NA24.no

- Eiendomsbransjen truer norsk økonomi

Sist oppdatert:
Norges Bank bekymrer seg over optimismen i eiendomsbransjen.

Tap på utlån til næringseiendom var en viktig årsak til bankkrisen på slutten av 80-tallet. Nå bekymrer Norges Bank seg for optimismen som råder i eiendomsbransjen og lister opp bransjen som en av truslene mot norsk økonomi.

NA24 - din næringslivsavis

Prisene i markedet har økt betydelig det siste året, blant annet basert på forventninger om fortsatt god vekst i norsk økonomi, og utviklingen i næringseiendomsbransjen bærer preg av stor optimisme.

- Opptatt av optimismen
Men dersom den forventede veksten ikke slår til, eller rentene blir for høye, kan det komme en knekk i lønnsomheten. Med de store utlånene bankene har til eiendomsnæringen, kan det igjen gi bankene trøbbel.

- Vi er opptatt av den store optimismen blant eiendomsforetakene fordi bankene låner ut mye til denne næringen. Under bankkrisen så vi at mye av tapene kom gjennom slike foretak, sier direktør Kristin Gulbransen i Norges Bank.

14 prosent av bankenes utlån er til eiendomsforetak, totalt rundt 450 milliarder kroner. 70 milliarder av den gjelden stammer fra nyetablerte eiendomsselskap i Oslo. Med dagens inntekter er det ikke noe stort problem å betjene den gjelden, men det kan komme dårligere tider.

Lav direkteavkastning
- Leieprisene svinger betydelig i forhold til konjunkturene. Prisene er høye og konjunkturene er gode nå, men vi kan tenke oss at det kan komme tider hvor ting blir mindre gode, sier hun.

Gulbrandsen viser blant annet til den lave direkteavkastningen på eiendom, som er leieinntekt målt i forhold til markedsverdi.

Direkteavkastningen har falt de siste årene og ser en på kontorlokaler med god standard sentralt i Oslo er direkteavkastningen nå om lag på nivå med tiårig statsobligasjonsrente, som er det risikofrie investeringsalternativet.

Prestisjelokaler i Oslo går for langt under statsobligasjonsrenten og du må tilbake til midten av 90-tallet for å finne et nivå på direkteavkastningen på nivå med statsobligasjonsrenten på rundt 4,5 prosent.

- Det kan være en risiko for at lønnsomheten i eiendomsforetakene blir mindre hvis det blir et omslag i økonomien, sier Gulbrandsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere