- Eimen av dritt affiserer meg ikke

Foto: Alexander Winger

En ærlig Heikki Holmås åpner seg i «Det Store Intervjuet» til Nettavisens Ole Eikeland.

10.03.12 12:21

Heikki Holmås er vant med dritt, mye dritt. Han har vært søppelmann for bergenserne og plukket sneiper ut av pissoarene på det kjente utestedet Hulen, også det i Bergen.

- Den halvråtne søte eimen

- Du blir vant til drittlukten, ikke sant. Den halvråtne, søte eimen av halvråten boss, sier Holmås til NA24.

- Så det som har skjedd i SV den siste tiden takler du bra?

- Det affiserer ikke meg, nei. Du kjenner det på drittlukten.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

I dag, lørdag, holder Sosialistisk Venstreparti sitt landsmøte på Lillestrøm. Kristin Halvorsen gir seg etter 15 år. Favoritten til å overta er Audun Lysbakken, men Heikki Holmås skulle gjerne hatt oppdraget.

Foto: Alexander Winger (© 2009 Alexander Dahlstrøm WingerOslo, Norway)

- Hva er viktigst? Enkeltindividet eller partiet?

- Partiet er til for folket. Enkeltindividets frihet er det viktigste. Derfor er jeg med i SV. Folk skal ha lik mulighet uavhengig av lommeboka. Man skal ikke være avhengig av arv for å kjøpe sin første leilighet. Vi skal ikke ha en overprivatisert samfunn som i England.

- Dumt for Audun

- Enkeltmenneskets frihet, da handler det om å lage et stort og bra nok felleskap, slik at vi får til det.

- Hvis Lysbakken blir valgt som leder, er det da best for Lysbakken eller SV?

- Etter å ha vært rundt i partilagene var det veldig tydelig for meg at Audun hadde et klart flertall og da trakk jeg meg, sier Holmås.

- Men det har skjedd litt siden du trakk deg?

- Jo da. Så har det dramatiske skjedd for den rødgrønne regjeringen at han måtte trekke seg. Det er dumt for regjeringen og det er dumt for Audun.

- Opp til Audun å vurdere

- Han har gitt klar beskjed til partiet at han vil ha en tilbakemelding om de vil ha ham eller ikke. Og det er så enkelt som at det som partiet vil, er det som er best for partiet, sier Holmås til NA24.

- Hvor sikker kan man være at alt er kommet på bordet i Lysbakken-saken?

- Man kan aldri være sikker.

Foto: Alexander Winger (© 2009 Alexander Dahlstrøm WingerOslo, Norway)

- Men er det ikke for stor risiko å velge Lysbakken da?

- Det er alltid risiko og sånn som det er nå, så er det litt dritt. Såpass ærlige må vi være. Mange partimedlemmer er fortvilet, men da må Audun ta den vurderingen etter at han har hørt på folk, så får vi ta den diskusjonen, sier Holmås til NA24.

- Hvorfor Lysbakken?

Heikki Holmås hoppet av lederkampen 14. februar. Da var media allerede godt i gang med å rulle opp Lysbakken-skandalen. Trolig visste Holmås at de neste ukene ville bli tøffe for Lysbakken og SV. Han hadde da to alternativer: Enten fortsette som kandidat og ta igjen det tapte sakte men sikkert. Problemet med den strategien ville vært at han måtte svare på en rekke delikate spørsmål underveis. Eller han kunne trekke seg, slik han gjorde, og la Lysbakken og Halvorsen være dem som måtte svare for seg.

- Du trakk deg. Smart trekk. Nå har Lysbakken og Halvorsen måtte svare for seg, mens du ikke har fått noen skar. Nå kommer landsmøtet. Det er jo som skapt for deg?

- Jeg trakk meg fordi Audun hadde flertallet. Så enkelt er det. Det var allerede kommet spørsmål fra enkelte fylkesledere om hvorfor jeg ikke trakk meg.

Foto: Alexander Winger (© 2009 Alexander Dahlstrøm WingerOslo, Norway)

- Hvorfor i helsike skal Lysbakken lede SV og ikke du?

- I SV har vi demokrati, og den som har mest bakking på landsmøtet, blir valgt. Nå har Audun sagt at han vil ha en klar tilbakemelding før landsmøtet på hvor landet ligger. Han stiller, og Kristin har sagt at han bør fortsette. Da blir det opp til den diskusjonen som går frem mot lørdag om han stiller, men det er en avgjørelse han må ta.

- Jeg har gjort mye galt i livet, jeg

- Hvis det dukker opp benkeforslag på landsmøtet for deg som leder, noe det garantert vil gjøre, stiller du da?

- Jeg har gitt beskjed til alle som vil foreslå meg, at det ikke er aktuelt, sier Holmås.

- Så det er helt uaktuelt?

- Jeg trakk meg for to uker siden fordi han hadde flertallet, og da synes jeg det er rimelig at han må ta den vurderingen av om han fremdeles har den støtten.

- Hvis Lysbakken trekker seg, da er du der?

- Jeg vil ikke kommentere dette. Audun får trekke de konklusjoner som han mener er riktig. Jeg synes ikke at det blir riktig å diskutere hypotetiske situasjoner, sier Holmås til NA24.

- Mange kommentatorer mener at hele ledervalgkampen var et PR-stunt. At du trakk deg, viser ikke det at de hadde rett?

- Nei. Jeg hadde lyst til å bli leder i SV, men jeg så at Audun hadde mer støtte og jeg trakk meg.

- Lysbakken og statssekretæren er begge unge og dere i SV er jo ikke akkurat kjent for å ta hensyn til autoriteter. Kan Lysbakken og hans statssekretær ha gått i autoritetsfella?

- Det alltid en fordel å ha erfaring. Jo mer erfaring, jo bedre er du på å eliminere alle de tingene du ikke skal gjøre. Det er vanskelig å si at man aldri hadde gjort det samme. Jeg har gjort mye galt i livet, jeg, og det kommer jeg nok til å fortsette med.

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

«Bryter en sosialist loven ...»

Norges beste investor på Oslo Børs, milliardær Øystein Stray Spetalen, så rødt da Kristin Halvorsen mente at Audun Lysbakken vil bli en bedre partileder etter at han måtte gi seg som barne- og likestillingsminister.

- Bryter en sosialist lover og regler, blir han hyllet for å være ærlig, sa Spetalen til NA24.

- I næringslivet hadde aldri Lysbakken blitt valgt. Ser du ikke det?

- Det er ingen som mener at du som politiker kommer sterkere ut av å ha måtte gå gjennom det Audun har vært gjennom, men jeg tror at alle som har gjort noe galt, kan ta lærdom av det videre i livet og ikke gjøre de feilene igjen.

Et parti i krise

Kristin Halvorsen etterlater seg et parti i krise. På de siste meningsmålingene har partiet en oppslutningen på under fire prosent, altså under sperregrensen til Stortinget.

- Dere har lite oppslutning blant folket. Dere er under sperregrensa på fire prosent på de siste målingene. Det som har skjedd de siste ukene med Lysbakken, har jo heller ikke hjulpet på å bygge opp tilliten til partiet?

- Det er klart (det ikke har hjulpet). Alle skulle jo helst ha unngått den situasjonen der. Det er ikke noe kult å være der vi er nå, men nå må vi bare brette opp ermene og stå på.

Foto: Alexander Winger (© 2009 Alexander Dahlstrøm WingerOslo, Norway)

- Jeg vet det snur fort, men de siste meningsmålingene er som sagt ikke bra?

- Heldigvis, og dessverre. Vi hadde i 2005 mellom 15 og 20 prosents oppslutning da vi gikk inn i valgkampen, men endte opp på 8,8 prosent. Ting snur desverre alt for fort.

- Men 8,8 prosent hadde jo vært gull nå?

- 8,8 er mye bedre enn 3,7, ja.

- Vi har mistet tilliten

- Dere er under sperregrensa på de siste målingene?

- Det er vi imot.

- Det som har skjedd med Lysbakken er én årsak, men ikke hovedårsaken. Det er jo fordi dere sitter i regjeringen og ikke har fått gjennomslag for nok saker. Før var dere i opposisjon og kunne være en rebell?

- Du har rett. Men jeg mener at det ikke er fordi vi sitter i regjeringen, men måten vi sitter i regjeringen på. Vi har mistet tilliten hos mange som har stemt på oss, som følge av blant annet miljøet og klimautslippene som ikke har gått ned.

- Så Solheim har sviktet?

- Det er jo regjeringens politikk, utslippene kommer ikke fra Miljøverndepartementet. Det er jo ikke de som løper rundt omkring og slipper ut CO2, men det er klart at det er mange som stemmer på andre grønne partier fordi klimautslippene ikke har gått ned.

- Selv om vi har en mer rettferdig fordeling nå, de rike betaler mer i skatt enn det de gjorde før vi kom i regjering, så har det samtidig vært en økning i antallet fattige. Det svekker tilliten.

Foto: Alexander Winger (Alexander Winger)

- Så tror jeg at de som har vært opptatt av SV som fredsparti, har begynt å tvile litt.

- Fordi Norge fortsatt er i Afghanistan?

- Ja, men mange glemmer jo at vi har trukket oss fra de krigførende styrkene og vi har trukket oss ut fra Irak. Det var vi med på, men fortsatt er det folk som mener at det er ille at vi er i Afghanistan og at vi var med i Libya.

Ut av regjeringen?

I forbindelse med ledervalgkampen var et av Holmås' hovedbudskap at ledelsen i SV måtte høre mer på grasrota i partiet, at det som de tillitsvalgte mener lokalt, må tas med til regjeringen og at partiet måtte bli tøffere med Ap og Jens Stoltenberg for å få gjennomslag for SV-politikk.

- Vil dere bruke vikarbyrådirektivet for å hoppe ut av regjeringen? Gå tilbake til røttene og bygge SV opp til det partiet engang var?

- Det høres forlokkende ut. Det å sitte i regjering, handler om å få gjennomslag for sin politikk, det som vi synes er viktigst. Den viktigste saken for lederen som velges, blir å få kutt i de norske klimautslippene i klimameldingen som kommer.

Foto: Alexander Winger (© 2009 Alexander Dahlstrøm WingerOslo, Norway)

- Få på plass en skikkelig jernbane, sørge for å få fjernet oljefyren, kutte utslippene fra industrien og oljesektoren. Dette er viktig politikk og derfor sitter vi i regjeringen for å få til dette.

- Så lenge vi får til den politikken som er viktigst, blir vi værende i regjeringen.

- Men meningsmålingene viser vel at SV-velgerne ikke er enig i det?

- Her er det ekstremt viktig at vi lytter til folk. Vi må komme enda nærmere, og være mer i kontakt med velgerne. Jeg tror du har rett at folk savner et mer tydelig SV, et SV som står på for å forbedre samfunnet i den konkrete hverdagspolitikken.

- For oss i SV er det jo litt rart at de som ikke stemmer på oss fordi vi ikke får nok gjennomslag for vår politikk, stemmer på AP. Det høres ikke alltid like logisk ut, men sånn er det.

- Kan bli ensomt på tinget

- Det blir jo veldig ensomt hvis du blir igjen alene på tinget?

- Det er jeg imot. Det er ikke noe gøy å ha det gøy alene.

Foto: Alexander Winger

- Du har veldig få eksempler på at partier som går ut av en regjering får en umiddelbar enorm oppslutning, verken i norsk eller europeisk historie. Jeg har ingen tro på at det er en quick fix, men det er en diskusjon som kommer på landsmøtet, å sitte i regjering eller ikke.

Tog, tenner, senterpartiskoler og fattigdom skal hjelpe SV ut av krisen, ifølge Holmås.

- Har du tre konkrete tiltak som skal vinne velgerne tilbake til SV igjen?

- Vi må fremme forslag som er i hverdagen til folk. Folk er med på å gjøre klimadugnaden. Bare se på hvordan folk er med på å kildesortere. De får ikke fem flate øre for å kildesortere, men folk kildesorterer som bare juling. SV skal være togpartiet, så folk har et godt og raskt alternativ slik at de kan la bilen stå.

- For det andre må vi sørge for å utvide velferden, slik at blant annet det å fikse tennene sine, blir like billig som det å gå til lege.

- SV-skolene skal være som Sp-skolene

- Vi må få på plass en heldagsskole. Det er altfor mange unge i dag som ikke lykkes på skolen. Alle siviliserte land har skolemat, man må ha leksehjelp som funker for alle og man må ha mer fysisk aktivitet.

- Jeg var i Trøgstad i går, hvor det er Sp-ordfører, og de har inne frivillige som blant annet driver med karate og fotball, og har et godt fritidstilbud til alle elevene. Utrolig bra. Sånn vil jeg at SV-skolene skal være.

- Så du vil at SV-skolene skal være som Sp-skolene?

- Ja, ikke sant.

Foto: Alexander Winger (© 2009 Alexander Dahlstrøm WingerOslo, Norway)

- Og en fjerde ting jeg må ha med: Vi må også sørge for at ingen barn vokser opp i fattigdom i Norge. Vi er verdens rikeste land og alle må få være med.

Heikki Holmås er ikke imponert over Erna Solbergs håndtering av stortingsrepresentant Henning Warloe og hans avskjed på grått papir tidligere denne uken.

- Har du prøvd narkotika?

- Henning Warloe. Hvor ille er den saken?

- Jeg synes ikke det er ille i det hele tatt. Henrettelsen av Warloe er foruroligende. Har noen et rusproblem, ikke det at jeg vet om Henning har det, så trenger de en utstrakt hånd, ikke en på trynet, sier Holmås.

- Det er mange som har ment at man skal ha muligheten å trekke seg som stortingsrepresentant. Les «det å bli presset ut som stortingsrepresentant». Dette er et godt eksempel på at vi ikke skal ha muligheten til det.

- Det er mange som de siste dagene har kommet ut av skapet. Har du prøvd narkotika?

- Det er en privatsak som jeg ikke vil svare på, sier Holmås.

- Men jeg husker veldig godt en gang Halgeir Langeland fikk det samme spørsmålet og han svarte at han hadde sluttet å røyke hasj da han ble avhengig, ler Holmås.

- Apropos narkotika: En av låtene til statsminister Jens Stoltenberg på Spotify var Amy Winehouse sin hit «Rehab». Hvordan ser din Spotify-liste ut?

- Depeche Mode, Highasakite, Fever Ray, Robyn og bergenske Datarock.

Med en forkjærlighet for 80-tallsmusikk, så er disse bandene, med unntak av ett, like gresk som paven for meg.

- Du har vært hovedtillitsvalgt i marinen?

- Jeg liker gakk-gakken, ja. Jeg var den eneste som gikk med M70-støvlene til paradeuniformen.

- Var det lov?

- Det var lov. Jeg fant det i uniformsreglementet. Tror det var vedlegg k, sier Holmås med et smil.

Foto: Andre Pedersen, Forsvarets Forum

- Lever i et samfunn som er riv ruskende galt

De rike er ikke populære i SV. Sist ut var Inga Marte Thorkildsen, som sa til NA24 at problemet er ikke at John Fredriksen betaler 1000 kroner i minuttet i formuesskatt, men at noen kan bli så forbaska rike at de glemmer sitt samfunnsansvar.

- Hvorfor denne forakten overfor de rike?

- Det er ingen forakt for de rike, men en forundring. De rike mener at det er umulig å bli rik i Norge, mens de selv er et eksempel på at det er mulig. Det er dypt urimelig at de rike ikke i det minste betaler like stor andel av inntektene sine til felleskapet som vanlige folk.

- Når vanlige folk betaler 35 til 36 prosent skatt og noen av de aller rikeste betaler null, da lever vi i et samfunn som er riv ruskende galt.

- Noe av det vakreste med Norge er at forskjellene er små. Når de økonomiske forskjellene er små, føler folk seg i samme båt og da stiller de opp for hverandre og bidrar til hverandre og har tillit til hverandre.

Foto: Alexander Winger (© 2009 Alexander Dahlstrøm WingerOslo, Norway)

- Mange er enige i med deg, men formuesskatten, det er jo skattlegging av allerede beskattede kroner?

- Det er jo ikke hvor mange ganger du skattelegges som er avgjørende, men hvor mye.

- Men du kan ha en formue uten å ha konstantstrømmen?

- Jeg er den første til å si at formuesskatten har sine negative sider. Den åpenbare negative siden ser du hvis du ikke har inntekter fra selskaper, særlig nyetablerte selskaper som kan være børsnoterte. Da kan man ha problemer.

- Men skal vi gjøre noe med formuesskatten, må vi finne noe som er like bra.

- Spørsmålet er om du har tenkt å være en del av fellesskapet, eller om du har tenkt å sette deg på siden. Sier du til deg selv at «jeg ikke er på lag med resten av landet, jeg driter i resten av landet og jeg vil ikke være med på å spleise på det norske fellesskapet», da kan du godt si «hvorfor må jeg betale formuesskatten». Petter Stordalen klager ikke på formuesskatten.

Fortsatt lyst til å bli SV-leder

- Men det er fordi at han er såpass smart at han ser at Choice ikke er tjent med å være ut med det norske folk?

- Det kan du si, men han bidrar aktivt i blant annet miljøspørsmål, og har ikke noe imot å betale formuesskatten. Og han er ikke alene.

- Har du fortsatt lyst til å bli leder?

- Ja, selvfølgelig.

- Når vil din dag komme?

- Nå har vi hatt en tradisjon for at partiledere sitter ganske lenge. Erik Solheim satt i 10 år, Kristin i 15 år, så alt ligger til rette at Audun skal sitte i 20 år og da er jeg 60 år og hvis folk fremdeles vil ha meg, må de bare komme å spørre.

Så spørs det hva landsmøtet til SV gjør lørdag klokken 18.00. Kanskje det er Lysbakken som må vente i 20 år?

Les flere «Det Store Intervjuet» her:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag