Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

- En gammel, erfaren «farsfigur» møter en ung og uerfaren jente

Foto: Flickr (Venstre)
Sist oppdatert:
- Nå er han politisk død, det er det ingen tvil om, mener professor.

Venstres 1. nesteleder Helge Solum Larsen (43) hadde sex med et medlem i Unge Venstre (17) på fylkesårsmøtet i Rogaland Venstre natt til søndag.

Hun har anmeldt ham for voldtekt, mens Solum Larsen, som er innlagt på psykiatrisk avdeling, benekter overgrepet. Tirsdag kveld smalt bomben, og Solum Larsen er fritatt for alle verv i partiet.

- Gammel, erfaren «farsfigur»...
Professor Anders Todal Jenssen ved NTNU sier til Nettavisen at det er umulig å si hvor langt Solum Larsen kunne nådd politisk:

- Men han var en del av «det nye Venstre», så dette skaper brudulje. Nå er han politisk død, det er det ingen tvil om, sier Todal Jenssen.

- Hva er det mest graverende med denne saken?

- Det er forholdet mellom de to: Her har vi en gammel, erfaren «farsfigur», som er en kommende stjerne i partiet i møte med en ung og uerfaren jente, med politisk interesse, sier han.

Les også: - Dette er ufattelig trist

- Vanlig i universitetsmiljøet
Og - professor Anders Todal Jenssen fortsetter:

- Det er ikke bare det politiske miljøet som rammes av slike treff mellom eldre menn og unge damer. Fra universitetsmiljøet har vi mange eksempler på mannlige professorer som lar seg friste av unge kvinnelige studenter. Det blir det bråk av!

Professoren er overhodet ikke overrasket over mekanismene:

- Det er intet nytt under solen. Politiske arenaer er ikke særlig annerledes enn arenaer i samfunnet generelt. Dessuten - det vil være mange fellestrekk mellom de som møtes: Partiene har mange unge, aktive folk, så her møtes likesinnede som har muligheten til å dyrke felles interesser. Sånn sett er det helt ideell arena for «sjekking».

- Gudmund Hernes uttalte i sin tid at «Arbeiderpartiet var landets største ekteskapsmarked, så dette er ikke merkelig, skyter han inn.

- Tankevekkende at mindreårige får alkohol
Det er kommet frem at både Solum Larsen og Unge Venstre-medlemmet var påvirket alkohol.

Todal Jenssen sier at med unntak av Kristelig Folkeparti (KrF), flyter det alkohol på politiske arrangement, og mange oppfatter det også som «sjekkearenaer»:

- Det er ikke realistisk med alkoholforbud, men det bør være tankevekkende at mindreårige drikker alkohol på møter i partiets regi.

- Partiet har ikke et slikt regelverk i dag. Burde de ha det - og hvis ja, hvordan burde det se ut?

- Det eneste partiet som har det, er Fremskrittspartiet (Frp), som har møtt på problemet noen ganger. Så de har funnet det nyttig å ha en slik «kokebok». Men det er mer til hjelp i selve krisehåndteringen enn i selve avvergingen. Det siste handler nok mer om alkoholbruk på slike arrangement - og i den grad de tillater at arenaene blir «sjekkearenaer», med litt eldre menn, unge damer og alkohol.

Ord mot ord - nesten alltid
Todal Jenssen vil ikke forhåndsdømme, men sier dette minner om en «klassisk voldtektssak»:

- Inntrykket er at det tilhører unntaket at gjerningsmenn tilstår. Det er nesten alltid påstand mot påstand. Det er gjort lite forskning på hvordan slike saker påvirker partiet, så det er vanskelig å si, men det er ingen automatikk at det vil slå negativt ut, sier han.

Venstre har på de siste meningsmålingene ligger på 4-tallet.

- Små partier rammes hardest av skandaler som dette. De er avhengige av tillitsvalgte på alle nivå, og jo høyere opp, jo verre. Men det er Venstre-leder Trine Skei Grande som desidert har frontet partiet mest, så det er ikke sikkert hullet blir så stort.

- Handler ikke om jussen
Han mener hun har håndtert saken veldig bra:

- Skei Grande slår fast at dette er et «tillitsbrudd» som ikke kan aksepteres. Dette handler ikke om sakens juridiske aspekt, om hva politietterforskningen vil vise - men om hva som er akseptabel oppførsel.

- Solum Larsen fulgte søndagsprogrammet på årsmøtet som normalt, mens jenta søndag morgen ble sendt til voldtektsmottaket i Stavanger. Hva tenker du om det?

- Det er vanskelig for partiet å nekte ham muligheten for å følge resten av møtet. Det som kunne ha vært diskutert, er hva partiet skulle gjort hvis hun ikke hadde anmeldt, mener Todal Jenssen.

- Venstres håndtering er forbilledlig
- Hva tror du Frp tenker om at en slik type sak rammer et annet parti?

- Jeg forventer at Frp kommer på banen og vil si at mediene forskjellsbehandler. Men hvis det skjer, ville jeg i Frp tenkt på hvordan de håndterer saken. Jeg synes Venstre har vært bedre enn Frp - ved å ta vare på offeret og selve offentliggjøringen av saken. Mulig denne saken er enkel fordi han er innlagt.

- Tillitsbrudd handler ikke om det juridiske, men du sier at det å bringe seg selv i en slik situasjon, er ille nok. Som i alle slike saker, håper jeg den går fort over og at vi kan diskutere politikk igjen.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!