*Nettavisen* Økonomi.

- Du må ikke være rakettforsker for å drive matbutikk

- Denne gjengen her kjenner hverandre alle sammen. Det er bra at Sylvi Listhaug pirker i en sannhet som en gruppe mennesker har fått lov å utvikle og foredle, om at bonden må ha støtte fra staten for å kunne drive, sier Ole Robert Reitan om landbrukseliten. Foto: Tommy H. S. Brakstad (Nettavisen)

Ole Robert Reitan varmer opp til årets fest med å hylle Sylvi Listhaugs oppgjør med bøndene.

13.06.14 14:51

Ole Robert Reitan samler søndag 8.500 av sine ansatte i Oslo. Rema-kulturen skal dyrkes. Hvor mye det koster er ikke kjent, men trolig snakker man om godt over 50 millioner kroner.

Men hva gjør nå det? Milliardene triller inn i konsernet. 76,8 milliarder kroner ble det i fjor, med et driftsresultat på over tre milliarder.

De har 35.000 ansatte, tilsvarende halve Kristiansand by, og rundt 4.000 butikker!

Kjeder som Narvesen, 7-Eleven, Uno-X og ikke minst Rema 1000 eies alle av Reitan-klanen. Det vil si Ole Robert, broren Magnus og faren Odd.

Til sammen er de tre, som eier en tredjedel hver, gode for snart 30 milliarder kroner. Eller muligens enda mer.

At det er blitt stort, forstår man når man kommer i resepsjonen til kontoret på Ensjø i Oslo. På en stor skjerm vises det hvor mange kunder Rema 1000 har hatt hittil i år, og ikke nok med det, den viser også kundetallet hittil i dag.

Over 110 millioner kunder har dagligvarekjeden hatt innenfor dørene sine i år, mens det i løpet av intervjuet på litt over en time, hadde fått 60.000 nye kunder på besøk.

Nettavisens økonomiredaktør Ole Eikeland møter Ole Robert Reitan til «Det store intervjuet», hvor han snakker ut om kjendistilværelsen, forholdet til faren, om 100-millionerkronershuset, om skattetrykket, Rema-kulturen, veksten fremover, støtten til Sylvi Listhaug og ikke minst Bill Gates.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisens økonomiredaktør Ole Eikeland møter Ole Robert Reitan. Foto: Foto: Tommy H. S. Brakstad (Nettavisen)

En eksentrisk fyr
Det var Odd som skapte Rema 1000 og Reitangruppen. Men da Ole Robert var nesten 30 år tilbake i 2001, overtok han roret.

- Det er din far som skapte Reitangruppen. Han kaller seg Colonialmajor og Ladejarl. Han virker som en litt eksentrisk fyr. Kommer du fort i skyggen av ham, siden han er den han er?

- Jeg har levd i dette siden jeg var veldig liten og vokst opp vegg i vegg med butikken og jobbet i butikken siden jeg kunne gå. Dette er et familieprosjekt. Jeg heier på ham og støtter ham, akkurat som jeg er stolt og viser frem hva jeg har gjort, slik de fleste gjør til pappaen sin.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg er stolt av det jeg har bidratt til de siste 10 til 13 årene. Jeg gjør det fordi jeg føler jeg skylder ham det, men også for min egen del og fordi det er veldig morsomt.

- Samarbeidet fungerer veldig bra. Han er god på noen ting, mens jeg er god på andre ting. Vi både utfyller hverandre og bruker hverandre.

- Men jeg kjenner mange gründere med suksess. De er veldig spontane, vil ha det på sin måte, på godt og vondt. Kommer han ofte inn fra sidelinjen og overkjører deg når han ikke er enig med deg?

- Nei, det har aldri skjedd. Jeg fikk ansvaret for Rema 1000 i 2001, rett før jeg fylte 30 år, og han har aldri overprøvd meg en eneste gang.

- Den som har ansvaret, tar ansvaret. Siden den gang har vi vært uenige om mange ting, men det er alltid jeg som har siste ordet om hva vi gjør med Rema 1000.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ole Robert Reitan, Kjell Magnus Reitan og pappa Odd Reitan kan alle smile bredt. Resulatet i fjor endte opp på 2,6 milliarder kroner før skatt. Foto: Foto: Ned Alley (NTB Scanpix)

- Og det respekterer han?

- Ja, det gjør han, men han passer på å si i fra når han er uenig. Noen ganger sier jeg «det har du rett i», og så gjør jeg noe med det, mens andre ganger sier jeg bare; «hører hva du sier», sier han før han bryter ut i en krampelatter.

- Så diskusjonen går heit for seg på søndagsmiddagene?

- Det har den gjort mange ganger. Det hadde vært helt uaktuelt å løpe rundt 18 timer i døgnet for å bli overprøvd. Det hadde ikke fungert.

«Noen ganger sier jeg «det har du rett i», og så gjør jeg noe med det, mens andre ganger sier jeg bare; «hører hva du sier».», sier han om farens innblanding.

- Og forholdet til din bror - dere har en grei arbeidsfordeling dere imellom?

- Han har faglig styrke på helt andre områder enn meg. Han er veldig analytisk. Selv om han jobber med kioskdelen vår, har han selvfølgelig klare standpunkt på hva som skjer i Rema 1000.

- Han stiller meg veldig gode spørsmål, som utfordrer meg, og vi finner løsninger sammen. Han er definitivt en av mine viktigste samarbeidspartnere.

- For å lede en bedrift må man være flink til å spille på hverandres gode sider. Det er relativt gjennomsiktig hva jeg ikke er god på, men da har jeg folk rundt meg som er flink på det.

«Det er ikke rocket science å drive dagligvarebutikk rent finansielt. Du må bare ha større inntekter enn kostnader.»

- Du liker ikke finans?

- Det er ikke «rocket science» å drive dagligvarebutikk rent finansielt. Du må bare ha større inntekter enn kostnader, humrer han.

- Det er det mange som kunne ha lært mye av, faktisk.

Ingenting tar mer enn 14 dager
- Og hva er ikke du god på?

- Jeg trenger folk rundt meg som tar tak i ting og sørger for å få det gjennomført. Og som setter ting i system og som sier i fra at nå holder det, nå må du ikke finne på noe nytt. Nå må vi få tid til å gjennomføre de andre tingene.

- Her tar vi tak i ting. Drøfting er det lite av. Jeg skjønner aldri når folk kommer og sier de trenger tre måneder på å gjennomføre ting. Ingenting i denne verden tar mer enn 14 dager, hvis du setter deg ned og konsentrerer deg om den ene tingen.

Kjendismedaljensbakside
Ole Robert Reitan har siden han overtok stafettpinnen etter faren i Rema 1000, blitt mer og mer en rikskjendis. Det er helt sikkert morsomt for mange, men det medfører at også privatlivet blir offentlig eie.

Klikk på bildet for å forstørre.

Celina Midelfart og Ole Robert Reitan var et av Norges mest kjente næringslivspar en stund. Her feirer de at Norge slår Slovenia under en VM-kvallifiseringskamp i 2004.  Foto: Foto: Tor Richardsen (NTB Scanpix)

For Ole Robert Reitans del ble det tydelig, da han en liten stund var separert fra konene Monica og var sammen med en annen næringslivskjendis, Celina Middelfart.

- Du er jo den som nå er Reitangruppens ansikt utad. Hvordan takler du dette å være så profilert?

- Jeg tenker ikke så mye på det. Det er en del av jobben min. Jeg representert selskapet når det er nødvendig, men så er jeg også en engasjert kar, som bryr seg om det som skjer i samfunnet og som ikke helt klarer å holde kjeft.

«News today, fish n’chips tomorrow»
- Du er en kjendis, og da bryr folk flest seg om ting som for mange andre er private. Hvordan takler du dette folkesnakket?

- Det kan jeg ikke bruke noe tid på.

- Men det må være leit?

- Jeg bruker tid på jobben min, og så bruker jeg tid på vennene og familien min. Andre ting som foregår rundt, har jeg ikke tid til.

«Det er viktig å ha et samfunn hvor det er lov å stikke frem nesen, men når du velger å gjøre det, må du også tåle litt juling. Jeg kan jo være litt høy, jeg, ha, ha ha.»

- Torbjørn Johannson mener at det er litt Janteloven i Norge. At dere som gjør det bra, får mye dritt slengt etter dere?

- Vi må tåle det. Det er viktig å ha et samfunn hvor det er lov å stikke frem nesen, men når du velger å gjøre det, må du også tåle litt juling. Jeg kan jo være litt høy, jeg, ha, ha ha.

- Det er en del av gamet. Jeg vet jo at det ikke stikker så dypt. Som engelskmennene sier; «News today, fish n’chips tomorrow».

- Når fotballtrenere sier at de ikke klarer presset lenger, så tenker jeg bare at de kan bare la være å lese det som skrives, så er jo presset borte.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det har jeg stålkontroll på, men jeg har ikke tenkt å dele det med deg, svarer Ole Robert Reitan på spørsmål om hvor mye huset kostet å pusse opp, før han braser ut i full latter. Foto: Foto: Tommy H. S. Brakstad (Nettavisen)

- Men det kan jo også påvirke familien og barna. Flere blir mobbet på skolen. Og da er det ikke bare deg lenger.

- Vi har det veldig greit i min familie og vi bryr oss ikke så mye om det.

Palass til 150 millioner
Ole Robert Reitan er oppvokst i Trondheim, vegg i vegg med en Rema 1000-butikk. Nå bor han sentralt i Oslo i et palass av et hus uten en Rema 1000-butikk vegg i vegg.

- Jeg har gått forbi huset ditt på Frogner og det er ikke mye kuttisme der i gården!

- Ha, ha. Det er jo fantastisk å få lov til å realisere en slik drøm. Ikke minst å bo midt i byen og ha nærhet til alt.

«Vi har fått oss et hus vi alltid har drømt om, men vi kommer ikke til å gå på et slikt prosjekt igjen.», sier han om drømmehuset til 150 millioner kroner.

- Jeg er glad i å sykle og på 15 minutter er jeg på Sognsvann og har sjøen rett rundt hjørnet. Jeg elsker å bo i Oslo.

- Du fikk huset relativt rimelig. Du fikk det for rundt 40 millioner kroner, etter at utsalgsprisen lå på sånn 70 til 80 millioner. Du har jo pusset det opp noe vanvittig. Hvor mye har det egentlig kostet?

- Det har jeg ingen formening om.

- Så du vet ikke hvor mye?

- Det har jeg stålkontroll på, men jeg har ikke tenkt å dele det med deg, ler Reitan.

- Men det har vært verdt det. Vi har fått oss et hus vi alltid har drømt om, men vi kommer ikke til å gå på et slikt prosjekt igjen. Det får bli «a once in a lifetime»-prosjekt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ole Robert Reitan og kona Monica Tønnesen Reitan ankommer Petter Stordalens 16. mai fest for tre år siden. Litt usikker på tema! Foto: Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)

Men i forbindelse med en rettssak hvor Ole Robert og kona Monica, ble stevnet, kom det frem at oppussingsbudsjettet var på over 100 millioner kroner.

- For det var en rettsak?

- Jeg liker å betale for noe jeg får, men ikke betale for noe jeg ikke får.

- Så du har lært litt om byggeledelse?

- Jeg har i hvert fall lært mye om hvem som ikke er gode byggeledere!

Penger blir man ikke lykkelige av
At Ole Robert Reitan har råd til huset, rettsaken og oppussingen, er det ingen tvil om. Trolig er hans personlige formue på rundt 10 milliarder kroner. Men får han ikke noen ganger lyst til å selge alt og heller gjør alle de tingene han ikke får tid til i en hektisk hverdag?

- Dere kunne helt sikkert fått 25 til 30 milliarder for hele konsernet. Så kan dere hellet nyte livet og drive med musikk eller andre ting dere elsker?

- Det er jo det her vi nyter. 35.000 mennesker i 4.000 butikker som driver med det vi elsker mest av i verden. Det er jo dette som er gøy. Penger blir man ikke lykkelige av.

«Bill Gates har jo på en måte tatt over verden. Det er ikke en lyspære i hele verden som ikke lyser uten Microsoft. Da mener jeg at du har hatt sykt flaks.»

- Bill Gates har gjort det. Det er snakk om litt andre summer, men likevel?

- Han mener jeg er forpliktet til å gjøre det han gjør. Han har jo på en måte tatt over verden.

- Det er ikke en lyspære i hele verden som ikke lyser uten Microsoft. Da mener jeg at du har hatt sykt flaks. Hadde jeg vært Bill Gates, hadde jeg gjort akkurat det samme.

- Microsoft klarer seg fint uten Bill Gates og hans vanvittige private kapital, men vi har som ambisjoner å vokse og bli fem ganger større enn vi er i dag. Da må vi bruke alle pengene våre og all vår tid på det.

- Men da må dere ha suksess i utlandet?

- Vi er nummer tre i Danmark. Innen ti år er vi nummer en. Det føler jeg meg helt trygg på. Rema 1000 er Danmarks tredje beste merkevare etter Apple og Google.

- Vi er størst på økologisk mat i Danmark. Vi har også en utrolig bra ledelse. Det er mange priser i Danmark og vi vinner nesten en ny pris hver dag. Vi vinner faktisk nesten alle prisene i Danmark, tror jeg, humrer han.

- Halleluja, og ikke nok med det ...

- Ha, ha. Men det er Norden som teller. Å etablere seg i England er helt umulig. Tesco har like stort resultat som vi har omsetning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tre festestemte gutter. Foto: Foto: Tommy H. S. Brakstad

- Men da kommer vi inn på den norske matpolitikken i Norge. Importvernet gjør det veldig vanskelig for type Tesco, å etablere seg i Norge. Enig?

- Jo, men når det gjelder håndverket, er vi flinkere enn de fleste. En Rema-butikk mot en Tesco-butikk, så gjør vi det aller meste bedre enn dem. Hadde vi hatt like forutsetninger, ville det vært vanskelig for dem uansett.

- I Danmark konkurrer vi med Aldi og Lidl, de største i Europa. De prøver å ta oss hver eneste dag, men er sjanseløse.

Hyller Listhaug
- Tesco kan jo bare kjøpe ICA, så er de i gang?

- Den strategidirektøren i Tesco som anbefaler styret å kjøpe ICA, vil jeg like å se.

«Vi har akkurat samme påslaget i Norge som i Danmark, så forskjellen er ene og alene de innkjøpsbetingelsene vi har i Norge.», sier Reitan om at de danske matvareprisene ligger 40 prosent lavere enn de norske.

- Er det så ille stilt i ICA?

- Hvis jeg var Tesco, ville jeg kjøpt noe som fungerer, ikke noe som ikke fungerer.

- Jeg klarer ikke å se den store forskjellen på Norge og Danmark. Den eneste store forskjellen jeg ser, er prisene, som ligger 40 prosent lavere i Danmark.

- Vi har akkurat samme påslaget i Norge som i Danmark, så forskjellen er ene og alene de innkjøpsbetingelsene vi har i Norge.

Det Reitan sikter til her, er det norske importvernet på landbruksprodukter, samt milliardoverføringene til bøndene. Totalt utgjør dette godt over 20 milliarder kroner årlig.

- Man skal være forsiktig med å bli for konserverende i sin tankegang. Noen ganger virker det som at argumentasjonen er at hvis ikke ting er som det var i går, så er det feil. Sånn kan det ikke være, sier Reitan.

Klikk på bildet for å forstørre.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug får skryt av Ole Robert Reitan for at hun tørr å utfordre den etablerte landbrukselite. Foto: Foto: Audun Braastad (NTB Scanpix)

Landbrukseliten
Han har aldri vært veldig imponert over Frps landbrukspolitikk isolert sett, men at Sylvi Listhaug kommer inn og stiller spørsmål med den norske landbrukspolitikken, anser han som bra.

- Hun pirker litt i en sannhet som en gruppe mennesker, som har gått oppå hverandre hele livet, har fått lov til å utvikle og foredle. Det er veldig bra, sier Reitan.

- Hvem tenker du på da?

- Dette er bønder, landbruksorganisasjoner, landbrukssamvirke, landbrukshøyskolen og landbruksdepartementet.

- I denne gjengen her kjenner de hverandre, alle sammen. De har gått på samme skole, hatt de samme foreleserne, lest de samme bøkene og oppvokst på den samme ideologiske plattformen, at bonden må ha støtte fra staten for å kunne drive.

«Denne gjengen her, kjenner hverandre alle sammen. De har gått på samme skole, hatt de samme foreleserne, lest de samme bøkene og oppvokst på den samme ideologiske plattformen, at bonden må ha støtte fra staten for å kunne drive.»

- Det er mulig at det er sånn, men i utgangspunktet er en bonde en selvstendig næringsdrivende. Jeg sier ikke at vi skal ta bort hele landbruksstøtten og fjerne tollbarrierene, men vi må utfordre landbruket til å bli mer produktivt og effektivt enn det er i dag.

- Så du støtter Listhaug i å få frem debatten og du ønsker at bøndene skal tenke smartere?

- Ja. Vi vil få en mer rasjonell drift, noe som vil komme forbrukeren til gode. Bare se på min bransje, hvor bruttofortjenesten i 1980 lå på rundt 28 prosent, mens den i dag ligger på 20 prosent og hos Rema på 16 prosent. Vi snakker om 12 milliarder kroner som har kommet norske forbrukere til gode.

-Det er hele landbruksstøtten eller hele formuesskatten om du vil, sier han med et smil rundt munnen.

Reitangruppen har rottet seg sammen med Coop i kampen om å hindre at NorgesGruppen klarer å overta ICAs logistikk og innkjøpsordning. Ole Robert Reitan føler seg relativt trygg på at Konkurransetilsynet vil nekte kjøpet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Torbjørn Johannsom mener at det var smart av Reitan å alliere seg med Coop i ICA-saken. Foto: Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)

I forbindelse med «Det store intervjuet» denne uken sendte Torbjørn Johannson, som styrer NorgesGruppen sammen med sin bror og nevø, en hilsning til Ole Robert Reitan.

Torbjørn Johannson:
«Du kan hilse ham å si at det var et smart trekk i ICA-saken, å gå sammen med Coop. Jeg ville gjort det samme, jeg.»

LES HER: Mannen som ga bort 15 milliarder kroner

Reitan ler.

- Jeg tror at det ikke blir noe av og at løpet er kjørt i forhold til Konkurransetilsynet. Jeg forstår ikke hva som kan endre deres syn.

- Det skulle bare mangle. Dette er Norges største bransje. Vi bruker bare mer penger på hus og bil i løpet av året. At vi da skal ha et selskap som kontrollerer mer enn 50 prosent av butikkmassen, 60 prosent av alle kiosker og bensinstasjoner, og 70 prosent av alle restauranter ... det sier seg selv at det ikke er bra.

- At Høyre, med Monica Mæland som næringsminister, skal overprøve Konkurransetilsynet i denne saken, blir jeg veldig forundret over hvis skjer.

Som mottrekk har Reitan alliert seg med Coop, noe det ikke blir noe av, hvis Konkurransetilsynet nekter ICA og NorgesGruppen å samarbeide.

Total kunnskapsløs kritikk
Men Ole Robert Reitan mener at det er fullt mulig at Reitangruppen alene overtar ICAs logistikk og innkjøpsdel.

- Vi ville fortsatt vært mindre enn NorgesGruppen på logistikk og innkjøp, så det er fullt mulig.

- Noe av det verste jeg vet er total kunnskapsløs kritikk, når folk banker til i kronikker og sier; «han som ville slått kloa i det selv»

- Men det vil du jo?

- Selvfølgelig vil jeg det, men det er en helt annen sak. Alternativet er at ICA slår seg sammen med NorgesGruppen og blir dobbelt så store som oss, eller at de slår seg sammen med oss, og vi blir like store som NorgesGruppen.

- Det er ganske forskjellige scenarioer for den norske forbrukeren.

Selv om Reitangruppen ikke er større enn at de kan overta ICA, ifølge Ole Robert, så omsatte gruppen for mer enn NorgesGruppen i fjor. 76,8 milliarder kroner tikket inn på topplinjen, mens resultatet før skatt havnet på 2,6 milliarder kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ole Robert Reitan etterlyser at finansminister Siv Jensen gjør noe med formuesskatten. Foto: Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Det fikk også kemneren nyte godt av. Den totale skattebelastningen for Reitangruppen og eierne kom på 530 millioner kroner i fjor. Selv om Ole Robert Reitan betaler sin skatt med glede, er det en skatt han kunne vært foruten.

- Reitangruppen og vi privat betalte 530 millioner kroner i skatt i fjor, og det er vi stolt av.

- Men jeg tror at formuesskatten ødelegger mye av potensialet til mange andre i norsk næringsliv enn oss, som har lave inntekter, store ligningsformuer og i flere tilfeller driver med underskudd. Da blir det ikke lett å vokse og skape nye arbeidsplasser.

«Nå har vi en ny regjering som så absolutt har sagt at de ikke ønsker formuesskatten, men som ikke klarer å gjøre noe med det.»

- Er du norsk eier og konkurrerer med et selskap med utenlandske eiere, har de en fordel, da ikke de betaler formuesskatt. Det er to gode argumenter, men som ikke angår vår virksomhet.

Harald abdiserer
Øystein Stray Spetalen gikk løs på Jens Stoltenberg i «Det store intervjuet» i Nettavisen i forbindelse med valget i fjor, hvor han fortalte om Stoltenbergs «skjulte» formue på 45 millioner kroner. Spetalen listet opp en gunstig statspensjon, hytte og bolig, noe mange politikere har og at det var grunnen til at det ikke ble gjort noe med formuesskatten.

- Jeg forstår Øystein veldig godt. For Ap sin del, er det et ønske om å få til en bedre fordeling, men samtidig er det mange innad i partiet som aller helst vil finne en annen løsning, slik at man slipper formuesskatten.

- Nå har vi en ny regjering som så absolutt har sagt at de ikke ønsker formuesskatten, men som ikke klarer å gjøre noe med det.

Søndag må filharmonien vike, for da blir det trønderrock i Oslos gater, Kong Harald abdiserer og Ole Robert Reitan blir konge for en dag.

LES FLERE «DET STORE INTERVJUET» HER:

Spetalen: - Jens Stoltenberg har en skjult formue på 45 millioner

Fredly: - Nå må ikke Høyre og Frp ende som tamme kopier av Jens & co

Kolberg: - Bare stikk, John Fredriksen

Hågensen: - Valla har psykopatiske trekk


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag