NA24.no

(Scanpix)

- En notorisk løgner

Sist oppdatert:
Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen er lettet over at fagdommerne ikke trodde på Christer Tromsdal, og forkastet juryens frikjennelse.

- Jeg har aldri i min karriere opplevd at en lagdommer setter en juryes kjennelse til side i en sedelighetssak, og det taler for seg. Det viser at de fornærmede har blitt trodd, og som dommeren selv sa, er Tromsdal åpenbart skyldig, sier advokat Anne Kristine Bohinen dagen derpå.

Tirsdag ble dramatisk i Borgarting lagmannsrett. Juryen frikjente Christer Tromsdal for voldtektstiltalen mot ham. Minutter etter satte fagdommerne denne frifinnelsen til side. Nå blir det ny runde i lagmannsretten.

Les: Christer Tromsdal frikjent for voldtekt

- Alle parter ønsker nok at denne saken blir avgjort en gang for alle. Jeg håper at det kan bli før sommeren, sier statsadvokat Geir Kavli ved Økokrim som er aktor i saken.

- Ikke bare troverdighet
Forsvarerne til Christer Tromsdal har hele tiden hevdet at voldtektssaken handler om troverdigheten til Tromsdal og de to fornærmede. Dette er Bohinen helt uenig i.

- Jeg vil nødig prosedere saken i pressen. Det er i retten og ikke i mediene bevisene skal føres, men i denne saken har forsvarerne gått brett ut i mediene for å svekke de fornærmedes troverdighet. Jeg finner det derfor nødvendig å gå ut med noe for å rette opp denne slagsiden.

- For det første er det funnet brev der Tromsdal erkjenner voldtekt. På bakgrunn av dette kontakter Økokrim etter hvert min klient som aldri har vært i kontakt med den andre fornærmede. Så viser det seg at disse historiene har lik modus.

- Ut fra bevisene for øvrig opplever jeg at Tromsdal er en notorisk løgner. Man kan rett og slett ikke vite om noe av det mannen snakker om har hold i virkelighetens verden, sier Bohinen.

Juryen
Bohinen påpeker at selv om Tromsdal ble frifunnet, så trenger det ikke å bety at de fleste i juryen mente han var uskyldig. Ved frifinnelser av en jury i lagmannsretten holder det at fire av 10 jurymedlemmer mener at tiltalte er uskyldig. I denne saken var ett jurymedlem syk. Den syke teller til tiltaltes fordel (straffeprosessloven § 372).

- Dermed kan tre i denne juryen ha ment at Tromsdal var uskyldig, selv om de sju andre mente han var skyldig, sier Bohinen.

Hvordan den faktiske stemmeavgivningen i juryen var, er ukjent.

- Jeg respekterer juryens avgjørelse, men er jo selvfølgelig tilfreds med at fagdommerne delte mitt syn på saken. Når det gjelder juryordningen så mener jeg det er et problem at ikke juryen må begrunne sin avgjørelse. Det er en ekstra stor belastning for de fornærmede å ikke få en begrunnelse for hvorfor de ikke blir trodd. Jeg tror at også for Tromsdal ville det vært greit å få hvite hvorfor, hvis han hadde blitt funnet skyldig, sier Kavli.

Les også: - Men en voldtektsmann er jeg ikke

- Helt grusomt
- Begge ofrene i denne saken opplevde gårsdagen helt grusom, men samtidig er de selvfølgelig lettet over at fagdommerne trodde på dem. De var innstilt på at de nå skulle være ferdig med saken, sier Bohinen. Hun representerer kvinnen som tidligere var samboer med Tromsdal.

Hennes klient har ikke bare opplevd belastningen ved å vitne i saken. Tromsdal har også forsøkt å skade henne ved å sverte henne overfor blant annet arbeidsgiveren.

- Denne saken viser hvor vanskelig det kan være å være offer med ressurssterke gjerningsmenn. Tromsdal har med alle midler forsøkt å ødelegge livet til de fornærmede for at de ikke skal orke å stå i saken. Det har vært gjort gjentatte forsøk på å svekke de fornærmedes integritet. Han har også forsøkt å trekke min klients tidligere arbeidsgivere inn i saken for å ødelegge hennes yrkeskarriere, sier Bohinen.

- Det er en kjensgjerning at Tromsdals privatetterforskere har bedt om et møte med min klients arbeidsgiver, og det kommer jeg til å bringe inn for advokatforeningens etiske råd for å avklare om det er gangbar metode.

Les også: - Christer er helt knekt

Vil ha Tromsdal i fengsel
- Denne saken har enorme kostnader for de fornærmede. De har måttet tåle å høre at de har vært løgnaktige. Jeg håper nå at hun orker å gå igjennom en ny runde, sier Bohinen.

Økokrim ønsker nå å varetektsfengsle Christer Tromsdal fram til neste runde i lagmannsretten.

- Det er en nærliggende fare for at han vil påvirke vitner i saken hvis han kommer ut. Vi har sett hva han er i stand til blant annet gjennom tidligere dommer, men også i denne saken har han smuglet ut brev uten at vi vet hvem mottakeren er. Han har hatt et ønske om å kommunisere med personer, og det viser at han er villig til å påvirke, sier Kavli.

Bistandsadvokat Bohinen tar Økokrim i forsvar i måten de har opptrådt i saken på. Mens Tromsdal hevder Økokrim forsøker å «ta» ham (les: Slår tilbake mot voldtektsdommen), mener bistandsadvokaten at påtalemyndigheten har gitt Tromsdal alle muligheter til å forsvare seg.

- Etter nitide undersøkelser på Økokrims kontor, la forsvarerne i tingretten fram taushetsbelagte dokumenter opp mot min klient som ikke angår saken, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere