*Nettavisen* Økonomi.

- En heksejakt

NA24 har eksklusivt intervjuet forfatteren som skrev fjorårets bestselger «Kongepudler».

14.11.07 09:11

- Jeg trodde jeg ville bli avslørt etter noen uker. Isteden ble det en heksejakt uten like, skriver den anonyme forfatteren i en mail til NA24.

Ingen har - så langt - avslørt identiteten til den mestselgende forfatteren på Kagge Forlag i fjor.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted


«Snakkis»
Fjorårets store «snakkis» var Kagge-boken «Kongepudler» som er skrevet av en anonym skribent i Norge.

Boken tar for seg røverhistorier om norske A-kjendiser, og hvordan Trond Giske skal bli statsminister og Ari Behn kulturminister i kongeriket.

I år kom oppfølgeren «Kinderegg-effekten» som er en miljøthriller med hotellknekten Petter Stordalen, kronprinsparet, mektige politikere, finansfolk og verdensstjerner.

Klikk på bildet for å forstørre.

En ide
Prosjektet begynte med at forlegger Erling Kagge og hans medarbeidere hadde en ide. Forlaget ville ha en bok om maktstrukturer og maktpersoner i samfunnet.

- Vi ringte først til forfatter Herman Willis, men han ville ikke gjøre det, sier Kagge.

Neste på ringelisten sa ja, og forlaget ble forbløffet hvor sterkt bidraget som kom tilbake var blitt.

- Det var vi som initierte ideen til boken, men ble overveldet over resultatet da det forelå, sier Kagge, og legger til at ingen har kunnet fastslå forfatterens identitet.

Så langt har den første boken «Kongepudler» solgt 13.000 i hardback, og trykt opp i 26.000 eksemplarer i pocket. «Kinderegg-effekten» er trykt med 14.000 i hardback.

Det er 53.000 bøker så langt, uten pocket av den siste, med et bruttosalg på 13 millioner kroner for markedsføringsekspert Erling Kagge.

Vet du hvem forfatteren er? Send e-post til journalist André Clark Utvik.

Heksejakt
Forfatteren innrømmer i et e-postintervju med NA24 at det i fjor føltes nesten litt ubehagelig å ha så mange etterforskere i hælene. Store deler av Presse-Norge, og PR-agenter jaktet i fjor intenst på å knekke den regisserte Kagge-nøtten.

- Det føltes nesten som å være en etterlyst kriminell storforbryter som skulle etterspores, jaktes på, fanges, avsløres og (helst) straffes, sier «Anonym» til NA24.

«Anonym» medgir at han storkoste seg i middagsselskaper hvor lett animerte venner hadde tippelek med hvem som hadde skrevet de populære bøkene.

- At ingen spurte meg direkte, føltes rart. Nesten litt sårt. Men mest morsomt, altså, sier han.

NA24 har erfart at det er mange eksperter der ute, og jakten på «Anonym» fortsetter.

- Det vanskeligste har vært å ikke si noe når jeg har møtt ganske godt kjente folk som har skrytt på seg å kjenne til min identitet for å gjøre seg interessante, sier «Anonym» .

Noen vet
I jakten har det vært flere som har konfrontert forfatteren med at de trodde det var ham.

- I løpet av fjoråret var det faktisk noen få som klarte å finne ut hvem jeg er, og som spurte meg i all fortrolighet, sier «Anonym», og legger til at han bekreftet det til noen av disse.

- Jeg syntes jeg måtte bekrefte at de hadde rett, men de lovte meg å ikke si det bort. Heldigvis var ingen av dem journalister, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Truls Brekke


Hans Geelmuyden

PR-ekspert Hans Geelmuyden i PR-byrået Geelmuyden.Kiese får grundig med pepper i den andre boken.

- Har du noen gang spist middag med Hans Geelmuyden?

- La meg gjøre dette helt klart: Jeg har aldri hatt middagsrelasjoner med den mannen, Hans Geelmuyden. Jeg gjentar: Jeg har aldri hatt middagsrelasjoner med den mannen, sier «Anonym».

Hans Geelmuyden sier til NA24 at han har tre kommentarer til boken.

- Min rolle i forhold til Petter Stordalen er sterkt overdrevet i boken, og når jeg gir råd til klienter skjer det på stikk motsatt måte av hva som beskrives i boken, sier han.

I boken får man inntrykk av at Geelmuyden går i dekning, men han sier åpenhet er stikkord og alltid en regi i samarbeid med kundene som de er komfortabel med.

- Så der har boken en beskrivelse som er så feil den kan få blitt, men helt til slutt må jeg innrømme at boken er ganske underholdende, sier han.

- Er du redd for at Petter Stordalen vil sparke deg?

- Nei, jeg er vel egentlig ikke det, vi har et godt og løpende samarbeid, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag