NA24.no

- En tragedie for kjøttbransjen

Funnene av E.coli er en tragedie for kjøttbransjen, og utfordringene står i kø, mener seksjonssjef Ole Alvseike i Fagsenteret for kjøtt.

Vi utfordres stadig av en ny bakterieflora på matfronten. Det er på grunn av den stadige globaliseringen, mener Alvseike.

- Vi importerer stadig vekk mer mat fra utlandet, sier Alvseike. Det bidrar til nye utfordringer også når det gjelder bakterier.

En stor tragedie

Han har jobbet tett sammen med Gilde under hele prosessen med å finne smittekilden til E.coli bakterien, og mener E.coli funnet i spekepølse er en tragedie for kjøttbransjen. Det er også en tragedie for alle de syke og pårørende, men Alvseike mener risikoen for å bli syk av kjøtt i Norge fortsatt er lav. Risikoen var lav i Norge både før og etter utbruddet, fremholder han.

- Når man trodde kjøttdeig var smittekilden, hadde vi seks tilfeller som var syke av i alt to millioner kjøttdeigprodukter. Det er ikke mye, hevder han.

Vi trenger E.coli

- E.coli bakterien er en livsviktig bakterie og det er kun spesielle varianter av denne som er farlige, sier Alvseike. Han mener vi spiser mat som inneholder mer bakterier nå enn tidligere, og at vi i fremtiden må være mer forsiktig i omgang med mat.

- Mer ferske matvarer skaper nye utfordringer på bakteriefronten, og det er alltid en viss smitterisiko i ferske matvarer. Det viktigste folk kan gjøre er å ta forhåndsregler.

Hans tips til deg er å være meget nøye med kjøkkenhygienen. Se hvordan du kan beskytte deg her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere