*Nettavisen* Økonomi.

- En regelrett krigshandling

Angriperne benyttet pansernvernraketter, kalashnikov-geværer og håndgranater da de angrep ISAF-leiren i Maymane tirsdag. Soldatene svarte med skarpe skudd. Se bildene her.

09.02.06 21:11

- Angrepet på de norske styrkene i Afghanistan var en regelrett krigshandling - planlagt og med bruk av tunge våpen. Dyktighet hindret tap av norske liv, uttalte sjefen for de norske ISAF-styrkene, Atle Stai, til TV 2 Nyhetene, onsdag.

Svarte med skarpe skudd
Torsdag bekreftet Forsvaret at soldatene i ISAF-leiren svarte med skarpt og sier de kjempet for livet under fem timer lange angrepet.

- Foreløpige rapporter av hendelseforløpet viser at det har vært løsnet enkelte skarpe skudd fra håndvåpen i selvforsvar, sier pressetalsmann Christian Øverli ved Forsvarets fellesstab til TV 2 Nettavisen. Det er ikke klart om det var norske soldater eller andre soldater i leiren som avfyrte skuddene.

Fem timers angrep
Ifølge Forsvaret brukte ISAF-styrken i hovedsak defensive virkemidler som tåregass, gummikuler og varselskudd i de fem timene angrepet pågikk.

Angriperne på sin side benyttet panservernraketter, kalashnikov’er, et stort antall splinthåndgranater, brannfakler, andre håndvåpen og stein, ifølge Forsvaret.

- Kjempet for livet
- Angrepet ble oppfattet som en ren krigshandling fra de som ble utsatt for det. Rapportene fra Maymane går ut på at personellet kjempet for livet. Forsvaret har så langt ikke registrert eller blitt orientert om skadde eller døde som en konsekvens av skudd fra PRT-personell, skriver Forsvaret på sine nettsider.

Norske soldater skal de nærmeste dagene debriefes av norske spesialister.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag