NA24.no

- En familie på fem kan ikke leve på 8.000 kroner i sykepenger

Sykkelturen som gikk galt kostet ham dyrt. ? Jeg tenkte at jeg fikk sykepenger ut fra min tidligere inntekt, noe jeg også forsto ut fra saksbehandlere på Nav, sier Larsen.
Sykkelturen som gikk galt kostet ham dyrt. ? Jeg tenkte at jeg fikk sykepenger ut fra min tidligere inntekt, noe jeg også forsto ut fra saksbehandlere på Nav, sier Larsen. Foto: Foto: Tom Melby
Sist oppdatert:
Remi (52) ble helt satt ut av svaret fra Nav.

Remi Larsen er en ivrig golfspiller og syklist. Da han sa opp fulltidsjobben 31. mai i år, før han skulle begynne i sine nye stilling ved Nordlandssykehuset 16. juni, hadde han derfor mer tid enn vanlig til fritidsaktivitetene, skriver AN.no

juni tok han fram sykkelen for å ta seg en treningstur. Dessverre gikk det galt, og han krasjet så stygt at han må opereres i venstre skulder. Med 100 prosents sykemelding i hånda kunne han derfor ikke starte i jobben 16. juni. Sjokket var derfor stort da han fikk følgende tilbakemelding fra Nav onsdag i forrige uke: Du får kun godkjent 20 prosent sykemelding, da du ikke har hatt noe inntektstap.

8.000 kroner
– Dette er skremmende. En familie på fem kan ikke leve på 8.000 kroner i sykepenger. Heldigvis har jeg hatt etterlønn fra tidligere arbeidsgiver ut september, sier 52-åringen oppgitt. Larsen har fått beskjed av legen om at han må holde seg i ro. Men med den nåværende saksbehandlingen til trygdeetaten har han meldt til arbeidsgiver at han må begynne å jobbe igjen, for å betjene både gjeld og familiære forpliktelser.

– Jeg må jo det! Det er jo helt utrolig at trygdesystemet vårt fungerer på denne måten. Surrealistisk! Sammenfatter han. Når Avisa Nordland begynner å gå saken etter i sømmene skjer det imidlertid ting som muligens vil få innvirkning på saken til Larsen. Nav hevder nemlig at 52-åringen ikke har sendt inn nødvendig dokumentasjon, og at de aldri har fått beskjed om at han hadde en fulltidsstilling som ventet på ham.

- Jeg er ikke overrasket over at de mener mangel på dokumentasjon fra min side er årsak til dette, sier Larsen, som vil kunne bli avhengig av kona sin inntekt for å klare seg.


– Saksbehandleren har vært fullstendig klar over min situasjon, oppsummerer 52-åringen oppgitt når han blir gjort oppmerksom på dette.

Ny vurdering
Fungerende avdelingsleder Kjell B. Jordbro i Nav forvaltning Nordland, sier at de tar opp saken til ny vurdering på eget initiativ.

– Nav må fatte vedtak på bakgrunn av tilgjengelig dokumentasjon. Larsens nye arbeidsforhold var ukjent for Nav fram til i dag. Jeg har snakket med Larsen og bedt ham sende inn dokumentasjon på det nye arbeidsforholdet, sier han og viser til lokalkontoret i Bodø.

Nøster
Men Nav Bodø vil foreløpig ikke påta seg ansvar for saksbehandlingsfeil. De hevder de ikke vet om det har skjedd en kommunikasjonssvikt hos lokalkontoret, eller i forvaltningen sentralt.

– Vi vil sette oss inn i saken, men trenger mer tid til å nøste i den, sier Ivar Karlsen, leder for Nav i Bodø. Avisa Nordland har hatt en dialog med Nav siden fredag i forrige uke.

Mangler kompetanse
– Nav har ikke nødvendig kompetanse , mener president i Juristforbundet, Curt Andre Lier.

– I førstelinjebehandlingen ser vi at det er mange klager, og det skyldes at det er for dårlig kompetanse i bunnlinjen, sier Curt Andre Lier, for tiden i USA.

Han trekker fram en egen rapport som er utarbeidet av Nav sentralt. Ifølge ham har den kommet til samme konklusjon: Kompetansen i Nav må heves.

– Lav kompetanse gir lav kvalitet, og Nav er nødt til å heve kompetansen ved å ansette flere jurister, mener han.

Lier sier at saksbehandlerne hos Nav er kompetente til å ta seg av saker som ikke krever tolkning av et komplisert lovverket.

– Folk kan være veldig gode på sitt felt, men når en problemstilling kommer som går utover det normale, må etaten ha inn folk som er trent til å lese og tolke lovtekstene, argumenterer han. Leder for Nav i Bodø, Ivar Karlsen, sier at Lier sine argumenter holder vann for enkelte mindre kontorer, men at deres kontor har kompetansen på plass.

– Vi har et stort og kompetent fagmiljø, med tilgang på jurister, forklarer han.

Les flere saker hos: Avisa Nordland


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere