*Nettavisen* Økonomi.

- Du jobber ikke 20 år for nesten å kaste karrieren ut av vinduet

Det store intervjuet:

NORGESVENN? CNNs stjernereporter Richard Quest skryter av Petter Stordalen og «bølla» Bjørn Kjos. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

En pikant skandale kunne ødelagt karrieren til Richard Quest. CNN ga ham et daglig økonomiprogram i stedet.

05.10.14 20:39

TJUVHOLMEN (Nettavisen): - Problemet er disse fordømte tidligflyene.

CNNs fremste økonomi- og luftfartsreporter ligger dypt nede i sofaen i Oslo-suiten på Petter Stordalens luksushotell. Klemmer på en pyntepute så paljettene spretter.

Han landet på Kastrup i København dagen før («har nettopp sett en mannlig sikkerhetsvakt ransake kvinnelige passasjerer. Jeg skjønner at det kan være et problem, men her i Scandinavia virker det helt normalt og ok»), tok en snartur innom Stockholm («første smak av kald luft siden starten av våren i New York. Forfriskende»), før han dro videre til Oslo. Intervjuet Siv Jensen, ledet en debatt med Bjørn Kjos, spilte inn et innslag for «CNN Business Traveller» på The Thief og intervjuet Petter Stordalen. Dagen etter venter Bucuresti. Quest må opp 03.30.

Klikk på bildet for å forstørre.

Energinivået er ikke helt sånn man kjenner det fra talløse programmer og debatter på CNN. Ikke lydnivået heller. Men bukseselene, det gulstripete slipset og permabrunfargen etterlater ingen tvil.

Richard Quest (52) leder hver mandag til fredag økonomiprogrammet «Quest means business» på CNN. Det gjør han så bra at CNN valgte å se gjennom fingrene da han ble arrestert med metaamfetamin og sex-leketøy i Central Park.

- Jeg har alltid likt økonomi. Det handler om hva folk gjør med pengene sine. Om hvordan folk tjener penger, sier Quest.

- Glem familie og kjærlighet

- Hva trenger man for å leve? Man trenger søvn, – vel, litt – mat, vann og frisk luft. Sex klarer du deg uten. Glem kjærlighet og familie og alt det der – har du søvn, mat og vann, tar det ikke lang tid før det viktigste blir hvordan du tjener og bruker pengene dine. Ikke penger i seg selv, men hvordan du tjener og bruker dem.

Saken fortsetter under bildekarusellen.

Klikk på bildet for å forstørre.


- Hvordan bruker du lønnen din? De skinnbuksene, liker du dem? Når kjøpte du dem? Måtte du prøve mange par før du kjøpte dem? Hvorfor hadde du lyst på dem? spør han.

Quest liker åpenbart bedre å intervjue enn å bli intervjuet selv.

- Du tok en økonomisk beslutning da du valgte å kjøpe de buksene. Du måtte jobbe og tjene penger først. Det handler ikke om markeder og om dollaren er opp og Dow-en stuper, det er meningsløst – det handler om at folk fatter de beslutningene. Og om tilstrekkelig mange folk kjøper sånne bukser, blir de sett på som sexy, moteriktige og så videre, og plutselig føler du deg veldig fornøyd med kjøpet ditt.

Han banker i bordet og ser ut som han fornøyd med sin egen analogi.

Transatlantisk

Det er ikke noe tvil om at Liverpool-fødte Quest brenner for jobben sin. Han begynte i britiske BBC i 1985 og ble der i 16 år, før han byttet over til CNN.

Han har adoptert noen amerikanske vaner på veien. Hver morgen starter med eggehviter eller havregryn, og en time med personlig trener. Han er oppe før seks og helst i seng rundt ti om kvelden.

- Jeg kjøpte et par skinnbukser en gang. Og jeg veide for og imot i timevis, i flere dager.

- Når var dette?

- Å gud, for mange år siden.

Fortryllet av Stordalen

Han er i Norge for å spille inn en Skandinavia-spesial av «CNN Business Traveller», denne gangen under temaet hotellkunst.

Mannen er milliardær, han er jo ikke sosialist.

Stemmen er erkeengelsk, men adjektivene er definitivt amerikanske. Han snakker i utropstegn. Han elsker, ikke liker. Tidligere på dagen har han møtt Petter Stordalen, og fått noe nytt å elske.

- En glimrende mann! Jeg møtte ham for første gang i dag, og jeg ble helt fortryllet av ham. Fullstendig, sier han.

- Ikke bare på grunn av teoriene hans om kunst og hotellbransjen, men også for hans syn på kapitalisme. Veldig interessant! Ideen om sosialkapitalisme. Mannen er milliardær, han er jo ikke sosialist.

- Jeg tror den store saken i vår tid - de neste tolv månedene - kommer til å være hvilken rolle selskaper skal spille i samfunnssaker og sosialdemokratiet. Tar de en plass regjeringen burde regulert? Betaler de riktig skatt? Hva med velferden og den slags? Selskaper, og spesielt globale selskaper som har enorm makt, er nødt til å begynne å spille en rolle her. Dette er det store stridsspørsmålet. Thomas Piketty har skrevet om dette i «Kapital i det tjueførste århundret».

- Har du lest den?

Klikk på bildet for å forstørre.

- FREMRAGENDE FYR: Richard Quest fikk sansen for Petter Stodalen. Her med kona Gunhild, under årets 16. mai-fest. Foto: Paul Weaver

- Nei, har du?

- Nei.

- Vi hadde et innslag i «Quest means business» om hvilke bøker ledere bør lese. De fleste vi intervjuet sa Piketty. Inntil vi spurte om de faktisk hadde lest den.

Quest humrer, og forteller at han i det minste har intervjuet Thomas Piketty, selv om han aldri kom seg gjennom boka hans.

- Jeg syns hele krangelen med Piketty og Financial Times om at statistikkgrunnlaget var feil – det grunnleggende poenget hans står fjellstøtt. Om at ulikhetene blir større, og at det kommer til å bli det største problemet i vår tid. Derfor vil vi i «Quest means business» det kommende året se på hvordan man skal tette gapet. Men problemet er at vi lager et businessprogram, på samme måte som Petter er en businessmann, og vi kan ikke framstå som anti-kapitalister.

- For mange nordmenn er Stordalen en flamboyant figur som har en vakker, blond kone …

- Kone nummer to, skyter han inn.

- … og holder store fester dagen før nasjonaldagen.

- Jepp! Og hvis du spør ham om filosofien hans for de ansatte, og om hvordan han driver selskapet og hva han ønsker å oppnå, så har han teorier og filosofier å backe det opp med.

Sparrer med Kjos

- Ups! Crikey, jeg har nettopp ødelagt teppet hans.

52-åringen hiver seg ned på alle fire og begynner å tørke opp den siste slanten av Ramlösa som han har sølt utover teppet.

- Jaja, det er bare vann.

Quest krabber litt mer rundt på gulvet, før han tar med seg tørkefilla bort til suitens kjøkkenbenk.

- Haha, som om jeg alltid bor i sånne suiter.

- Hvordan bor du, da?

- I vanlige rom. Når jeg kommer til steder og folk spør om de skal bære bagasjen min … Når flyet lander i New York, hvem pokker tror du bærer bagasjen min? Ingen. Jeg tar en taxi hjem. Og når jeg kommer til leiligheten min, er det ingen som venter.

Fakta

FAKTA

Quest tilbringer mye av tiden på reisefot. Han deler på å bo i London og New York, og klokker 250.000 kilometer i lufta i snitt årlig. Hver måned utforsker han forretningsreiserens utfordringer og frynsegoder for programmet «CNN Business Traveller» .

I tillegg er han kanalens offisielle fly- og luftfartsekspert. Når et fly forsvinner i løse lufta, styrter eller blir skutt ned, er han der på skjermen, uansett hvor og når. Man kan mistenke ham for å syns det er morsommere.

- Luftfart er spesialfeltet mitt.


Det Bjørn Kjos har gjort med Norwegian er ekstraordinært.


Tidligere på dagen har han irettesatt Norwegians Bjørn Kjos for å bry seg for mye om SAS, under en debatt om statlig eierskap på BI.

- Bølle

- Er han ei bølle eller framtidens ledertype?

- Begge deler. Han er ei bølle, men en flott fyr! Han han har tatt dette lille flyselskapet … Han var veldig morsom, fordi han snakket om SAS – SAS! – under debatten.

- Hvor mange nye fly har Norwegian bestilt, spurte Quest Kjos på BI.

- To-tre hundre.

- Og SAS?

- Eh, kanskje fem, svarte Kjos.

Saken fortsetter.

Klikk på bildet for å forstørre.

SPARRINGSPARTNER: - Jeg har kjent ham i årevis. Og vi har sparret i flere debatter tidligere. En flott fyr, flott fyr, sier Quest om Norwegian-sjef Bjørn Kjos. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB/Scanpix)


- Han har bestilt 200 nye fly, og han bryr seg om SAS? Men det Bjørn Kjos har gjort med Norwegian er ekstraordinært. Kan de løfte det opp på neste nivå? Med langrutene og Gatwick-basen og alt det der? Det blir den interessante utfordringen. Hvis du er spansk, vil du fly Norwegian, selv om de flyr derfra? Eller hvis du er britisk, vil det falle naturlig å tenke «jeg skal til Spania og jeg flyr fra London. Jeg velger å fly med Norwegian»?

- Mener du navnet?

- Ja. Jeg vet ikke. British Airways hadde det problemet da de hadde et tysk datterselskap som het Deutsche BA. Folk tenkte ikke på det som et tysk flyselskap. Du vil ikke automatisk tenke «jeg skal dra fra London til Spania, jeg tar Norwegian». Men du ville gjort det hvis det var EasyJet eller Ryanair, fordi navnet er ikke knyttet til en nasjonalitet. Men det er for sent å skifte navn nå.

SAS' utfordringer

- Tror du SAS kommer til å overleve?

- Tror du virkelig at jeg kommer til å svare på det? Jeg tror at SAS har … Landskapet skifter så fort, at de er nødt til å begynne å spørre seg selv hva som virker og hva som ikke virker. De har SAS Plus foran, de har SAS-ditt-og-datt. Det er et nydelig lite flyselskap. Men hvordan kan det konkurrere med Bjørn og hans gazillion fly? Eller med EasyJet? Og hvordan skal det konkurrere på langrutene? Det er så få steder de flyr direkte til fra Norge og Sverige. Du kan fly til New York, og kanskje til noen steder i Asia. Ellers må du via København. Jeg sier ikke at modellen er feil, bare at de har noen utfordringer.

På «CNN Business Traveller» har han blant annet brukt en uke på å fly fram og tilbake mellom London og New York, for å sjekke sengekvaliteten og biffen på businessklasse.

- Du flyr fremdeles EasyJet?

- Selvsagt! Hvorfor ikke? Hvorfor i all verden skulle jeg fly businessklasse? Jeg flyr over Atlanteren på økonomiklasse. Ikke alltid, selvsagt.

- Blir folk overrasket over å se deg der?

- Ja da. Noen kommenterer det som regel. Men jeg kan fly tur-retur London-New York for 500 pund, i stedet for å bruke 4000 pund på businessklasse.

Te med Jensen

Eierskapsdebatten med Kjos ble innledet av et intervju av finansminister Siv Jensen (Frp). Salen var smekkfull av bråvoksne studenter.

- De var der for å se finansministeren, selvsagt, det sier jeg i hvert fall til meg selv, haha.

- Hva syns du om Siv Jensen?

- ... vær så god og kom inn! Please, please, please. Tusen takk, tusen takk! Er det den nylagde? kvitrer han.

En servitør kommer bærende på et brett med kaffe. Selv foretrekker Quest te. Med kald melk.

- Beklager, vi har rotet forferdelig, sier han til servitøren, og bærer en tekanne bort til kjøkkenbenken. Flere takksigelser.

- Hver gang jeg reiser meg, drysser disse jæskla paljettene av. Jeg får sende dem tilbake til Petter. «Sorry!».

Les også: - Hva faen? Dere har en billion dollar i oljefondet!

- Beklager, hvor var vi? Å ja, ministeren! Jeg syns det var veldig modig av henne å komme til en debatt like før hun skal legge fram statsbudsjettet. Hun hadde full kontroll.

Quest forsøkte, men lyktes ikke med å få finansministeren til å røpe hva budsjettet inneholder.

- Alle som trodde hun var for lett for finansministerposten, gjorde en stooooor feil. Kvinnen beundrer Margaret Thatcher. Det er noe ved henne, hun skjønner hvor viktig finansposten er.

Krise

Klokka er 18.18. Utenfor balkongen i åttende etasje er oslolufta i ferd med å bli litt vel frisk. Avtalen vår varer til 18.30. Vi har ennå ikke snakket om den famøse natta i Central Park, da Quest holdt på å sette en effektiv strek over hele karrieren da han ble arrestert for løsgjengeri. Den suksessfulle CNN-reporteren valgte selv å fortelle politiet at han hadde en pose med metaamfetamin i lomma. I dagene som fulgte ble flere pikante detaljer slått stort opp i den Rupert Murdoch-eide tabloiden New York Post.

Juristutdannede Quest inngikk en avtale om seks måneders narkotikarådgivning, og la seg inn på avvenning i to måneder. Så vendte han tilbake til CNN.

- Jeg tenkte å spørre deg om skandalen.

- Hvilken skandale?

Han er sliten og lei og ikke spesielt lysten på å snakke om noe som skjedde natt til 18. april for seks år siden.

- Den fra 2008.

Quest faller dypere ned i sofaen.

- Du kan spørre i vei. Se hva du får ut av det. Du kommer til å få samme svar som jeg alltid gir. Kjør på!

- Jeg lurer på hvordan du kom deg tilbake.

Ikke noen respons.

- Vurderte du noen gang å slutte? Du kom jo tilbake på skjermen ganske kjapt …?

- Ikke egentlig.

- Et par måneder?

- Nei da, tre, fire måneder.

- Følte du deg flau da du skulle tilbake på jobb?

- Vet du hva, her er standardsvarene: Det var en dypt beklagelig hendelse, det var noe jeg skulle ønske aldri hadde skjedd, men man går gjennom livskriser. Men når jeg sier til journalister «du kommer deg ikke gjennom en personlig krise uten hjelp fra familie og venner», så ser jeg at dere kobler ut, og tenker at det der er tøys og PR-prat, sier han.

- Men jeg kan love deg at alle som har vært gjennom en personlig krise – som det var, du jobber ikke i noen og tjue år for nesten å kaste karrieren din ut av vinduet på den måten, og det er din egen feil og du har ingen andre å skylde på … Folk som har gått gjennom en krise vet hva jeg mener. Men du kommer deg ikke videre fra noe sånt hvis du isolerer deg.

- Det er ingen trylleformel. Det ble gjort på en kontrollert måte, ved at CNN fattet beslutninger. Man gjør de tingene som må til, som i mitt tilfelle var å legge meg inn til behandling.

Du jobber ikke i noen og tjue år for nesten å kaste karrieren din ut av vinduet på den måten.

- Trodde jeg karrieren min var over? Jeg vet ikke hva jeg trodde på det tidspunktet. Bekymrer man seg for hva seerne kommer til å si? Selvsagt gjorde jeg det. Har man mistet troverdigheten? Selvsagt bekymrer man seg for det. Jeg ville vært dum hvis jeg ikke gjorde det.

Slo tilbake

- Men i løpet av seks måneder hadde vi lansert «Quest means business». Så det handler ikke om hva som skjer, men om hvordan du reagerer, hvordan du svarer. Det som skjedde, skjedde. Omstendighetene var ikke på langt nær så slibrige som det er blitt framstilt som. Men det skjedde.

Ytterligere spørsmål blir avfeid.

- Det er det som skjer etterpå som betyr noe. For enhver idiot kan rote seg inn i trøbbel, og så fortsette å dumme seg ut i framtida. Så når du spør meg om jeg ikke har vært veldig heldig, som sitter her seks år etterpå, må du se på hva vi gjorde da og hvordan vi gjorde det.

Klikk på bildet for å forstørre.

Richard Quest og Nettavisens Ingvild Tvervaag deler en forkjærlighet for skinnbukser. Foto: Guro Holmene (Mediehuset nettavisen)

- Har du det bedre nå?

- Selvsagt! Absolutt.

- Så det var positivt for noe?

- Vel, altså, spør du meg om jeg … Det er litt som at «nå som du har sluttet å slå hodet i veggen, føler du deg vel mye bedre?».

Quest ler, og er ganske jovial, tross temaet.

Se video: Her ser Richard Quest på Valen-parodien av seg selv


«Homofil og jøde»

I sommer fortalte han at han er homofil under en episode av «Quest means business».

- Det var lett. Jeg har vært åpent homofil overfor familie og venner i over 20 år, så det var ikke noen hemmelighet. Men det kommer en tid da … Og forresten, Al Jazeera tilbød meg aldri noen jobb.

Flere nyhetsartikler og Quests Wikipedia-side omtaler episoden der den arabiske tv-kanalen tilbød Quest en stilling, og han skal ha begrunnet avslaget med at han er jøde og homofil, og dermed neppe passet profilen helt.

- Det er bare tull. Jeg var i redaksjonen den dagen Al Jazeera gikk på lufta for første gang. Og noen ropte «Richard, søkte du jobb i Al Jazeera». Og jeg ropte tilbake «jeg er homofil og jødisk, tror du de ville valgt meg?». Men da The Guardian skrev en sak om det første året til Al Jazeera, og at de ikke hadde klart å ansette noen av de store navnene, var det noen som lekket sitatet om at jeg hadde blitt tilbudt en jobb. Men det har aldri skjedd. Jeg har kun jobbet for to selskaper i hele mitt liv, BBC og CNN, og jeg har kun søkt jobb i to tv-selskaper noensinne, og det er BBC og CNN.

Samme kan det være. Akkurat nå er det noe som er viktigere enn hvordan han tjener penger: Å finne ut om Stordalens hotell leverer på de essensielle områdene seng og varm sjokolade.

Se hvordan Richard Quest reagerer på Kristian Valens parodi.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=20bz_QFnpvwILcv9fX_b9FxlNRySp2Bf-EDZOhiHJJT-Sd8uEoAdiOctRquVWdbgWYNxFia7k882H6oCmhN9h1RrFnWpEePWcy3DsP2cu5gfqmc3UvEv1Ph1A6-cKDLS5UOsYoNF6ks&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag