*Nettavisen* Økonomi.

- Dropp nye krav til egenkapital

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

Høyres Michael Tetzschner mener de nye kravene til egenkapital skaper tapere i boligmarkedet.

11.05.12 15:28

Politikere fra Høyre, Arbeiderpartiet og SV møtte til boligdebatt på Boligprodusentenes boligkonferanse sammen med en av landets rikeste menn, boligutbygger og milliardær, Lars Nilsen i BWG Homes - mannen bak ferdighusprodusenten Block Watne.

Bolighandel1: Selg uten megler

Samtlige erkjente at boligkrisen nå er av et slikt format at politikerne må på banen.

- Dum regel
Høyres Michael Tetzschner gikk til frontalangrep på Finanstilsynets innføring av et egenkapitalkrav på 15 prosent ved boligkjøp sist høst.

- Dette er en dum regel, som ikke ble diskutert politisk, og den har knust mange boligdrømmer, sa Tetzschner.

Han mente at de som særlig ble rammet av denne regelen var unge førstegangsetablerere som hadde gode jobber og dermed god gjeldsbetjeningsevne, men lite oppsparte midler.

Mange har krevd politikernes inntreden på banen, og en egen boligpolitikk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken

Men den tidligere byårdslederen i Oslo mente måten politikerne burde håndtere dette på var å «demontere» en del av de forordningene som politikerne har innført på boligområdet.

- Markedet fungerer
- Dette er jo bare ett av mange områder hvor markedet fungerer bra, men hvor det har blitt for mange reguleringer.

Også venstresidens politikere, Arbeiderpartiets finanspilitiske taslmann Torgeir Michaelsen og SVs Aksel Hagen, mente at det var på sin plass at politikerne tok grep om boligproblemet.

Men Michaelsen ville ikke være med på Tetzschners forslag om at politikere og byråkrater burde overlate til de kommersielle bankene å avgjøre hvor mye folk kan få i boliglån.

- Uansvarlig
- Vi mener det ville vært uansvarlig å hindre Finanstilsynet i å innføre egeknapitalkrav på 15 prosent, sa Michaelsen, og viste til hvordan det hadde gått med mange banker ute i Europa som ikke var underlagt de samme kravene til ansvarlig utlånspraksis.

Han kunne heller ikke forstå at det var noe problem med et finansielt tiltak som bremset etterspørselen, all den tid bekymringen nå går på at etterspørselen etter boliger er for høy, og ikke for lav.

Til dette svarte Tetzschner at det jo ikke var rimelig at en liten gruppe førstegangsetablerere skulle betale prisen alene for tiltak som tok sikte på å forhindre en boligboble. Tiltakene rammer jo ikke de som allerede er inne i markedet, påpekte Tetzschner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han mener politikere og reguleringsmyndigheter burde være mer oppttatt av forbrukslån - av banker som hiver lån etter unge, som plutselig har hundretusener i forbruksgjeld før de vet ordet av det.

- Skaff tomter!
BWG Homes-topp Lars Nilsen var ikke helt avvisende til egenkapitalkrav, men mente tidspunktet og måten det ble innført på var kritikkverdig.

Boligutbyggeren mente det viktigste tiltaket nå for å få has på boligkrisen var å sørge for å gjøre tomtearealer tilgjengelig til en overkommelig pris.

Han mente kommunepolitikerne må regulere langt større arealer til boligformål - gjerne tre ganger det forventede behovet - og at det må bli lettere å omgjøre for eksempel dyrket areal til boligutbygging.

Ny boligadel
- Det jeg er redd for er at det skapes en ny eiendomsadel i Norge. Bonden som er så heldig å få omregulert sitt areal til bolig blir søkkrik, mens naboen må slite videre med en skitten traktor, sa Nilsen.

Block Watne-gründeren avsluttet med følgende appell:

- Fly over landet. Se hvor mye areal det er . Det bor jo nesten ikke mennesker her. Man må jo se at det må reguleres mer land for å få ned prisene.

Selge? Finn billigste megler på MittOppdrag.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag