*Nettavisen* Økonomi.

- Egne borgere størst trussel

Foto: (TV 2)

Sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Jørn Holme mener den fremste utfordringen for europeisk terrorbekjempelse er knyttet til landenes egne innbyggere.

25.01.06 15:41

- Vi er vant til å tenke på asylsøkere som en «farlig gruppe», men den fremste terrorutfordringen i Europa er knyttet til landenes egne borgere, sa Holme på miniseminaret «Terrorisme i Norden» onsdag.

Holme redegjorde for de nordiske sikkerhetstjenestenes arbeid, og forklarte at deres hovedfokus i kampen mot terror er voldelige «salafi-islamister».

Integrering

- Kampen mot terror er ikke bare et spørsmål om innsats i utlandet, men også om å ha en god integreringspolitikk, slik at man hindrer norsk ungdom i å bli rekruttert av ekstreme grupperinger. Den største risikogruppen er 2. og 3. generasjons innvandrere, sa Holme.

Holme understreket forskjellen mellom fundamentalisme og ekstremisme.

- Forskjellen er vold, og det er viktig å se at dette dreier seg om et lite antall mennesker.

- Vi ser at det finnes europeisk ungdom fra 15 år og oppover som velger å bli ekstreme. Det er viktig å fange opp disse og sørge for at de ikke faller utenfor samfunnet, på samme måten som det er viktig å fange opp ungdom med norsk bakgrunn for å hindre at de blir rekruttert av nynazister.

Avverget terror

Holme beskrev terrorsituasjonen i Europa som «alvorlig», men understreket at mange angrep har blitt avverget de siste årene.

- Det er minst 30-40 tilfeller der terrorhandlinger har blitt stanset måneder før de skulle ha skjedd takket være godt samarbeid mellom de ulike landenes sikkerhetstjenester.

- Det finnes mange uavhengige islamistiske nettverk i Europa i dag, som faktisk fører en krig mot oss.

- Moralsk problem

Jusprofessor ved universitetet i Bergen, Erling Johannes Husabø, beskrev på seminaret problemene med å definere terrorbegrepet, samt utviklingstrekk i den europeiske terrorlovgivningen. Han advarte mot tendensen til å kriminalisere terrormistenkte allerede i planleggingsfasen av terrorhandlinger.

- Beviskravene er fremdeles strenge for å bli straffet, men kravene for bruk av tvangsmidler som telefonavlytting, romavlytting, beslag og så videre er lavere, sa Husabø i sitt foredrag.

- Dette er, om ikke et menneskerettslig problem, i hvert fall et moralsk problem, mente han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.