NA24.no

- En offentlig korsfestelse av Økokrim-topp


Førstestadvokat Morten Eriksen er tatt av som hovedaktor i Transocean-saken rett før ankesaken skulle opp for Borgarting lagmannsrett denne uken. Eriksen har jobbet med saken i elleve år og har underveis måttet tåle mye kritikk for forsvarerne.
Førstestadvokat Morten Eriksen er tatt av som hovedaktor i Transocean-saken rett før ankesaken skulle opp for Borgarting lagmannsrett denne uken. Eriksen har jobbet med saken i elleve år og har underveis måttet tåle mye kritikk for forsvarerne.
Sist oppdatert:
- Transocean-saken fremstår som et gedigent mageplask og potensielt det største prestisjenederlaget i Økokrims historie, mener PR-rådgiver.

Torsdag avslørte DN at ankerunden Transocean-saken i Borgarting lagmannsrett er utsatt etter at førstestatsadvokat Morten Eriksen er blitt fjernet som hovedaktor.

Avgjørelsen ble tatt av Økokrim-sjef Trond Eirik Schea etter at advokat Berit Reiss-Andersen, forsvarer for Ernst & Young-revisoren Klaus Klausen hadde levert en innsigelse mot Eriksens habilitet.

Tre Transocean-selskaper og tre skatterådgivere ble i 2011 tiltalt for medvirkning til grovt skattesvik med over 11 milliarder unndratt fra beskatning. Sommeren 2014 ble alle de tiltalte frifunnet.

- Gedigent mageplask
Deler av dommen ble anket av Økokrim, og som en følge av at Eriksen er tatt av saken er Økokrim innstilt på å trekke flere deler av anken. Av de 11 milliardene gjenstår nå bare 700 millioner i Polar Pioneer-saken.

- Denne saken fremstår som et gedigent mageplask og potensielt det største prestisjenederlaget i Økokrims historie. Nå gjenstår det kun smuler av det som i sin tid ble betegnet som den største skatteunndragelsen i norgeshistorien, sier Ole Eikeland til Nettavisen.

Tidligere økonomiredaktør Ole Eikeland har fulgt Transocean-saken tett gjennom flere år.

Den tidligere økonomiredaktøren som i høst startet opp PR-byrået Eikeland Ravnaas, fulgte Transocean-saken tett da han var redaktør i NA24.

- Karrierer i grus
Eikeland er opptatt av de menneskelig aspektene i saken.

- Flere dyktige og respekterte fagpersoner har vært tiltalt, noe som ikke bare har vært totalt karriereødeleggende, men også skapt store personlige problemer. Her kan fort Økokrim vente seg erstatningskrav av unorske proporsjoner.

Han trekker spesielt frem den kjente skatteadvokaten Sverre Koch, som etter frifinnelsen i Oslo tingrett anmeldte Eriksen til S pesialenheten for politisaker.

- Dette har vært en personlig tragedie for de involverte. Karrierer, og til del liv, er lagt i grus etter Eriksens 11-årige «korstog», som Sverre Koch kaller det, sier Eikeland.

Han mener det også er viktig å belyse at Økokrim de siste elleve årene har benyttet enorme offentlige midler på Transocean-komplekset.

- Det skulle ikke forundre meg om sluttregningen ender på nærmere 100 millioner kroner.

- Offentlig korsfestelse
Spesialenheten for politisaker henla anmeldelsen mot Eriksen, men ga førstestatsadvokaten kritikk for at han flere ganger i saken har argumentert mer ut fra hvordan han oppfatter jusen burde være, enn hvordan den faktisk er.

- Du kommer ikke nærmere en offentlig korsfestelse enn hva Morten Eriksen får av sin sjef i DN i dag, sier Eikeland.

På spørsmål fra avisen om han er enig i kritikken om at Eriksen har drevet et privat korstog basert på politisk overbevisning i stedet for jus, svarer han:

– Det er Økokrim som nå vil gjennomføre ankesaken i lagmannsretten, ikke Morten Eriksen. Det ligger vel et svar i det.

Eikeland mener denne saken alene bør være en grunn for å vurdere Økokrims mandat.

- Det er ikke akkurat mangel på saker med økonomisk kriminalitet som blir henlagt, og når så de mest profilerte sakene forvitrer på denne måten, kan det gjøre noe med rettsfølelsen til folk, avslutter han.

Avgjørelsen om å fjerne Morten Eriksen ble tatt av Økokrim-sjef Trond Eirik Schea etter krav fra forsvarer Berit Reiss-Andersen.

- Tiltalene kan være ugyldige
Eriksen er ikke formelt erklært inhabil. Ifølge DN vil forsvarer Berit-Reiss Andersen kreve dette. Enten ved at Økokrim erklærer ham inhabil, eller ved å kreve at retten avgjør spørsmålet. Hun mener det også kan reises spørsmål om tiltalene er ugyldige.

– Den spesielle rettsoppfatningen som legges til grunn fra Eriksen har vært der i alle fall fra 2003. Men det er for tidlig å konkludere. Det er mye finjus her, og det har ingen presedens, sier hun til DN.

Morten Eriksen skriver i en sms til Nettavisen at han ikke ønsker å gi noen kommentarer nå.

Økokrim-sjef Trond Eirik Schea har ikke svart på Nettavisens henvendelser. Til DN sier han at habilitetsinnsigelser er et sidespor som Økokrim ikke ønsker skal ta for mye plass i denne ankeforhandlingen.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere