Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

- Ebola-alarm kunne ødelagt for norsk laks

Før Liu Xiabo fikk fredsprisen, hadde fersk norsk laks en markedsandel i Kina på over 90 prosent. I oktober i fjor var andelen på 26 prosent.
Før Liu Xiabo fikk fredsprisen, hadde fersk norsk laks en markedsandel i Kina på over 90 prosent. I oktober i fjor var andelen på 26 prosent. Foto: Marte Christensen
Sist oppdatert:
Rykteflom skapte full krise for lakseeksporten til Kina.

I fjor høst skrev svært mange kinesiske medier at det var ebola i norsk laks, og bransjen fryktet da det verste, skriver Dagens Næringsliv (DN).

- På kort tid registrerte vi at over 110 nettsteder hadde skrevet at norsk laks hadde ebola. Den feilaktige informasjonen var overalt, på tv, i radio og i aviser. Det var rett og slett en krise for omdømmet til norsk laks, og jeg skjønte at de kommende dagene kom til å bli et være eller ikke være for norsk laks, sier norsk sjømatutsending til Kina, Sigmund Bjørgo, til avisen.

Norske lakseeksportører har slitt voldsomt i Kina etter at Liu Xiabo fikk fredsprisen i 2010, og så kom rykteflommen den 9. september i fjor.

Kilden til ebolaryktet kom fra den Shanghai-baserte nettavisen The Paper, som dro koblinger mellom ebolaviruset og at Norge slet med ILA-smitte på laks (en virussykdom på fisk).

Sjømatrådet satte ifølge DN inn en stor offensiv for å få avkreftet ryktene, og kom til orde i 420 nettmedier.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!