- Du spekulerer med renten

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (Scanpix)

Både bundet og flytende rente er spekulasjon, melder ekspert.

NA24s blogger Nils E. Joachim Høegh-Krohn, administrerende direktør i investeringsselskapet Argentum og førsteamanuensis II i finans ved Norges Handelshøyskole, skriver i sitt siste innlegg at også rentebinding er spekulasjon.

Les hele bloggen og si din mening her

- Sentralbanksjef Svein Gjedrem uttalte nylig at det er spekulasjon å ha flytende rente på boliglånet. Jeg er enig. Men det er også spekulasjon å binde renten. Hva som er gunstig er knyttet til den enkeltes situasjon. Har du god økonomi og tåler svingninger i renten, lønner det seg med flytende rente. I motsatt fall kan det lønne seg å binde den. Men, uansett hva du gjør, spekulerer du, starter Høegh-Krohn sin siste blogg.

Flytende spekulasjon
- Du spekulerer hvis du ikke binder renten. Det er en investeringsbeslutning for 10 til 20 år som du skal finansiere. Tar du en flytende rente, så er det et spekulativt valg, sa Gjedrem til Dagens Næringsliv.

Norges Bank valgte i forrige uke å holde styringsrenten uendret på rekordlave 1,25 prosent.

Men sentralbanken varslet imidlertid at dersom den økonomiske utviklingen skulle vise seg å bli bedre enn de anslo da de la frem sin rentebane i pengepolitisk rapport i juni, vil renten bli satt opp tidligere.

Les mer: Holder renten rekordlav

Gjedrem mener et normalt norsk rentenivå vil ligge på fem-seks prosent. I dagens marked er de beste fastrentetilbudene på rett under fem prosent.

Fast spekulasjon
- Om markedene tror vi står overfor økonomiske nedgangstider, er rentekurven gjerne fallende, det vil si at de korte rentene er høyere enn de lange. Hvis de økonomiske vekstutsiktene er mer positive, er de lange rentene høyere enn de korte, melder Høegh-Krohn.

- Vekstutsiktene svinger og du skulle tro at fallende rentekurver forekom like ofte som stigende. Slik er det ikke. Rentekurven stiger oftere enn den faller. De lange rentene er altså vanligvis høyere enn de korte. Det er ulike teorier om hvorfor det er slik. En god grunn kan være at de som låner deg penger når du binder renten, vil ha betalt for at de må garantere deg den samme renten i lang tid. Fremtiden er usikker og de fleste investorer vil ha betalt for å påta seg risiko. Akkurat som forsikringsselskaper. Lange renter inneholder altså en risikopremie eller en forsikringspremie som du må betale. Derfor er den faste renten i gjennomsnitt høyere enn den flytende. De siste 15 årene har den gjennomsnittlige 10 årsrenten vært om lag ett halvt til ett prosentpoeng høyere enn den korte tremånedersrenten. Det betyr at forsikringspremien du må betale for å binde renten kan være 10-20 prosent høyere rentekostnader, melder han.

Les hele bloggen og si din mening her

- Men tåler du høyere renter, kan du spekulerer i at akkurat denne gangen, ved å binde renten nå i dag, så skal du klare å få en fast rente som er lavere enn gjennomsnittsrentene fremover. Ser vi på historien har dette selvfølgelig skjedd, men foruroligende sjelden. I de siste 15 år har de lange 10 årsrentene har vært lavere enn gjennomsnittlig tremåneders rente i seks av femten år. Det er ikke spesielt gode odds, mener Høegh-Krohn.

Han mener at rentebinding «er dyrt. Til dels veldig dyrt. Derfor er rentebinding minst like spekulativt som flytende rente. Kanskje mer».

Les hele bloggen og si din mening her

NA24s faste kommentator Are Slettan har også nylig sagt sin mening om fast og flytende rente.

Les mer her: Gambler du med flytende rente?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag