelser.

Thorleif Engers advokat, Ellen Holager Andenæs, sa til Nettavisen da, at Yara-ledelsen dolket sin tidligere ledelse, ansatte og konsernsjef i ryggen, med å vedta boten.

- Jeg synes at den opptreden som er utvist fra konsernsjefen i Yara er meget ufin. Særlig når det gjelder forholdet i India, hvor samtlige av de som har vært involvert, mener at det er et helt åpent og kurant konsulentoppdrag, sa Andenæs til Nettavisen.

- Dolker Jørgen-Ole Haslestad din klient i ryggen?

- Det Haslestad gjør nå, er virkelig å dolke tidligere konsernsjef, ledelse og ansatte i ryggen, sa Andenæs.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det Haslestad gjør nå, er virkelig å dolke tidligere konsernsjef, ledelse og ansatte i ryggen, sa Ellen Holager Andenæs som forsvarer Thorleif Enger. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)


Nettavisen avslørte kvelden før at Yaras tidligere konsernsjef Thorleif Enger var tiltalt for korrupsjon.

Les mer: Økokrim nær tiltale mot Yara-topp

- Enger synes dette selvfølgelig er overraskende og han er nokså forbauset. Det deler jeg. Han mener at det overhodet ikke er grunnlag for disse beskyldningene. Jeg har problemer med å se at det er hold i Økokrims tiltale. Tiltalen gjelder korrupsjon og to enkeltutbetalinger i India og Libya, sa Andenæs.

Fakta

Fakta om korrupsjonssaken mot Yara:

Jørgen-Ole Haslestad måtte i høst forlate stillingen som konsernsjef i Yara etter at det oppstod uenigheter mellom ham og Yara-styret i forbindelse med fusjonssamtaler med amerikanske CF Industries.

Haslestad har en fortid fra det tyske industrikonglomeratet Siemens. 1. oktober 2008 ble han håndplukket til konsernsjefsjobben.

Samtidig som Haslestad var i Siemens-ledelsen, satt Haslestad også i styret til Yara, i perioden ledere i Yara angivelig skal ha drevet med korrupsjon.

Haslestad hadde mer enn 20-års fartstid fra det tyske industrikonglomeratet Siemens, tidenes mest korrupte vestlige selskap. Som straff for den systematiske korrupsjonsvirksomheten måtte Siemens betale historiens største erstatning til den amerikanske stat.

Den ulovlige virksomheten skjedde i den perioden som den nåværende Yara-sjefen var i Siemens ledelse.

Mye av korrupsjonen skjedde ved at Siemens inngikk konsulentavtaler med personer som sto myndighetene nær, som så overførte korrupsjonspengene til de rette personer. Frem til 1999 var det lovlig for tyske selskaper å drive med smøring i utlandet og Siemens hadde rundt 2.700 slike konsulentavtaler.

LES HER: Håndplukket fra verdens mest korrupte selskap

LES HER: Dro fra land til land med penger i kofferten

Koffertpenger
Nettavisen NA24 avslørte i 2012 at Haslestad ved flere anledninger selv hadde fraktet store summer i kontanter til Siemens utekontorer i Asia.

- De forskjellige selskapene trengte kapital, cash, til å operere. I den sammenheng hadde jeg med meg penger til de ulike enhetene, sa Haslestad.

På direkte spørsmål opplyste Haslestad at han, da han ledet «Siemens Power Generation Asia Pacific» i perioden 1994 til 1996, ved flere anledninger fraktet tusenvis av dollar i kontanter, over flere landegrenser i Asia.

Klikk på bildet for å forstørre.

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim. Foto: (Økokrim)

Yara-sjefen ledet en divisjon i Siemens som hadde rundt 35.000 ansatte og som omsatte for rundt 70 milliarder kroner.

Haslestad påpekte at han ikke er navngitt i korrupsjonsrapporten fra SEC, og legger til at Siemens interne granskning ikke fant kritikkverdige forhold rundt ham personlig.

I mai 2012 ble Thorleif Enger siktet for grov korrupsjon i forbindelse med etterforskningen av Yaras Libya-virksomhet. Enger ble pågrepet sammen med to andre Yara-direktører. Det var hensynet til fare for bevisforspillelse som gjorde at Økokrim valgte å pågripe de tre mennene samtidig.

Ingen av de tre er lenger ansatt i Yara. Enger sluttet i 2008. De to andre sluttet da korrupssjonsmistankene kom for dagen.

Yara startet 8. april 2011 en eksterngranskning av mulig korrupsjon, og samtidig ble Økokrim varslet om mulige straffbare forhold.

- Ekstremt alvorlig
Yara er morselskap i et internasjonalt konsern med virksomhet innen hovedsakelig produksjon og salg av gjødsel og har mer enn 8.000 ansatte over hele verden. Selskapet har hovedkontor i Oslo og er notert på Oslo Børs.

I 2012 hadde Yara en årsomsetning på cirka 84 milliarder kroner og et årsresultat på over 10 milliarder kroner.

- Dette er en ekstremt alvorlig sak for Yara. Vi har nulltoleranse for korrupsjon, sa konsernsjef Jørgen Ole Haslestad da han holdt pressekonferanse onsdag formiddag.

Den norske stat er største eier i selskapet, og næringsminister Monica Mæland ba onsdag om et møte med styret.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her er Thorleif Enger sammen med styreformann Shukri Ghanem i Tripoli i februar 2008, i forbindelse med signeringen av en avtale. Foto: Mahmud Turkia (Afp)


- Vil opptre ryddig
- Jeg er opptatt av å opptre ryddig som eier. Derfor forholder vi oss til styret i denne saken. I denne saken er det styret som har ansvaret for driften og daglig leder. De vurderingene styret har gjort i denne saken må styret redegjøre for, sier hun til Nettavisen NA24.

To av selskapets nåværende ansatte er under etterforskning. På spørsmål om Yara ved å vedta forelegget faller dem i ryggen, svarer statsråden slik:

- Styret må redegjøre for hvilke betraktninger de har gjort, det er derfor vi har ønsket et møte for å gjennomgå dette. Og de betraktninger de har gjort. Mitt inntrykk nå er at saken ikke er ferdig etterforsket, når det gjelder enkeltpersoner.

På spørsmål om hun som statsråd er redd for en ukultur blant store statseide norske selskaper, svarer Mæland:

- Jeg har ikke noen grunn til å spekulere i det. Vi har hatt noen store saker, som er alvorlige. De er alvorlige når det er snakk om kriminalitet og staten har nulltoleranse for korrupsjon.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag