*Nettavisen* Økonomi.

- Dra til helvete, Apple

Foto: (Getty Images)

Talsperson for programvaregiganten Adobe går til frontalangrep på Apple.

11.04.10 20:45

Adobe og Apple har i mange år på flere måter gått hånd i hånd, særlig med tanke på at Apple er foretrukket i de kreative miljøene, der Adobe med sin programvare er nærmest enerådende.

Venner og uvenner samtidig
Men der de to selskapene ikke har fungert spesielt godt sammen er på Adobes Flash-teknologi, som langt på vei har hatt et praktisk monopol på multimediainnhold på nett. Det meste du ser av reklamer og nettspill på internett er Flash, og det samme er for eksempel YouTubes videospiller.

Problemet er at Flash ikke fungerer særlig spesielt godt på Apples datamaskiner, og det er noe av årsaken til at iPhone og iPad ikke har støtte for Flash. Apple mener rett og slett at Flash ødelegger for mye av brukeropplevelsen. Dette har naturligvis irritert både mange iPhone-brukere, og ikke minst Adobe.

Utelukker Adobe-utviklere
Men da Apple tidligere denne uken slapp en sniktitt på sitt fremtidige operativsystem for iPhone og iPad, annonserte de en annen endring: Det å utvikle programvare for fremtidens iPhone på et programmeringsspråk som Apple ikke har godkjent, blir ulovlig. Det inkluderer blant annet Adobe-programvare, Unity og Titanium.

Ironisk nok så var programvaren som Apple demonstrerte under lanseringen av iPad bygget med Adobe-programvaren Air - som er en utvidet variant av nettopp Flash.

Kraftig irritert
Denne endringen har fått Adobes «platform evangelist» Lee Brimelow til å reagere kraft. I et innlegg på bloggen The Flash Blog legger han ingenting i mellom:

«I would look to make it clear what is going through my mind at the moment. Go screw yourself Apple.»

Brimelow mener Apple er ute etter en «tyrannisk kontroll over utviklere», og bruker sin makt til å benytte utviklere som brikker i «sitt korstog mot Adobe».

Indirekte boikott-oppfordring
I sitt blogginnlegg går han også langt i å oppfordre til en boikott av Apple-produkter.

- Det er som om jeg skulle gå inn på varehuset Macy's for å kjøpe en lommebok, og en av de ansatte spytter meg i ansiktet. Sansynligheten for at jeg ville kjøpt min lommebok på Macy's blir med et liten, uansett hvor mye jeg måtte like lommebøkene, skriver Brimelow.

Adobe har delvis sensurert innlegget til Brimelow, og har fått ham til å påpeke at han sier dette som en privatperson. I en egen uttalelse sier teknologisjef Kevin Lynch i en uttalelse at de kommer til å fortsette å lage programvare som kan produsere iPhone-programvare - og så får det være opp til Apple å endre reglene sine etter hvert som tiden går.

PS! Apple kommenterer aldri denne typen ting og til neste uke lanserer Adobe sin nye programvarepakke Creative Suite 5.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.