NA24.no

- Du ville aldri vist dette til noen, det ville være for flaut

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)
Du tar feil om du ikke tror du har noe å skjule.


FOLKETEATERET (Nettavisen NA24): Det har vært mye snakk om overvåkning og personvern i kjølvannet av Edward Snowdens NSA-avsløringer. Overvåkningen som foregår på nettet nå er nærmest total, og det er veldig vanskelig å holde noe som helst skjult.

Ifølge sikkerhetsekspert Mikko Hypponen er situasjonen i dag omtrent som skrekkscenarioet 1984 - bare mye verre.

Men en gjennomgangstone i blant tilhengere av overvåkning er at målet berettiger midlende, og at om du ikke har noe å skjule, så har du heller ikke noe å frykte.

Dette er en argumentasjon som den finske sikkerhetseksperten har svært lite til overs for.

Har ikke tenkt gjennom det

- De som sier dette, har enkelt og greit ikke tenkt gjennom det, sier Hypponen til Nettavisen.

- Apple-grunnlegger Steve Wozniak gikk på scenen nylig, og sa noe som at i gamle dager så gikk vi til "vise menn" når det var noe vi lurte på. I dag går vi ikke til vise menn lenger, men vi går til noe som begynner med GO - og det er ikke "GOD". Vi går til Google, og vi søker på det vi lurer på.

- Overvåkning av internett handler ikke bare om at nær sagt alle bærbare datamaskiner nå har mikrofon og kamera som kan fjernovervåke deg, og at Xbox Kinnect har et kamera som kan overvåke stua di. Internett vet også hva vi tenker, sier Hypponen.

Google vet alt om deg

Han viser til at ved å studere søkehistorikken til en person, og hvilke treff en mener er interessant, så kan en si veldig mye om hva som skjer i livet.

Han viser frem eksempler på hvordan Google automatisk gjetter at du skal søke etter kjønnssykdommer om du begynner å søke etter utslett, og at spørsmål om kjæreste fort kan handle om utroskap.

En kan lære mye om en person ved å se hva en har søkt på.

- Skal jeg si til kjæresten at jeg har vært utro? Vi er mer ærlige med søkemotorer enn vi er med våre egne partnere. Dette gir makt til søkemotorene, og det gir masse makt til de som kan få tak i informasjonen.

Dyrt og helt gratis?

- De fleste av oss liker Google, men det er litt synd at vi ikke kan betale for tjenesten. Jeg ville mye heller betale med mine penger enn med mine personlige data. Google har en ekstremt dyr operasjon. Bare strømkostnaden til datasentrene er rundt 100 millioner dollar i året, og da har vi ikke begynt å snakke om  kostnaden til maskinvare, ansatte og lignende. Likevel betaler du ikke noe for søk, karttjeneste, mail eller noe.

- En skulle tro at de da gikk konkurs, men det gjør de ikke. Googles overskudd var i fjor på 17 milliarder dollar. Til sammenligning ble Nokia solgt til Microsoft for fem milliarder dollar. Googles overskudd ved å gi deg en gratis tjeneste er altså mer enn tre ganger så mye som verdien til Nokia.

- Hvis Google har en milliard brukere, så betyr det at de tjener 17 dollar per bruker. Det er meg, deg, sjefen din, kjæresten din... Det finnes ingen gratis lunsj, det er ingen gratis søkemotor, det er ingen gratis e-post. Google er ikke onde, og vi aksepterer det ved å godta en lisensavtale ingen har lest. Men Google er ikke noe søkemotorselskap, det er verdens største annonseselskap, som lever av å selge reklame basert på det de vet om deg, sier han.

- De vil ha noe på deg

- Men det kan vi altså leve med. Problemet kommer når overvåkningstjenester får tak i informasjonen. Vi aner ikke hva de bruker informasjonen til, og de kan nå holde på denne informasjonen til evig til. Så selv om du ikke har noen problemer med noen myndigheter i dag, så kan du ha det om ti år. Da vil de har mer enn nok informasjon til å vri armen din. Har du gjort noe pinlig, så vil de kunne finne det.

- Bare tenk på det: Du ville aldri vist meg din fullstendige google-historikk, det ville være for flaut. Det betyr at vi alle har noe å skjule. Det handler ikke om å ha gjort noe ulovlig, men det handler om personvern. Det å overvåke alt er nå mulig, men det betyr ikke at det er rett å gjøre, sier Hypponen.

Du burde være forbanna

Overfor Nettavisen er han klar på en ting:

- Du burde ikke være bekymret, du burde være forbanna. Det er det eneste som kan hjelpe til å gjøre noe med dette.

- Obama kunngjorde nylig noen endringer om hvordan NSA skulle håndtere telefondata om amerikanske borgere, og det var gode ideer. Men så går det opp for deg at utlendinger, det er deg og det er meg. Og det er faktisk 97 prosent av verdens befolkning. NSA gjør ikke noe galt når de overvåker alle andre.

Han sier at han ikke har noe problem med at etterretningsorganisasjoner har målrettet overvåkning av mistenkte.

- At de overvåker nordkoreanske ledere, syriske generaler eller til og med Angela Merkel, det har jeg ikke noen problemer med. De må forstå at de er legitime mål. Det jeg har et problem med er at de overvåker min mor. De overvåker personer de vet er uskyldige, bare fordi de kan.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere