NA24.no

Foto: Nyhetskanalen (TV 2)

- En blunder å ikke lese engelsk

Sist oppdatert:
Det er tid for ettertanke i de fire Terra-rammede kommunene.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Torsdag ble det kjent at Terra ikke har oversatt salgsprospektet med all informasjon om risikoen de fire nordnorske kommunene tok da de gjorde millioninvesteringene i amerikanske kommunelån, til norsk.

NA24 - din næringslivsavis

- Den amerikanske versjonen ble lagt som vedlegg til den norske, og jeg innrømmer gjerne at jeg ikke leste den. Jeg trodde den var den samme som den norske. Det var en blunder. Men den blunderen får Terra ta på sin kappe, mener Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik.

Han sier til NA24 at han har hatt en svært dårlig nattesøvn på nattoget tilbake til hjemkommunen, etter krisemøtet med Terra-toppene i Oslo i går.

Hemnes og tre andre nordnorske kommuner risikerer å tape nær en halv milliard kroner etter å ha investert i amerikanske høyrisiko-rentepapirer gjennom Terra og Citigroup.

Vil ha pengene i banken
Først ble tapet anslått til i et worst-case-scenario å komme opp i 900 millioner kroner. Etter gårsdagens oppvaskmøte fikk imidlertid kommunene beskjed om at tapet ikke vil overstige det de har investert, altså til sammen 451 millioner kroner.

- Jeg skulle aller helst ha tatt ut alle pengene og satt dem i banken, sukker Hemnes-ordføreren.

Men kommunen er i utgangspunktet forpliktet til å ha pengene i de amerikanske kriserammede kommunelånene til 2013. Nå har alle kommunene hyret inn eksperthjelp før veien videre blir avgjort.

- Jeg kan ikke noe om finans, det innrømmer jeg gjerne. Og vi skulle selvsagt hatt eksperthjelp før investeringene ble gjort, sier Juvik.

Vil ikke tape
Hattfjelldal-ordfører Asgeir Almås ønsker derimot ikke å være etterpåklok overfor NA24, men vil avvente hva kommunens rådgivere kommer frem til.

Kommunene er likevel samstemte om at de ønsker at hele Terra-skandalen skal ende med minst mulig tap.

- Utgangspunktet er at vi ikke vil tape penger, sier Almås.

Kommunene har hyret advokatfirmaet Ræder samt Lund og Co, som igjen har finansielle rådgivere knyttet til seg. Førstkommende mandag skal kommunene komme sammen og høre deres konklusjon.

Truer med søksmål
Dersom kommunene velger å trekke seg ut av avtalen, har Terra gjort det klart at kommunene må betale det det koster på nåværende tidspunkt, noe som indikerer tap i 200 – millionersklassen, ettersom obligasjonene har halvert sin verdi.

Hemnes-ordføreren sier et av scenariene kan være at kommunen trekker seg ut med tap. Men det betyr ikke at Terra kan si adjø til kommunene for det.

- Da vil det bli snakk om søksmål mot Terra for å få dekket tapene, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere