NA24.no

- Elisabeth Goffeng har ikke respektert styreflertallet

Foto: Fredrik Varfjell (Fredrik Varfjell)
Sist oppdatert:
Det er full krig i styret til de norske kabinansatte i SAS. Les hele mailen til de 900 medlemmene.

Nettavisen NA24 avslørte tidligere tirsdag at det er full krig internt i Norsk Kabinforening (NKF) som organiserer SAS sine norske kabinansatte.

Nettavisen NA24 har dokumenter som viser at fagforeningsleder gikk bak ryggen på sitt eget styre. Dramaet kan true SAS sin refinansiering på 3,5 milliarder svenske kroner.

LES HELE AVSLØRINGEN HER:

Nå bekrefter de kabinansatte at det er en konflikt:

- Vi ønsker å redde SAS, men må få justert avtalen slik at den speiler det flertallet i styret og medlemmene ønsker. Vi skal ikke sette SAS i spill og kommer til forhandlingsbordet så snart SAS er klare til å møte oss, sier Espen Pettersen til Nettavisen NA24, nyvalgt leder av NKF.

HER ER HELE MAILEN I SIN HELHET:

«Som kjent ble det forhandlet om nye tariffavtaler med samtlige fagforeninger for de flyvende i København 15.-19. november 2012.

NKFs styreleder Elisabeth Goffeng undertegnet en avtale med SAS til tross for at styreflertallet klart var imot inngåelsen av denne avtalen på dette tidspunktet. Flertallet ville signere en avtale med SAS, men mente det var tid for ytterligere forhandlinger og vektlegging av andre elementer i avtalen. Dette særlig i lys av at vår danske søsterforening CAU fortsatte å forhandle.

Styreleder informerte om at hun ikke aksepterte styreflertallets vilje og ville signere avtalen på vegne av NKF alene. Konsekvensen av dette var at styreflertallet skriftlig informerte SAS om at styreleder Goffeng ikke hadde rett til å signere noen avtale med SAS uten styrets samtykke. På tross av dette valgte SAS å signere en avtale som også Goffeng signerte.

Styret har meddelt SAS om at avtalen signert av SAS og Goffeng ikke er en gyldig inngått tariffavtale.

Som følge av at Elisabeth Goffeng ikke respekterte styreflertallets beslutning under forhandlingene i København, hadde flertallet i styret ikke lenger tillit til Goffeng som styreleder. Det er et grunnleggende demokratisk prinsipp at styret opptrer som et kollegium, og derigjennom at ingen enkeltmedlemmer, heller ikke styrets leder, kan handle på tvers av flertallets vilje. Dette prinsippet følger også av NKFs vedtekter, hvor det fremgår at styrets beslutninger vedtas med alminnelig flertall.

Styreflertallets manglende tillit til Goffeng som styrets leder førte til at det ble innkalt til ekstraordinært styremøte med valg av ny ledertrio. I møtet valgte styret Espen Pettersen som styreleder, Ann Lisbeth Briseid som første nestleder og Cecilie Haram som andre nestleder. Elisabeth Goffeng vil fortsette som ordinært styremedlem i NKF og som ansattrepresentant i styret i SAS AB. I lys av de forhandlingene som ble gjennomført i Danmark i forrige måned ser styrets flertall også at det kan oppfattes som uheldig at samme person er styreleder i NKF og samtidig er ansatterepresentant i konsernstyret i SAS.

SAS har hevdet at avtalen signert av SAS og Elisabeth Goffeng den 19. november 2012 er en gyldig inngått avtale. Videre har Elisabeth Goffeng hevdet at styrets vedtak om valg av ny ledertrio er ugyldig. NKF har innhentet juridiske betenkninger om dette, henholdsvis av prof. dr. juris ved UiO Geir Woxholt og tidligere dommer og nestleder i Arbeidsretten, advokat Jon Gisle. Woxholts betenkning ligger på NKFs lukkede medlemssider under lenken «Nyheter medlem» (til høyre på siden).

SAS inviterte NKF til ytterligere forhandlinger. NKF møtte til forhandlingene med en klar innstilling om å inngå en gyldig avtale med SAS. NKFs tilbud til SAS innebar ingen vesentlig endring i de økonomiske rammene, men en omfordeling i forhold til avtalen signert av SAS og Goffeng 19. november 2012. Så lenge det pågikk forhandlinger mellom NKF og SAS om en ny avtale fant flertallet i styret i NKF det riktig å avvente med å informere medlemmene om situasjonen. Forhandlingene ble avsluttet tirsdag 11. desember 2012 uten at noen avtale ble inngått. NKF tar ansvar i forhold til den vanskelige situasjonen SAS er i, og vil møte til forhandlinger så snart SAS inviterer til slike.

Det vil bli innkalt til medlemsmøter senere denne uken.

Vennlig hilsen

NKF»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere