*Nettavisen* Økonomi.

- Du får mer penger

Selv om lønnsoppgjøret blir beskjedent, får du langt mer å rutte med i 2009.

20.01.09 10:18

Så lenge du beholder jobben, får du langt mer å more deg for i 2009, tror Nordea. I dagens rapport Økonomisk Oversikt som banken offentliggjorde tirsdag klokken ti, slår banken fast at norske husholdninger vil oppleve en høy vekst i kjøpekraften i 2009.

NA24 - din næringslivsavis

- Selv om lønnsveksten ventes å falle til 3,5 prosent, vil lavere rente og lavere inflasjon i år bidra til at husholdningenes disponible realinntekt øker med 4-5 prosent, mener Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea.

Svært høy vekst
Veksten i realinntekten vil bli det høyeste på hele 2000-tallet, med unntak av 2007, da veksten var i overkant av 5,5 prosent.

(saken fortsetter under grafen)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nordea

Juel venter at mesteparten av den økte realinntekten vil bli brukt til økt sparing.

Les også: - Du får langt mer i lommeboka

- Deres sparerate var i utgangspunktet falt til om lag null. Med en så sterk vekst i kjøpekraften regner vi med at det også blir et visst rom for vekst i forbruket, særlig i siste del av året, skriver Juel.

Økende ledighet
Dermed blir trikset å beholde jobben. For selv om mange får det langt romsligere i 2009, venter Nordea at arbeidsledigheten i Norge vil øke kraftig i første halvdel av 2009.

Bruk NA24s dagpengekalkulator og sjekk hvor mye du får fra NAV hvis du mister jobben.

- Ledigheten kommer fra 2,5 prosent, et nivå godt under det normale, og vil trolig nå cirka 4 prosent i slutten av inneværende år, tror Juel.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Sjeføkonomen peker på at veksten i norsk økonomi ventes å være positiv i andre halvdel av 2009, og første del av 2010. Men veksten vil ikke være sterk nok til å hindre at ledigheten fortsetter å øke.

- Ledigheten bør imidlertid kunne flate ut i andre del av 2010, mener Juel.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Scanpix)

Dette er på linje med DnB Nor Markets som i forrige uke la fram en lignende prognose. Meglerhuset anslo at det blir en økning i arbeidsledigheten på rundt 65 000 personer og at ledigheten topper ut på 5,1 prosent i 2010.

- Privat forbruk avgjør
Juels kollega Eric Bruce peker i rapporten at en svak utvikling for eksportbedriftene og for eksempel i bygg og anleggssektoren tilsier at sysselsettingen i Norge skal falle raskt framover.

- Hvor kraftig nedturen blir, vil imidlertid i stor grad avhenge av den videre utviklingen i privat forbruk, skriver Bruce.

Stigende bekymring for situasjonen på arbeidsmarkedet og for den økonomiske utviklingen har gjort forbrukerne mer forsiktige. På den andre siden vil langt lavere renter og fallende energipriser bidra til at kjøpekraften øker kraftig i 2009. Dette selv om lønnstilleggene blir moderate og sysselsettingen faller.

(Saken fortsetter under grafen)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nordea

- Vi har nedjustert forbruksveksten i forhold til anslaget i forrige Økonomisk Oversikt. Norges Banks snuoperasjon gjør imidlertid at nedjusteringen er mer moderat enn tilfellet ville vært ellers, forklarer Bruce.

Krisepakke
Bruce mener også at finansminister Kristin Halvorsen må smelle mellom fem og ti milliarder kroner på bordet i form av en krisepakke for å nå Nordeas anslag om nivået på offentlige investeringer i Norge. I tillegg kommer forventninger om at regjeringen øker overføringene til kommunene for å kompensere for lavere skatteinngang.

Han peker i likhet med Juel på at lønnsoppgjøret i 2009 blir svært moderat, både på grunn av de dårlige tidene, men også fordi det er et mellomoppgjør. Men på grunn av stort overheng (lønnsnivå ved starten av året i forhold til gjennomsnittet for fjoråret) fra i fjor, kan gjennomsnittlig lønnsvekt bli på rundt 3,5 prosent, tror Bruce.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.